Film Yapımcılarının Gözdesi Nostaljik Faytonlar
Manisa'nın Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren fabrikada üretilen faytonlar, televizyon dizilerinin gözdesi haline geldi Daha önce çok sayıda nostaljik fayton üretilen fabrikada, gelecek yıl vizyona girecek dizilerin siparişleri için geceli gündüzlü çalışılıyor.
SALİH EREN - Manisa'nın Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren fabrikada üretilen ve sipariş üzerine yurt dışına da gönderilen faytonlar, televizyon dizilerinin gözdesi haline geldi. Daha önce çok sayıda nostaljik fayton üretilen fabrikada, gelecek yıl vizyona girecek dizilerin siparişleri için geceli gündüzlü çalışılıyor.
Fayton fabrikasının satış ve pazarlama müdürü Zafer Geren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılından bu yana Akhisar ilçesindeki fayton fabrikasında üretilen faytonların, birçok televizyon dizisinden talep gördüğünü söyledi.
Faytonların nostaljik dokusuyla birçok dizinin vazgeçilmezi olduğunu anlatan Geren, 2014 yılında vizyona yeni girecek diziler için de siparişlerin verildiğini belirtti.
Televizyon dizilerinde eski zaman dilimlerini canlandırmak amacıyla fayton kullanımının arttığını kaydeden Geren, şöyle konuştu:
"Eski zamanda biliyorsunuz araba olmadığı için bütün ulaşım faytonlar ile gerçekleştiriyordu. O yüzden eskiye yönelik yapılan bütün dizilerde mecburen film şirketleri fayton ve at arabasını kullanmak zorunda. Bu yüzden eski zamanı canlandırmak için film şirketleri faytona ihtiyaç duyuyor. Eskiye yönelik çekilen her türlü filmde bu objelere ihtiyaç duyuluyor. Daha önce de 'Elveda Rumeli' ve 'Dürüye'nin Güğümleri' adlı dizilere ikişer fayton vermiştik. 2014 yılı şubat ve mart aylarında vizyona girecek yeni bir diziler için fayton siparişi aldık. Faytonları yaptıktan sonra teslim edeceğiz."
Eski ustalar fabrika çatısı altında toplandı
Akhisar'daki fayton fabrikasının ilçedeki eski fayton ustalarını tek çatı altında topladığını ifade eden Geren, yaklaşık 15 çalışan ile ayda 4 fayton üretebildiklerini dile getirdi.
Bir faytonun 1-2 usta ile yapılmasının neredeyse imkansız olduğunu vurgulayan Geren, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fayton yapımında çeşitli sanat dalları, çeşitli meslekler bir araya geliyor. Öncelikle çok iyi kurumuş dış budak ağacı, kayın ağacı gibi uygun ağaçları seçmemiz gerekiyor. Bunlardan sonra tekerlerin yapımında iyi bir ahşap ve teker ustası olması lazım. Daha sonra faytonun ana iskeleti kayın ağaçları ile ve alt kaplaması ile suya dayanıklı olması için su kontrplağı ile kaplıyoruz. Bu aşamadan sonra fayton kasası demir bölümüne geçiyor. Orada bütün iç demir aksamları, alt makasları avantrası, çeşitli demir işçilikleri tamamlandıktan sonra, fayton boyaya alınıyor. Daha sonra kabine de üç kat özel bir boya atılıyor. Faytonlar, tıpkı araba boyanır gibi ciddi bir boya aşaması söz konusu. Boyadan çıkan ürünler nakkaşımız tarafından bütün çizgileri çizilerek döşemeye alınıyor. Döşeme aşamasından sonra nakkaşımız bütün aksamları monte ederek satışa hazır hale getiriyor."
Yurt dışına da ihraç ediliyor
Geren, yurt dışı talebin fazlalığına işaret ederek en son Malezya'ya 3 fayton verdiklerini, ellerinde hazır olan 5 faytonun da Türkmenistan'a ihraç edileceğini söyledi.
Geçen dönemlerde Romanya, Almanya, Irak, Kuveyt ve Dubai'ye faytonlar ihraç ettiklerini hatırlatan Geren, şöyle konuştu:
"Akhisar'da bunları yapmanın gururunu yaşıyoruz. Amacımız bu mesleği ayakta tutmak ve gelecek nesillere aktarmak. Yaptığımız ürünler gerçekten nostalji harikası ve gurur duyuyoruz. Amacımız faytonculuğun turizme kazandırılması gezi manasında bir hassa turistlik yerlerde bu işin profesyonelce yapılmasını amaçlıyoruz. Bunun da vatandaşların tek başına yapamayacağının bilinci içerisindeyiz. Bu yüzden belediyelerin bu konuda destek vermesi lazım."
Ayrıca tramvay ve vagon şeklinde mobil satış büfelerini de imal ettiklerine değinen Geren, yürüyen, taşınabilir seyyar iş yeri yaptıklarını da sözlerine ekledi. - Manisa