Fikri Mülkiyet Günü’nde Dev İsimler Patenti Konuştu!
Adres Patent Bünyesinde Başlatılan 'Türkiye Patent Hareketi' Kapsamında Düzenlenen 'Yaz Kazan' Makale Yarışması'nın Ödül Töreni Önceki Gün İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Düzenlendi.
Türkiye'nin önde gelen patent ve marka tescil firması Adres Patent tarafından hayata geçirilen 'Türkiye Patent Hareketi'nin ilk etkinliği olan 'Yaz Kazan' Makale Yarışması'nın ödül töreni tarafından 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nde İstanbul Aydın Üniversitesi'nde düzenlendi. Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden biri haline gelen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından önemi her fırsatta vurgulanan patent konusu ödül töreni öncesinde düzenlenen seminerde masaya yatırıldı. Seminere katılan sektörün önde gelen sanayici, bilişimci ve akademisyenleri ülke genelinde patent bilincini arttırmak üzerine konuştular.
Ödül töreni öncesinde gerçekleştirilen seminere Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Güneş Geçyılmaz, Microsoft Partner'ı İsmail Sinan Tatlıgil, İGDAŞ Yetkilisi Müh. Hulusi Erkaya, Esteworld Plastik Cerrahi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Uzman Dr. Servet Terziler, Hakan Plastik Proje Müdürü Yasemin Arslan ve Zirve Reklam Firma Sahibi Suat Güneş gibi her biri alanında uzman firmaların yetkilileri ve çözüm ortakları katıldı. Seminer kapsamında söz alan firma yetkilileri, gerek kurumları gerekse Türkiye geleceği için patent kavramının öneminden ve bu konuda atılması gereken adımlardan söz ettiler.
Yüksel: "Kadın girişimcilerimizin potansiyelini kullanmalıyız"
Seminer öncesi konuşma yapan Adres Patent Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ali Yüksel, "Patent konusu sadece Türkiye'deki buluş sayısını ortaya koymakla kalmıyor aynı zamanda patent konusunun sadece belirli sektörlerin tekelinde kabul edildiğini de gözler önüne seriyor. Bir buluş yapmak, ihtiyaç odaklı üretim ile bir yenilik ortaya koymak sadece belirli alanların üzerine bırakılır ve tüm yenilik onlardan beklenirse gelişmemiz elbette ki beklediğimizden daha yavaş gerçekleşir.
Örneğin ülkemizdeki kadın girişimcileri ele aldığımızda görüyoruz ki Türkiye olarak sadece patent sayısında değil kadın buluşçu sayısında da dünya sıralamasının oldukça gerilerinde yer alıyoruz. Bu veriler ışığında atılması gereken ilk adım, buluş ve fikir üretimi konusunda tüm vatandaşlarımızın ayrım yapılmaksızın bilinçlendirmek ve özellikle kadın girişimcilerimizin sert pazar koşulları içinde fikir üretecek ortamı yakalayabilmelerini sağlamak olmalıdır" dedi.
Tatlıgil: "Microsoft ve HP'nin patent sayısı tüm Türkiye'nin 3'de 1'e kadar"
Microsoft Parter'i Bilgi Teknolojileri Uzmanı İsmail Sinan Tatlıgil ise yaptığı konuşmada; "Bugün tek başına Microsoft ve HP'nin patent sayılarını topladığımızda neredeyse Türkiye'nin tarihinden bugüne yaptığı patent başvuru sayısına ulaşabiliyoruz. Türkiye'nin toplamda 150 bin patent başvurusu varken sadece bu iki firmanın toplamda 50 binin üzerinde patenti mevcut. 1879 yılında patent kanunu kabul eden ilk ülkelerden biri olmamıza rağmen dünya istatistiklerinin çok gerisindeyiz. Bunun önüne geçmek için dünyadaki önemli firmaların AR-GE politikalarına bakmalıyız. Onların kısa sürede tek bir firma olarak yaptığının çok daha fazlasını biz ülke olarak yapabiliriz. Önemli olan doğru girişimci altyapıyı oluşturmak" dedi.
Terziler: "Lider firmalara çok iş düşüyor"
Türkiye'nin tanınmış plastik cerrahlarından Uzman Dr. Servet Terziler yaptığı konuşmada ülkemiz için patent konusunda küçük bir başlangıca ihtiyaç olduğunun altını çizerek, "Esteworld'u hayata geçirmeye karar verdiğimizde sadece iki kişilik bir ekiptik. Şimdi ise Türkiye estetik cerrahide ilklere imza atıyoruz. Türkiye'nin patent yolunun açılması ve bu konuda dünyada ses getiren bir ülke olabilmesi için çalışma disiplini ve başarı inancı dolu bir başlangıca ihtiyacı var.
Patent konusunda atılan her adım ve etkinlik de bu başlangıcın ilk adımlarıdır. Patent bilincini arttırmak adına üzerimize düşen adımları atmaya hazırız" diye konuştu.
Seminer sonunda Av. Ali Yüksel seminere katılan tüm konuşmacılara patent konusundaki girişimlerinden ötürü teşekkür plaketi takdim etti.
Ödüllerini Sektörün Dev İsimlerinden Aldılar
Seminerin ardından gerçekleştirilen 'Yaz Kazan' Makale Yarışması ödül töreninde patent konusundaki makaleleriyle yarışmaya katılan ve sosyal medya üzerinden makalesini en çok kullanıcıya ulaştıran 20 yarışmacıya ödülleri verildi. Katılımcılar yarışma boyunca patent konulu makalelerini ortalama bin sitede paylaşarak 100 binin üzerinde kullanıcıya ulaştılar.
Patent başlığının 100 binin üzerinde internet kullanıcısına ulaşmasından büyük mutluluk duyduğunun altını çizen Adres Patent Genel Müdürü Av. Ali Çavuşoğlu, "Amacımız Türkiye'de patentin konuşulmasını ve insanların bu koduna fikir üretmesini sağlamaktı. Düzenlediğimiz yarışma bu konuda önemli bir girişim oldu ve 3 ay gibi kısa bir sürede 10 binlerce kişiye ulaştık. Tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz. Bilinçlendirme çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" dedi.