Fıtır Sadakası
Kırıkkale İl Müftüsü Bekir Gerek, Ramazan ayına mahsus mali ibadetlerden birisinin fıtır sadakası olduğunu belirtti.
Kırıkkale İl Müftüsü Bekir Gerek, Ramazan ayına mahsus mali ibadetlerden birisinin fıtır sadakası olduğunu belirtti.
İl Müftüsü Gerek, yaptığı yazılı açıklamada, fıtır sadakasının hicretin ikinci senesinde zekattan önce vacip kılınan bir ibadet olduğunu halk arasında fitre olarak bilindiğini bildirdi.
Fıtır sadakası, hür olan kadın erkek her Müslümana asıl ihtiyacından başka elinde nisap miktarı denilen 80,18 gram altın veya karşılığı para ile ticaret malı veya mülkü olan kimseye muayyen bir servete sahip bulunanlara vacip olduğunu ifade eden Müftü Gerek, şunları kaydetti:
"Belirttiğimiz şekilde zengin olan kimse kendinin, küçük çocuklarının ve ücretsiz çalışan hizmetçisinin fitrelerini vermekle mükelleftir. Karısının ve büyük çocuklarının fitrelerini vermekle mükellef değildir. Ancak, memleketimizde teamül haline geldiği için aile reisi vekaleten hepsinin fitresini vermektedir. Fıtır sadakasını bayram gününden önce vermek müstehaptır. Çünkü fakir kimse bu vesileyle bayram için gerekli ihtiyacını temin ederek, çoluk çocuğu ile sevinç içerisinde bayrama çıkar. Eğer herhangi bir sebeple fitre bayramdan sonraya kalırsa, mükellef üzerinden sakıt olmaz, yine vermesi gerekir. Hastalığı ve yaşlılığı sebebiyle oruç tutamayanlar da fitresini verir. Fakir ve mecnun olan babanın fitresi de çocukları tarafından verilir. Fitre, bir insanın iki öğün yemeği demektir. Fitre vermesi vacip olan herkes, evinde normal olarak yediği iki öğün yemek kaça mal oluyorsa fitresini ona göre hesaplayıp vermesi gerekir. Bu yıl ülkemizde en az fitre miktarı 15 lira olarak belirlenmiştir. İsteyen daha yüksek verebilir daha çok sevaptır."