Haberler

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti konuşması Başbakan Davutoğlu'nun Finlandiya ziyareti Ekonomik ilişkiler son dönemde geriledi ancak, yakın zamanda karşılıklı anlaşmalar ve iş dünyası toplantılarıyla bu durum aşılmaya çalışılıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti konuşması Başbakan Davutoğlu'nun Finlandiya ziyareti

Ekonomik ilişkiler son dönemde geriledi ancak, yakın zamanda karşılıklı anlaşmalar ve iş dünyası toplantılarıyla bu durum aşılmaya çalışılıyor. Başbakan Davutoğlu'nun Finlandiya temasları sırasında katılacağı yuvarlak masa toplantısı ticaretin canlandırılmasında önemli rol oynayacak

Turizm, karşılıklı ticaret oranlarındaki dengesizliğin giderilmesi açısından önemli bir unsur olarak dikkati çekiyor

Dönem başkanlığı sırasında Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamasında önemli rol oynayan Finlandiya, Ankara'nın AB üyeliğinin en açık ve aktif destekçisi oldu

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Vaskunlahti: "Her zaman Türkiye'nin üyeliğinin aktif destekçilerinden biriyiz"

Türkiye ile Finlandiya arasındaki 90 yıllık ikili ilişkilerde yakalanan olumlu hava Helsinki'yi Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin en güçlü destekçilerinden biri haline getirdi. Siyasi ilişkilerdeki ilerlemeler ekonomik ilişkilere yeterince yansımadı ancak son dönemde gerçekleşen hamlelerle bu durum aşılmaya çalışılıyor. Turizm, karşılıklı ticaretteki dengisizliğin giderilmesinde önemli bir unsur olarak dikkati çekiyor.

Türkiye ile Finlandiya arasındaki ilişkiler aradaki uzak mesafeye rağmen her dönem olumlu seyretti. Osmanlı Devleti, 1917'deki Bolşevik Devrimi sırasında Rusya'dan bağımsızlığını kazanan Finlandiya'yı çok kısa bir süre sonra, Şubat 1918'de tanıdı. Türkiye Cumhuriyeti ilan edildiğinde ilk tanıyan ülkelerden biri de Finlandiya'ydı. Taraflar arasındaki siyasi ilişkiler İkinci Dünya Savaşı sonrasında 1924'te imzalanan Dostluk Anlaşması ile kuruldu. Bundan iki yıl sonra da diplomatik ilişkiler tesis edildi. İkinci Düya savaşı sırasında ilişkiler durağan bir döneme girse de takip eden yıllarda iki ülke arasındaki işbirliği yavaş fakat kararlı bir şekilde gelişti. Son dönemde ise karşılıklı üst düzey ziyaretlerde belirgin bir artış yaşandı.

2008'de dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Helsinki'yi ziyaret etti. 2011'de Fin Cumhurbaşkanı Tarja Halonen Türkiye'ye geldi. Fin Başbakanı Jyrki Katainen ve Fin Avrupa İşleri ve Dış Ticaret Bakanı Alexander Stubb 2012'de ayrı ayrı Türkiye'yi ziyaret etti. Ekonomik ve siyasi ilişkileri çeşitlendirmeyi amaçlayan bu ziyaretleri Kasım 2013'te o zamanki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kalabalık bir işadamı heyetiyle Helsinki'ye yaptığı ziyaret izledi.

Geçen yıl ise Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetine icabetle 13-15 Ekim'de Türkiye'ye geldi. Ekonomi Bakanı Olli Rehn ve bir grup işadamını eşlik ettiği ziyaret sırasında İstanbul'da Türkiye-Finlandiya İş Forumu düzenlendi. Aynı yıl şubat ayında Ankara'da iki ülke arasında Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi kurulmasına ilişkin bildiri imzalandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yarın Helsinki'ye yapacak ziyaretin iki ülke arasındaki sıcak siyasi ilişkileri daha da güçlendirmesi bekleniyor. Ziyareti sırasında Başbakan Davutoğlu'na işadamları da eşlik edecek. İşadamlarının katılımıyla düzenlenecek yuvarlak masa toplantısı, son dönemde gerileyen ticari ilişkilerin yeniden canlandırılması, ekonomik işbirliğinin artırılmasında önemli rol oynayacak.

İki ülke arasında uluslararası kuruluşlar düzeyinde de güçlü bir işbirliği hakim oldu. Türkiye'nin AB üyeliğine adaylığı Finlandiya'nın dönem başkanlığında, Helsinki'de yapılan zirvede kabul edildi. O dönemki Finlandiya Başbakanı Paavo Lipponen'in çabaları Türkiye'nin aday ülke olarak kabul edilmesinde etkili oldu. Finlandiya, o günden beri de Türkiye'nin AB üyeliğinin en açık ve en güçlü destekçisinden biri olmayı sürdürdü.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, her zaman Türkiye'nin üyeliğinin aktif destekçilerinden biri olduklarını vurguladı.

