Haberler

Foça Davasında Yine Karar Çıkmadı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Foça İlçesi'nde, 4 yıl önce askeri servis aracının geçişi sırasında bombalı saldırı düzenleyerek 2 askeri şehit eden, 25 kişiyi de yaralayan, saldırı hazırlıkları yaparken kendilerini gören 3 çiftçiyi başlarından vurarak öldürdükleri ortaya çıkan, 2'si tutuklu 10 sanığın Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada yine karar çıkmadı.

İzmir'in Foça İlçesi'nde, 4 yıl önce askeri servis aracının geçişi sırasında bombalı saldırı düzenleyerek 2 askeri şehit eden, 25 kişiyi de yaralayan, saldırı hazırlıkları yaparken kendilerini gören 3 çiftçiyi başlarından vurarak öldürdükleri ortaya çıkan, 2'si tutuklu 10 sanığın Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada yine karar çıkmadı. Mahkeme heyeti, sanıklar Yunus Çiçek ile Hasan Deliktaş'ın tutukluluklarının devamına karar verip, duruşmayı karar için Mayıs ayına erteledi.

Davaya konu olan olay 7 Ağustos 2012'de meydana geldi. Menemen İlçesi'ne bağlı Maltepe Köyü'nde çiftçi Yusuf Kafalı (59), şoförü Zekeriya Toksuz (55) ve Bahri Şirin (46), tarlada başlarından vurulmuş halde sulama kanalında ölü bulundu. Jandarma olayla ilgili soruşturma başlatırken, saldırganların izine rastlanmadı. Bu olayla ilgili çalışma yapılırken, iki gün sonra Foça'da askerlere yönelik olarak 9 Ağustos'ta bombalı saldırı, gerçekleşti. Askeri servis aracı Değirmenlik Caddesi'nde ilerlerken patlama oldu. Uzaktan kumandayla patlatılan tahrip gücü yüksek bombanın etkisiyle araç hurdaya döndü. İlk patlamadan 8 dakika sonra ikinci bir patlama daha yaşandı. Er Özkan Ateş olay yerinde, Uzman Çavuş Hakan Furkan Özmen ise kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Olayda askerler ile birlikte toplam 25 kişi yaralandı.

Bölgede yapılan araştırmada bulunan piller, kablolar, pet su şişesi üzerindeki araştırmada iki kişiye ait parmak izi çıktı. Bir süre sonra PKK terör örgütü mensuplarının Şanlıurfa'nın Suriye sınırında bir araçtan açılan ateşte bir polis memuru şehit olurken, bir polis memuru, bir uzman çavuş ile bir sivil vatandaş yaralandı. Çatışmada, teröristlerden Yunus Çiçek yaralı olarak ele geçirilirken, elindeki el bombasını atmaya çalışan 'Ahmet Bal' kod adını kullanan Burhan Bozkurt bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Foça'daki patlamada elde edilen pet şişe, piller üzerindeki parmak izleriyle bu saldırıda yakalanan teröristlerin aynı kişiler olduğu belirlendi. Yunus Çiçek'in ifadesi ve diğer deliller ışığında Foça bombalı saldırısını ve üç köylünün öldürülmesi olayını gerçekleştirdikleri, yardım ettikleri iddiasıyla yedi zanlı tutuklandı, bir kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yargılama aşamasında beş tutuklu sanık tahliye edildi.

Cumhuriyet Savcısı hazırladığı iddianamede sanıklardan Yusuf Çiçek'e 29 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl, Hasan Deliktaş'a 25 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl, Şevket Rabindüz'e 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl, Şehmuz Rabindüz' e 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl, Faruk Kayli'ya 26 kez ağırlaştırılmış müebbet, Reşit Ertuğrul ve Kamil Solak ile tutuksuz sanık Ali Yapan hakkında da 16'şar yıl hapis cezası istemiyle İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Özel yetkili mahkemelerin kapanmasından sonra dava Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Daha önceki duruşmada, terör örgütü üyelerini araçlarıyla Antalya'nın Kemer İlçesine götürdükleri iddiasıyla Karşıyaka 2. Ağır ceza Mahkemesi'nde 'terör örgütüne yadım etme' suçundan yargılanan İsmail Avcı ve Kaysi Işık'ın dosyası da bu dava ile birleştirildi. Böylece davada yargılanan sanıkların sayısı 2'si tutuklu olmak üzere 10 kişi oldu.

Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün 24'üncü celsesi yapılan duruşmaya, tutuklu yargılanan Yunus Çiçek ve Hasan Deliktaş ile tutuksuz sanıklar katılmazken, tarafların avukatları hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Hakim Mümtaz Erdoğan, tutuklu sanıklar Yunus Çiçek ve Hasan Deliktaş'ın oturumda hazır bulundurulmaları için İzmir 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'na yazılan yazıya cevap verilmediğini, cezaevi görevlisinin mahkeme kalemiyle yaptığı telefon görüşmesinde, duruşmaya gelmeyeceklerini ve bu yönde de dilekçe gönderileceğini söylendiğini belirtip, duruşmaya devam etti.

Cumhuriyet Savcısı Alaaddin Dokur, daha önce okuduğu mütalaasını aynen tekrar etti. Dokur, tutuklu sanık Yunus Çiçek'in 29 kez ağırlaştırılmış ve 11 yıl, Hasan Deliktaş'ın 25 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl, tutuksuz sanıklar Şevket Rabindüz ile Şehmuz Rabindüz'ün 15'er yıl, Faruk Kaylı, Raşit Ertuğrul ve Ali Yapan'ın 21'er yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına, sanık Kamil Solak, İsmail Avcı ve Kaysi Işık'ın delil yetersizliğinden beraatine karar verilmesini, ölen Yusuf Kafalı'nın 18 yaşını dolduran ve mahkemeye müdahil olarak katılma talebinde bulunan kızı Hande Kafalı'nın talebinin kabul edilmesini istedi. Sanıklar Şevket Rabindüz ve Şeyhmuz Rabindüz'ün avukatı Hüseyin Karaboğa, "Davanın uzatılmasından dolayı müvekkilerim mağdur olmuştur" dedi. İsmail Avcı ve Kaysi Işık'ın avukatı İrfan Karakeçili ise "Savcının müvekkillerimin beraati yönündeki talebine aynen katılıyorum. Müvekillerim Ceylanpınar'da esnaf kişilerdir, silahlı terör örgütü PKK ile herhangi bir bağlantıları ve empatileri yoktur, beraatlerini talep ediyorum" dedi.

Mahkeme Başkanı Hakim Mümtaz Erdoğan, Hande Kafalı'nın davaya katılma talebinin kabulüne, Yunus Çiçek ve Hasan Deliktaş'ın tutukluluk hallerinin devamına, bir dahaki oturumda hazır bulundurulmaları için İzmir 2 Nolu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na yazı yazılmasına, mazeretlerini sunan avukatların bir dahaki duruşmaya katılmaları için çağrı kağıdı yazılmasına, çağrı kağıdına, mazeretsiz olarak oturuma gelmedikleri takdirde haklarında İzmir Barosu ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacağına dair şerh yazılmasına karar verip, duruşmayı Mayıs ayına erteledi.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close