Haberler
Esed rejimiyle çatılan muhalif gruplar Halep kent merkezine girdi

Türkiye sınırı kan gölüne döndü! Muhalif gruplar kent merkezinde

Katıldığı organizasyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran protesto

Salondaki protesto Erdoğan'ı kızdırdı: Siyonistlerin ağzı, dili olma

Yenidoğan çetesi soruşturması kapsamında kapatılan 12 özel hastaneye kayyum atandı

İstanbul'da 8 özel hastaneye kayyum atandı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Filipinler ve Çin arasında Güney Çin Denizi'nde gerilim

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Filipinler ve Çin arasında Güney Çin Denizi'nde araştırma yapan iki gemi arasında gerilim yaşandı. Filipinler, Çin Sahil Güvenliği'nin gemilerini engellemeye çalıştığını iddia ederken, Çin tarafı ise yasa dışı faaliyetleri engellemek için önlem aldığını savundu.

Filipinler, Güney Çin Denizi'nde araştırma yapan iki gemisinin Çin Sahil Güvenliğince engellenmediğini savunurken, Çin tarafı da bu gemilere Sahil Güvenlik tarafından önleme yapıldığını öne sürdü.

Filipinler Sahil Güvenlik Sözcüsü Jay Tarriela, Güney Çin Denizi'nde bir askeri helikopterin eşlik ettiği Çin Sahil Güvenlik gemilerinin, bilim insanlarını taşıyan iki Filipinler hükümeti gemisini engelleme girişiminde bulunduğunu söyledi.

Çin Sahil Güvenliğine ait geminin yarım saat sesli ve radyodan ikazda bulunduğunu kaydeden Tarriela, engelleme girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını belirtti. Tarriela, Filipinli bilim insanlarının 4 saatlik deniz ve biyoçeşitlilik araştırmasını tamamladığını anlattı.

Çin Sahil Güvenlik Sözcüsü Gan Yu ise Çin Sahil Güvenlik ekiplerinin, "Çin'in uyarılarını göz ardı eden 34 Filipinli personelin yasa dışı faaliyetlerini engellemek" için Tieşian Resifine indiğini savundu.

Öte yandan, Gan'ın açıklamasını "Çin Sahil Güvenliğinin bir başka yalanı" olarak nitelendiren Tarriela, araştırma misyonuna katılmak üzere gemiye davet edilen gazetecilerin olaya tanıklık ettiğini ifade etti.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Kaynak: AA / Güncel
title