Fındığa Ek Gelir İçin Seracılık Yapıyorlar
Giresun'da İnece Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne üye çiftçiler, fındığa ek gelir amacıyla oluşturulan seralarda yetiştirdikleri sebzelerle yılda 3 bin lira civarında gelir elde ediyor Kooperatif Başkanı Akkaya: "Bir seradan en az 2,5 bin lira gelir bekliyoruz, bu parayı kazananlar var hatta 3 bin lira civarında gelir elde eden çiftçilerimiz var"
SİNAN YILDIZ - GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'da İnece Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne üye çiftçiler, fındığa ek gelir amacıyla oluşturulan seralarda yetiştirdikleri sebzelerle yılda 3 bin lira civarında gelir elde ediyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Japonya Uluslararası Kalkınma Ajansı (JICA) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) işbirliğinde Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Küçük Ölçekli Çiftçilerin Yaşam Seviyelerinin İyileştirilmesi Projesi kapsamında kurulan seralarda domates, patlıcan, ıspanak ve marul gibi sebzeler yetiştiriliyor. Bu sebzeler kooperatif aracılığıyla pazar sıkıntısı yaşanmadan satılıyor.
Kooperatif Başkanı Zafer Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle oluşturulan seraların amacının, fındığa ek gelir sağlanması olduğunu söyledi.
Köylerinde seracılık yapan 58 çiftçi olduğunu dile getiren Akkaya, "Bir sera 110 metrekare üzerine kuruluyor. Bu seralarda yetişen ürünlerden iyi bir kazanç sağlanabiliyor. Bir seradan en az 2,5 bin lira gelir bekliyoruz, bu parayı kazananlar var hatta 3 bin lira civarında gelir elde eden çiftçilerimiz var" dedi.
İyi tarım uygulaması
Akkaya, seralarda iyi tarım uygulaması yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Çiftçilerimizin tarım danışmanları var. Tüm çiftçilerimize ilaçları ne şekilde kullanacağının, hangi dönemlerde kullanılacağının tek tek eğitimleri veriliyor. Seraların hepsinde damla sulama sistemi de var. İyi tarıma mecburuz, bunu biliyoruz, iyi tarım uygulamaları yapmak zorundayız. Biz daha çok mevsimsel ürünler yetiştiriyoruz. Domates, biber, patlıcan yaz ürünü olarak yapılıyor, kış ürün olarak da marul, yeşil soğan maydanoz. Brokoli, top pancarı gibi denemeler de yapıyoruz."
Köyde seracılık yapan Halil Ustaoğlu ise tek başına bu işle uğraşmasına rağmen yıllık bin lira civarında gelir elde ettiğini belirterek, "Ben bu işi tamamen ticari amaçla yapmıyorum. Yapsam en az 3 bin lira gelir elde ederim. Bu seralarda yetiştirdiğim sebzeleri satıyorum, kendim tüketiyorum, dosta akrabaya veriyorum" ifadelerini kullandı. - Giresun