Fidan: "Nurettin Topçu Ahlak Abidesidir"
5.İstanbul Edebiyat Festivali devam ediyor.
5. İstanbul Edebiyat Festivali devam ediyor. Altı gün sürecek festivalin ikinci gününde, Türkiye'nin öncü mütefekkirlerinden Nurettin Topçu ele alındı.
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İBB Kültür Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan festival, Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleştiriliyor. Festivalin ikinci günü "Nurettin Topçu'nun İzinde" başlığı altında iki oturum yapıldı. Nurettin Topçu'yu anlatan bir belgesel izletildi. Programın sonunda edebiyatçılar ve öğrencileri Nurettin Topçu'yla ilgili kısa konuşmalar yaptı. Saat 13.00'de başlayan festival akşam 20.00'ye kadar devam etti. Festivalin sunuculuğunu Selahattin Kocaaslan yaptı.
AHLAK ABİDESİ
Festivalin ikinci gününün ilk oturumunu Ahmet Fidan yönetirken, Doç.Dr. Rıdvan Canım 'Nurettin Topçu'nun Kültür Hayatımızdaki Yeri ve Önemi', Mehmet Sılay 'Nurettin Topçu'nun İdeali', Prof.Dr. Ergün Yıldırım 'Moderniteye Meydan Okuyan Düşünür', Mehmed Doğan 'Ahlakçı Bir Fikir Adamı: Nurettin Topçu' başlıklı konuşma yaptılar. Oturumu yöneten Ahmet Fidan, "Onun için yapılabilecek en güzel tanımlama 'ahlak abidesi' tabiridir" dedi.
Doç.Dr. Rıdvan Canım, ülkemizde felsefi konuların soğuk karşılandığını belirterek şunları söyledi: "İşte Nurettin Topçu böyle bir ortamda düşünen kişiliğiyle var olmuştur. Bu memleket, Namık Kemal'den beri Nurettin Topçu gibi hürriyet ve demokrasi savunucusu görmedi."
Nurettin Topçu'nun "Batı'yı taklit etmek kendini tekrar etmektir" sözüyle konuşmasına başlayan Mehmet Sılay da, "Nurettin Topçu, Batılılaşmaya karşıydı. Nurettin Topçu fikriyatı ile birçok genci sokaklardan alıp kitaplara yönlendirmiştir" ifadelerini kullandı.
Prof.Dr. Ergün Yıldırım da, "Nurettin Topçu, moderniteyi uygulayan, düzenleyen ve düşünen, düşündüğünü yansıtmaya çalışan birisiydi. O, kendi çağının toplumunda zirvede olmasından dolayı yalnız kalmış ve sürgüne gönderilmiştir" diye konuştu.
İLK FİKİR MUHALİFİYDİ
Mehmed Doğan da Topçu hakkında şunları söyledi: "O, hayatını Hakk'a yönlendirmiş bir kişiydi. Fikirlerini açıkça söyleyen ve harekete geçiren bir edebiyatçıydı. O, döneminin en aykırı düşüncelerini açıkça ifade ederdi. Makalelerinde dini atıfları sıkça kullanırdı. Edebiyatımızda fikirleriyle ön plana çıkan edebiyatçıydı." Doğan, ayrıca, Nurettin Topçu'nun ilk fikir muhalifi olduğunu kaydetti.
HAFTA BOYUNCA DEVAM EDİYOR
5'ncisi düzenlenen İstanbul Edebiyat Festivali'nde, Ustaların İzinde teması işleniyor. Türk Edebiyatı'nda derin etkileri olan 5 büyük edebiyatçı tüm yönleriyle ele alınıyor. Festivalin ilk günü Necip Fazıl Kısakürek, bugün Nurettin Topçu anlatıldı. Üçüncü günü (20 Kasım) Cemil Meriç, dördüncü günü (21 Kasım) Sezai Karakoç ve beşinci günü 22 Kasım'da Nuri Pakdil anlatılacak.
Yarın (20 Kasım) Türk edebiyatına büyük katkıları olan Cemil Meriç'in eserleri, edebiyatı, şahsiyeti gibi özellikleri anlatılacak. - İSTANBUL