Finlandiya olarak kriterler sağlanır sağlanmaz müzakere fasılların açılması gerektiğini savunduklarını ifade eden Vaskunlahti, hem AB'nin hem de Türkiye'nin önünde zor bir yol bulunduğuna ancak kat edilecek mesafenin her iki tarafın da çıkarına olduğuna dikkati çekti.

Taraflar arasındaki yakın işbirliğinin bir diğer yansıması da "Barış için Arabuluculuk" girişimi oldu. Fin ve Türk dışişleri bakanları tarafından BM himayesinde Eylül 2010'da hayata geçirilen arabuluculuk girişimine kısa sürede bir çok ülke ve kuruluş destek verdi. BM'nin barışı sağlama konusundaki etkinlik ve kapasitesini artırmayı amaçlayan girişim bünyesinde teşkil edilen "Arabuluculuk Dostlar Grubu"na bugün 42 ülke ve 50'ye yakın uluslararası kuruluş üye durumda.

Gümrük Birliği anlaşması ve AB'ye entegrasyon süreci, ekonomisinin yüzde 40'ını dış ticaretin oluşturduğu Finlandiya'nın Türkiye'ye olan ilgisinin artmasında önemli rol oynadı ancak siyasi ilişkilerde yakalanan olumlu hava çeşitli nedenlerden ekonomik ilişkilere yeterince yansımadı.

Geçen yıl taraflar arasındaki toplam ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 12,9 azalarak 1,27 milyar dolar oldu. Türkiye, başta otomotiv ürünleri ve yedek parçaları, tekstil ve dokuma ürünleri, döşeme ve kaplama malzemeleri olmak üzere Finlandiya'ya yaptığı ihtacattan 266 milyon kazanırken, Finlandiya'dan ithalat için1,01 milyar ödedi. Finlandiya'dan ithal edilen ürünlerin çoğunluğunu makina ve motorlar ile bunların aksam ve parçaları, kağıt ve plastik mamulleri, kereste ve metaller ile bunların ürünleri oluşturdu.

2002-2015 döneminde Finlandiya'dan Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarı 410 milyon dolara ulaştı. Buna karşılık Türkiye'den Finlandiya'ya 12 milyon dolar civarında yatırım gitti. Türkiye'de irili ufakla 80 kadar Fin şirketi faaliyet gösteriyor, 200 civarında firmanın da temsilciliği bulunuyor. Finlandiya'da faaliyet gösteren Türk şirketlerini ise ağırlıklı olarak küçük işletmeler oluşturuyor.

Çevreci Fin şirketleri Türk pazarına girme arzusunda

Büyükelçi Vaskunlahti de konuyla ilgili değerlendirmesinde iş yapma ve yatırım için uygun ortamları oluşturmanın hükümetlerin görevi olduğuna ancak ticareti canlandırma konusunda asıl işin Türk ve Fin işadamlarına düştüğüne işaret etti.

Özellikle çevre dostu enerji ve petrol sızıntısının temizlenmesi konusunda Finlandiya şirketlerinin öncü konumda olduğunu da dile getiren Vaskunlahti, bu şirketlerin Türkiye'ye piyasasına girmek için oldukça istekli olduklarını, Başbakan Davutoğlu'nun ziyaretinin bu yönünle önemli olacağına işaret etti.

Turizm, iki ülke arasında ticaret oranlarındaki dengesizliği gideren önemli bir husus olarak dikkati çekti. Geçen yıl yaklaşık 214 bin Fin turist Türkiye'yi ziyaret etti. Türkiye'ye gelen Fin turistler ağırlıklı olarak bol güneşli sahil kesimlerini tercih etti. Türkiye'den Finlandiya'ya giden turist sayısı ise istatistiklere yansıyacak kadar anlamlı bir sayıya ulaşmadı.

Büyükelçi Vaskunlahti, son dönemde bu durumun da yavaş yavaş değişmeye başladığını ifade etti. Kuzey Işıkları'nın izlenebildiği Finlandiya'nın kış turizmi açısından farklı bir deneyim sunacağını belirten Vaskunlahti, "Artık bilgi almak için giderek daha fazla kişi arıyor." dedi.

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti
Kaynak: AA / Güncel
4 ilimizde eğitime kar engeli

4 ilimizde eğitime kar engeli

AK Parti'den muhalefetin erken seçim çağrılarına yanıt: Bugün olsa yine yenilgiyi tadacaklar

Erken seçim çağrılarına verdiği yanıt muhalefeti küplere bindirecek

Saadet Partisi kongresinde AK Parti protestosu

Sloganların yükselmesiyle AK Partili 2 isim salonu terk etti

Maaşı 90 bin lirayı buluyor ama kule vinç operatörlüğünde personel açığı çok

Maaşı 90 bin lirayı buluyor ama bu mesleği yapmak isteyen yok

title