Haberler

Fırat Kıyısında Mayın İmhası

Fırat Kıyısında Mayın İmhası
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sınırda Anti Tank Mayınları Böyle Patlatıldı

GAZİANTEP'in Suriye Sınırı'ndaki Karkamış Antik Kenti'nde bir ay önce başlayan mayın temizleme çalışmalarında şu ana kadar 150 bin metrekarelik alanda bulunan 21 anti tank mayını, Fırat Nehri sahilinde kontrollü şekilde patlatılarak imha edildi.

Hitit ve Asurlular dönemine ait tarihi kalıntıların bulunduğu Karkamış Antik Kenti'nde, ihaleyle işi alan Nokta Yatırım İnşaat'ın, Azerbaycan Ulusal Mayın İmha ekibinin de desteğiyle 25 kişilik ekiple başlattığı mayın temizleme çalışmaları sürüyor. Karabağ'da mayın temizleme konusundaki çalışmaları nedeniyle deneyimli olan Azeri uzmanların gözetiminde süren çalışmalarda çıkarılan anti tank mayınları, askeri yetkililerin kontrolünde, Fırat Nehri kıyısında açılan 5 metre derinlikteki çukura özel giysili ekipler tarafından dikkatli şekilde konuldu. Daha sonra düzenekle, 3 ve 4'erli gruplar halinde patlatılan mayınların sesi, yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki ilçe merkezinden de duyuldu. İmha sırasında Jandarma ve sınır askeri görevlileri çevre güvenliği aldı ve siviller patlatma alanına yaklaştırılmadı. Şiddetli bir gürültüyle patlatılan mayınların şarapnel parçaları 500 metrelik alana dağıldı. Olumsuz bir olaya karşılık bir ambulans hazır bekletildi.

ELLE TEMİZLEMEYE İLK ÖRNEK

Mayınlı Alan Sorumlusu Bülent Keklik, temizleme çalışmalarında makine kullanılmadan elle mayın çıkarma ve imha etme işleminin dünyada ilk kez Karkamış'ta kullanıldığını belirterek, "Mayınların daha fazla olduğu alana ilerliyoruz. Amacımız tarihi eserlere zarar vermeden mayınlardan alanı temizlemek" dedi. Tarihi eserlerin zarar görmemesi için büyük çaba sarf ettiklerini, elle mayın temizleme işinin dünyada ilk kez Karkamış'ta uygulandığını vurgulayan Keklik, "Makine kullanmak ve sahada patlatma yapmak tarihi eserlere zarar vereceği için mayınları 1 kilometre kadar uzakta çukurlar açarak imha yoluna gidiyoruz. Mayınları da tarihi eser titizliğiyle çıkarıyorum. Tarihi eserler fırçayla üzerindeki tozlar alınıp, ne kadar hassas davranılarak çıkarılıyorsa, mayınları temizlerken de aynı şekilde titiz çalışıyoruz. Taşıma yapılırken bunları kum sandıkları içerisinde sahadan çıkartıyoruz. Aracımızla saha dışına gidebileceğimiz en uzak noktaya, en emniyetli yere götürüp orada imhasını yapıyoruz. Şimdi mayının merkezine doğru ilerliyoruz. Tahminimiz bin civarında mayın bulmak" diye konuştu.

Nokta İnşaat firmasının sahibi Murat Keklik ise, taahhüt ettikleri 10 aydan daha kısa sürede mayın temizleme işini bitireceklerini belirterek, "Bizim çalışmalarımız umduğumuzdan iyi gidiyor, hızlı gidiyor. Dünya standartlarında bir çalışma yapıyoruz. Aslında dünya standartlarından da üstte bir çalışma yapıyoruz. Onun gururunu yaşıyoruz şu an. Azerbaycan'dan gelen ekiple bu işi kısa sürede bitireceğiz. Bu alanı inşallah davulla zurnayla teslim edeceğiz" dedi.

Azerbaycan Ulusal Mayın Temizleme Kurumu ANAMA'nın Direktörü Nazım Ahmet ise, mayın temizleme ekibine sürekli eğitim verdiklerini bildirdi.

Ahmet KAYA-Mehmet BULUT / GAZİANTEP, ( DHA )

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close