Haberler
Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Suriye'deki operasyon sonrası Fransızların 102 yıl önce hazırladığı harita yeniden gündem oldu

102 yıl sonra ortaya çıkan harita Orta Doğu'yu karıştıracak

Yenidoğan soruşturmasında 2. dalga operasyonu: 14 şüpheli daha gözaltına alındı

Türkiye'nin kilitlendiği soruşturmada yeni gözaltılar var

Sıkıyönetim ilanı Güney Kore'yi karıştırdı! Başkan Yoon'un yardımcıları istifa etti, sokaklar yangın yeri

Üst düzey isimlerin hepsi istifa etti, atılan sloganlar sokakları inletti

Fırtına öncesi sessizlik

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu saldırılarda kullanılan zararlı yazılım incelendiğinde, arkasındaki tehdit grubunun Silence adlı siber suçlu grubu olma ihtimalinin yüksek olduğu ortaya çıktı.

Silence grubu daha önce dünyanın dört bir yanında bankalardan milyonlarca dolar çalmasıyla tanınıyor.

Dünya genelinde birçok banka ve finans kuruluşuna yönelik başarılı saldırılar düzenleyen Silence, günümüzün en aktif gelişmiş kalıcı tehdit (APT) gruplarından biri. Bu grubun düzenlediği saldırılar genellikle sosyal mühendislik yöntemleriyle başlıyor. Saldırganlar banka çalışanlarına zararlı yazılım içeren bir kimlik avı e-postası gönderiyor. Zararlı yazılım bankanın güvenliğini aştıktan sonra bir süre sessiz kalarak kurum hakkında bilgi topluyor. Bunun için, bulaştığı cihazda yapılan günlük işlemlerin video kayıtlarını ve ekran görüntülerini tutuyor ve bankada işlerin nasıl yürüdüğünü öğreniyor. Saldırganlar harekete geçmeye hazır hale geldiklerinde zararlı yazılımın tüm özelliklerini etkinleştiriyor ve ATM'leri kullanarak nakit para çalıyor. Elde edilen gelir bazen milyon dolarları buluyor.

Tespit edilen saldırılar Ocak 2020'nin ilk haftasında başladı. Tehdit grubunun operasyonun son aşamasına gelmek üzere olduğu ve para toplamaya yakın oldukları düşünülüyor. Saldırılar halen devam ediyor ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki büyük bankaları hedef alıyor.

Kaspersky araştırmacıları, saldırılarda kullanılan zararlı yazılıma bakarak operasyonun Rusça konuşan kişilerden oluşan Silence grubu tarafından düzenlendiğini belirtti. Bahsi geçen zararlı yazılım daha önce yalnızca bu grubun saldırılarında kullanılıyordu. Ayrıca yazılımın dilinin de Rusça olduğu görüldü. Saldırganların bunu az da olsa gizlemek için Rusça kelimeleri İngilizce klavyeyle yazdıkları tespit edildi.

"Silence grubu son yıllarda epey etkili oldu. Grup, düzenlediği saldırılarda önce hedefini uzun süre sessizce takip ediyor ardından hızlı ve koordineli bir şekilde hırsızlık yapıyor. 2017'de bu grubun bankalara ilgi göstermeye başladığını fark etmiştik. O günden beri sürekli gelişen grup yeni bölgelere yayıldı ve sosyal mühendislik yöntemlerini de güncelledi." diyen Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Sergey Golovanov, sözlerini şöyle tamamladı: "Tüm bankaları dikkati elden bırakmamaları yönünde uyarıyoruz. Silence grubu yalnızca para değil, takip süresi boyunca ekranlarda olan biteni de kaydederek bankaların hassas bilgilerini de çalıyor. Bu çok ciddi bir gizlilik sorunu ve parayla ölçülemeyecek derecede büyük zararlar verebilir."

Kaspersky operasyonda kullanılan zararlı yazılımı HEUR:Trojan.Win32.Generic,PDM:Exploit.Win32.Generic adıyla tespit ediyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title