Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Fındık Verimi ve Kalitesini Artıracak Çalışma

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce fındık üretimi ve kalitesini artırmak amacıyla yürütülen TÜBİTAK projesinde başarılı sonuçlar sağlandı.

MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce fındık üretimi ve kalitesini artırmak amacıyla yürütülen TÜBİTAK projesinde başarılı sonuçlar sağlandı.

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Ümit Serdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde fındık üretimi ve kalitesini artırmak için "Fındık dip sürgünü temizliğine karşı farklı gübre çözeltileri ve uygulamaları" adı altında alternatif proje geliştirdiklerini söyledi.

Kalite ve verimi artırmak için öncelikle fındık dip sürgünlerinin temizliği ve bakımının yapılması gerektiğine dikkati çeken Serdar, projenin de bu yönde geliştirildiğini belirtti.

Fındık dip sürgünü temizliği için farklı bir yöntem geliştirmek istediklerini dile getiren Serdar, "Özellikle fındık dip sürgünlerinde yabancı ot ilaçlarına karşı alternatif olarak kullanılan kimyasal ilaçların önüne geçmek istedik. Yabancı ot ilaçları, yani kimyasal ilaçlar uzun yıllar kullanıldığında toprak için birçok zararları oluyor. Bu nedenle biz farklı gübreleri denedik. Fındık dip sürgünü temizliğini kimyasal ilaçlarla değil, azotlu gübrelerin bir türü ile yaptık. Hem temizliği daha ucuza getirdik hem de daha güçlü, verimli ve kaliteli fındık elde etmiş oluyoruz." diye konuştu.

Serdar, projenin Türkiye'de fındık verimi ve kalitesini artırmak adına önemli bir çalışma olduğunu vurgulayarak, fındık dip sürgün temizliğinde yabancı otlara karşı azotlu gübre uygulamasının çiftçiler tarafından çok rahat şekilde uygulanabileceğine işaret etti.

Proje kapsamında hem uygulama yapılmayan hem de projelerini uyguladıkları bahçelerde fındık çotanaklarındaki meyve sayısı ve karanfilleri saydıklarını anlatan Serdar, "Daha sonra her iki bahçede de fındıkların kalite ve verimliliğini araştırdık. 18 ay süren proje sonunda yüzde 20'nin üzerinde kalite ve verim artışı sağladık." ifadelerini kullandı.

Projenin tam anlamıyla hayata geçmesi için başka bölgelerdeki üreticilerle fındık bahçelerinde uygulamalar yapacaklarını dile getiren Serdar, her bölgede aynı artış ve kalite sağlanırsa patent başvurusunda bulunacaklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel
title