Filistin ve İsrailli gençler, önyargılar ve nefreti müzikle kırıyor
Erkan Avcı - Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmelerinde aradan geçen uzun yıllara rağmen siyasiler bir türlü anlaşmaya varamazken, bir müzik grubunda bir araya gelen Filistinli ve İsrailli g...
Erkan Avcı - Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmelerinde aradan geçen uzun yıllara rağmen siyasiler bir türlü anlaşmaya varamazken, bir müzik grubunda bir araya gelen Filistinli ve İsrailli gençler, dünyaya farklı mesajlar veriyor.
"Filistin ve İsrail" denilince akıllarına ilk gelen "çatışma, işgal, intifada, duvar". İki devlet arasında yıllardır süren çatışma ve halkın göz yaşları bir türlü son bulmazken, taraflar arasındaki barış görüşmeleri, uluslararası toplumun baskısıyla son dönemde hız kazansa da İsrail'in sürekli yeni yerleşim yerleri inşa etmesinin de etkisiyle bir türlü bir sonuca varılamıyor.
Yaşanan tüm acılara rağmen, Heartbeat (Kalp Atışı) adlı müzik grubu altında bir araya gelen Filistinli ve İsrailli gençler, müzikleriyle dünyaya farklı bir mesaj gönderiyor, barışın olabileceğini ve gerekliliğini haykırıyor .
- "Müzik, sessiz çoğunluğun sesini duyuruyor" -
İsrailli Amerikalı Aaron Shneyer tarafından 2007'de kurulan Heartbeat, şu ana kadar "Hearbeat: Hayfa" ve "Heartbeat All Stars" ile 100'ün üzerinde Filistinli ve İsrailli genç yeteneği bir araya getirdi.
Bu kapsamda, ABD'nin başkenti Washington'a da gelen grup, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda konser verdi.
Konser öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Heartbeat'in kurucusu Shneyer, grubun iki toplum arasında köprülerin inşa edilebileceğini gösterdiğini söyledi. Müziğin birleştirici rol üstlendiğini vurgulayan Shneyer, "Müziğin gücünün, sessiz çoğunluğun sesini duyurmada inanılmaz bir fırsat sunduğunu düşünüyorum. Müzik, şiddetin ve nefretin ötesindeki seslerin duyulmasını yardımcı oluyor" dedi.
İsrail ve Filistinli gençlerin bir arada bulunmasının ilgiyle karşılandığını ifade eden Shneyer, gruba katılırken karşı taraf hakkında aklında soru işaretleri bulunanların daha sonra birbirlerini daha iyi anlamaya başladıklarını söyledi. Shneyer, "Gruba katkıda bulunan birçok kişi, buraya gelmeden önce diğer tarafla hiç etkileşim içinde olmamış. Belirli bir ön yargı ve korkuyla geldiler, öbür taraftaki hayatın gerçekliğiyle ilgili yeterince bilgiye sahip değillerdi. Gelinen noktada çok iyi bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Burada ulaşmak istediğimiz asıl netice, gençlerin birbirlerini daha iyi tanımaları, gerçeği daha iyi anlamaları" diye konuştu.
İsrail'in seyahat kısıtlamalarından dolayı grubun Filistin sınırları içinde sahneye çıkamadığını belirten Shneyer, "En kısa zamanda Filistin tarafında da birlikteliğimizi göstermek istiyoruz" dedi.
- "Müziği 'barış silahı' olarak kullanılabileceğine inanıyordum" -
İsrail'in Hayfa kentinde yaşayan Filistinli Moody Kablawi, grubun rapçisi ve vokalistlerinden. Shneyer projeyi anlattığında heyecanlandığını dile getiren Kablawi, grupla ilgili şunları söyledi:
"Aaron'la karşılaşmadan önce, projesi hakkında herhangi bir bilgiye sahip değildim ama müziğin hep 'barış silahı' olarak kullanılabileceğine inanıyordum. Bunu gerçekleştirmek için de Heartbeat'in büyük bir fırsat olduğunu fark ettim. Proje birçok şeyi öğrenmeme vesile oldu, diğer tarafın bakış açısıyla olan bitenin nasıl göründüğünü anlamama yardımcı oldu. Durumun her iki taraf için de zor olduğunu gördüm. Bunu bilmiyordum çünkü İsraillilerle çok fazla iletişim içinde olmamıştım".
- "Herkes konuşmak istiyor, müzik aracı oldu" -
Grubun Kibbutz Harel'de yaşayan İsrailli davulcusu Ziv Yamin ise proje sayesinde her iki tarafın da ne kadar çok iletişime ihtiyacı olduğunu fark ettiğini aktardı. Yamin, "Her geçen gün daha iyi fark ediyorum; kimsenin kimseyle bir problemi yok. Herkesin birbiriyle konuşmayı ne kadar çok istediğini keşfettim. İnsanlar medyadan birçok şey duyuyor, karşı tarafla görüşülmesini istemiyorlar ancak herkes konuşmak istiyor" ifadesini kullandı.