Haberler
Güney Kore'de parlamento sıkıyönetim kararını iptal etti

Sıkıyönetime karşı parlamentonun kararı ortalığı karıştıracak

Güney Kore'de askerler camları kırarak girdikleri binadan apar topar ayrılmak zorunda kaldı

Askerler camları kırarak girdikleri binadan apar topar ayrılmak zorunda kaldı

Esad isterse İran, Suriye'ye asker yığacak

Esad isterse Suriye'ye ordu yığacaklar

Çiğ köftecide genç kadını dakikalarca taciz etti

Genç kadına yaptığı rezillik, mide bulandırdı

Fındık Zararlıları ile Mücadele Uyarısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahat Sullivan, fındık zararlılarının verim kaybına neden olduğunu belirterek, "Özellikle kozalak akarlarına karşı hassas olan tombul, mincane ve uzunmusa çeşitlerinde yüzde 70'lere varan...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahat Sullivan, fındık zararlılarının verim kaybına neden olduğunu belirterek, "Özellikle kozalak akarlarına karşı hassas olan tombul, mincane ve uzunmusa çeşitlerinde yüzde 70'lere varan zarar görülmektedir." dedi.

Sullivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin fındık üretimi bakımından ilk sıralarda yer almasına rağmen birim alandan alınan verimin oldukça düşük olduğuna işaret etti.

Türkiye'de verim düşüklüğüne neden olan en önemli zararlı etmenin fındık kozalak akarları olduğunu vurgulayan Sullivan, "Kozalak akarları meyve verecek gözlerde kozalak, mantar veya gül diye adlandırılan anormal oluşumlara neden olmalarının yanı sıra, tomurcuk dökümlerine de neden olarak sürgünlerde kuruma, çalılaşma meydana getirmektedir. Bu da verimi doğrudan etkilemektedir. Özellikle kozalak akarlarına karşı hassas olan tombul, mincane ve uzunmusa çeşitlerinde yüzde 70'lere varan zarar görülmektedir." diye konuştu.

Bahçelerinde bu çeşitleri bulunduran çiftçilerin zararlıyla mücadeleye dikkat etmesi gerektiğini anlatan Sullivan, fındık zararlılarının son yıllarda özellikle sahil kesimi başta olmak üzere yayılarak çok önemli ekonomik kayıplara neden olduğunu söyledi.

Son yıllarda yoğunluk gösteren fındık kozalak akarlarını kontrol altına almak için mayıs ayının ilk haftasında yapılacak ilaçlı mücadelenin faydalı olacağının altını çizen Sullivan, şunları kaydetti:

"İlaçlamalarda 100 litre suya 500 gram dozunda ıslanabilir kükürt veya 100 litre suya 25 mililitre dozunda uygun ilaç kullanılmalıdır. İlaçlamalarda dikkat edilmesi gereken husus, bitkinin her tarafını ıslatacak şekilde yapılmasıdır. İlaçlamaların kesinlikle sabah erken veya öğleden sonra geç vakitlerde yapılması, güneşli havalarda öğle üzeri yapılmaması gerekmektedir. Öğle üzeri ilaçlama yapılması durumunda bitkide yanıklar oluşmaktadır. Rüzgarlı havalarda da ilaçlama yapılmamalı, eğer hafif rüzgar varsa arkadan esecek şekilde ayarlanmalıdır. Çiseli, mevsim için anormal derecede sıcak günlerde ve öğle üzerleri ilaçlama yapılmamalıdır. Böyle durumlarda meydana gelen bazı kimyasal reaksiyonlar sonucu hassas çeşitlerde yanıklar görülebilir."

Kaynak: AA / Güncel
title