Fındıkta Verim İçin 'Tarla Okulu' Uygulaması
Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 4 köyde 'tarla okulu' uygulaması başlattıklarını belirterek, "Fındıkta verimi artırmanın ve kaliteli ürün elde etmenin yolu üreticilerin yetiştiricilik ile bitki koruma faaliyetlerini tekniğine uygun yapmaları ile mümkün olabilir.
Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 4 köyde 'tarla okulu' uygulaması başlattıklarını belirterek, "Fındıkta verimi artırmanın ve kaliteli ürün elde etmenin yolu üreticilerin yetiştiricilik ile bitki koruma faaliyetlerini tekniğine uygun yapmaları ile mümkün olabilir. Tarla okulları önemli ölçüde bu amaca hizmet ediyor" dedi.
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, kentte fındığı yaklaşık 900 bin dekar alanda yetiştiriciliği yapılan ekonomik öneme haiz bir ürün olduğunu söyledi. Terme ve Çarşamba ilçeleri başta olmak üzere birçok ilçe de yaygın olarak üretimi yapılan fındık üreticilerine yönelik eğitim ve yayım çalışmalarının da aralıksız sürdürüldüğünü ifade eden İl Müdürü Güven, "2015 yılı ocak ayından itibaren Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün koordinasyonunda Terme ve Çarşamba ilçe müdürlükleri ile birlikte çiftçi eğitiminde 4 köyde fındıkta 'tarla okulu' uygulamaları başlatılmıştır. Fındıkta yetiştiricilik ve zirai mücadelede üreticilerce yapılmakta olan eksik uygulamalar önemli miktarda ürün ve kalite kaybına neden olmaktadır. Tarla okulunda eğitimler, konu uzmanları teknik elemanlar tarafından üretici guruplarına üretim sezonu boyunca uygulamalı olarak verilmektedir ve fındıkta yetiştirme teknikleri, gübreleme, budama, sulama, yaygın olarak görülen zararlı etmenlerle mücadele konularında bilgi aktarılmaktadır. Terme ve Çarşamba ilçeleri Çatak, Ordubaşı, Ambartepe ve Oğuzlu köylerinde başlatılan 'tarla okulu' faaliyetine fındık üreticileri yoğun ilgi gösterdi" diye konuştu.
Tarla okulunun amacından ve hedeflerinden de söz eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, "Çiftçi ve uzman kaynaşması ile gerçek ihtiyaçlar doğrultusunda eğitim çalışmalarını sürdürmek, zirai ilaç kullanımını azaltarak riski yüksek kimyasalların zararlı etkilerinden üreticileri, çevreyi ve tüketicileri korumak, üretim süresince kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması bilincini yerleştirmek, kendi bahçelerinin uzmanı haline getirebilecek bilgi ve becerileri kazanmak bu eğitim faaliyetlerinin temel hedeflerindendir. Fındıkta verimi artırmanın ve kaliteli ürün elde etmenin yolu üreticilerin yetiştiricilik ile bitki koruma faaliyetlerini tekniğine uygun yapmaları ile mümkün olabilir. Tarla okulları önemli ölçüde bu amaca hizmet ediyor" dedi. - Samsun