"Fikrim Artık İşim" Programı İlk Meyvelerini Verdi
İş dünyasına 58 yeni girişimci kadın katılıyor.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve Coca-Cola ortaklığı ile hayata geçirilen "Fikrim Artık İşim" Programı'nın ilk etabı tamamlandı. KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ni başarıyla bitiren 58 kadın girişimci adayı, sertifikalarını İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Dinçbal Kal, Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Frayman Molinas ve KOSGEB İstanbul İkitelli Hizmet Merkezi Müdürü Selahattin Kaya'nın katıldığı törenle aldılar.
Törenin ardından düzenlenen "Kadın Girişimciliğinde Başarıya Giden Yol" panelinde ise, Uzay Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Sevda Arıkan, Bonnyfood Kurucusu Didem Güney Alsoy ve KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Müdürü Necla Haliloğlu, girişimci adayı kadınlarla başarılı iş kurmanın püf noktalarını paylaştılar.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve Coca-Cola ortaklığı ile, geçtiğimiz Mart ayında hayata geçirilen "Fikrim Artık İşim" Programı ilk meyvelerini verdi. Ataşehir, Ümraniye ve Zeytinburnu Belediyeleri aracılığı ile programa başvuran 250'ye yakın kadın arasından ön değerlendirmeyi geçerek KOSGEB tarafından verilen 60 saatlik Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ni başarıyla tamamlayan 58 kadın girişimci adayı sertifikalarını aldı.
Kadınların çalışma hayatına sağlam adımlarla katılmalarını sağlayacak bir model üretmek ve tüm kadınlara örnek olmasını sağlayacak başarı öyküleri elde etmek amacıyla gerçekleştirilen eğitim ve hibe programı "Fikrim Artık İşim", girişimci iş fikirlerine sahip kadınların potansiyellerini ortaya çıkararak iş dünyasına aktif olarak katılmalarını sağlamayı hedefliyor. Sürdürülebilir sonuçlar elde etmeyi amaçlayan program, kadınların başarılı girişimciler olarak tutunmalarına kadar geçen sürede de desteğine devam ediyor.
Sertifikasını Alanlar Toplam 150 Bin TL'lik Fikrim Artık İşim Hibe Programı'na Başvuracak
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ni başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan 58 girişimci adayı kadın, İTO, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve Coca-Cola ortaklığı ile düzenlenen "Fikrim Artık İşim" Hibe Programı'na başvurmaya hak kazanmış oldular.
"Fikrim Artık İşim" Programı'na başvuran 58 kadının girişimcilik fikirleri arasında, juri üyeleri tarafından seçilecek en iyi on iş fikri proje çalıştayına katılmaya hak kazanacak. Proje çalıştayı sonrasında jüri tarafından yapılacak değerlendirme ile de 50'şer bin TL hibe almaya hak kazanacak 3 iş fikri belirlenecek.
Coca-Cola Yöneticileri Kadınlara Koçluk Yapacak, Kadınların Hikayeleri Kitaplaştırılacak
"Fikrim Artık İşim" Programı kapsamında hibe alarak, iş fikirlerini hayata geçirme fırsatı elde eden girişimci kadınlara, Coca-Cola Türkiye'nin üst düzey kadın yöneticileri mentorluk yaparak deneyimlerini paylaşacak, önerilerde bulunacak ve yol gösterecek. Bunun yanı sıra girişimlerin başarısı için 1 yıl boyunca uzman bir ekip tarafından danışmanlık hizmeti alacaklar.
"Fikrim Artık İşim" Programı'na katılarak iş sahibi olan girişimci kadınların hikayeleri diğer girişimci adayı kadınlara örnek olması amacıyla kitaplaştırılacak. Girişimci kadınların öyküleri ve "Fikrim Artık İşim" Programı kapsamındaki faaliyetleri Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı liderliğindeki bir ekip tarafından izlenip, gözlemlenip hikâyeleştirilecek.
"Kadınların İş Yaşamında Aktif Olması Şirket Kültürümüzün Bir Parçası"
"Fikrim Artık İşim Programı" Sertifika Töreni'nde konuşma yapan Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Frayman Molinas "Coca-Cola olarak, gerek sistemimiz içerisinde gerekse de faaliyette bulunduğumuz ülkelerde kadın girişimciliğini önemsiyor ve desteklemek amacıyla çeşitli projelere imza atıyoruz. "Fikrim Artık İşim" Programı ile, kadın girişimci adaylarının özgüvenlerini güçlendirmeyi ve iş dünyasına aktif katılımlarına katkı sağlamayı ve onların ekonomik refahlarını iyileştirmeyi amaçladık. Ne mutlu bize ki, programa ilgi büyük oldu. Coca-Cola sisteminde de programın kat ettiği aşamalar ilgiyle takip ediliyor" dedi. Galya Frayman Molinas sözlerine şöyle devam etti; "Şirketimizin 2020 planlarında kadın girişimciliğine özel önem veriliyor, Coca-Cola'nın hedefi 2020 yılına kadar tüm dünyada 5 milyon kadın girişimciyi iş hayatına katmak. Biz de bu önem doğrultusunda "Fikrim Artık İşim" Programı'nı daha da ilerletmeyi hedefliyoruz."
TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Dinçbal Kal ise, KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'nin kadın girişimci adaylarına deneyim ve özgüven kazandırdığını belirterek "Kadın girişimci adaylarımız eğitim esnasında bir fikrin hayata geçirilmesi sürecinde strateji oluşturmaktan, eksikleri tespit etmeye kadar izlenmesi gereken adımları uzmanlardan dinlediler. Bu eğitimi alan kadınlarımızın fırsatlara ve problemlere bakış açılarının değiştiğini ve zenginleştiğini düşünüyorum" dedi. Kal sözlerine şöyle devam etti "Eğitim yolculuğumuz proje çalıştayında, 10 kadın girişimci adayımızla devam edecek. Proje çalıştayına katılan kadınlar, uzmanlar eşliğinde fikirlerini olgunlaştırma imkanı elde edecekler. Kadınlarımız, konuları sorgulama, projelendirme, bütünsel yaklaşım getirme şansı bulacak."
Başarılı Kadın Girişimcilerden Tüyolar
Sertifika töreni sonrası düzenlenen ve moderatörlüğünü Oylum Talu'nun üstlendiği "Kadın Girişimciliğinde Başarıya Giden Yol" panelinde Uzay Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Sevda Arıkan, Bonnyfood Kurucusu Didem Güney Alsoy girişimcilik yolundaki deneyimlerini kadın girişimci adayları ile paylaştı. KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Müdürü Necla Haliloğlu ise, girişimci adayı kadınlara tavsiyelerde bulundu.
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi İçeriği
ITO tarafından belirlenen, KOSGEB tarafından onaylanan eğitmenler tarafından verilen dersler kadınların girişimcilik özelliklerinin sınanması, iş fikirleri geliştirme ve yaratıcılık egzersizleri, iş planı oluşturma, pazar, üretim, yönetim ve finansal planların hazırlanması ve yazılması yönünde oldu. Kadın girişimci adayları ayrıca pekiştirici atölye çalışmalarıyla da pratik yapma imkanı buldular. Eğitimleri ilgiyle takip eden kadın girişimci adayları eğitim dışı saatlerde de iş fikirleri üzerine çalışıp, eğitmenlerin görüşüne başvurdular.