Haberler

Fezlekelerin Seçim Sonrasına Kaldığı Kesinleşti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

17 Aralık operasyonunun ardından 4 eski bakan hakkında hazırlanan fezlekeler, şubat sonunda ya da mart ayı başında TBMM'ye gönderilecek.

Muhalefet partileri, 17 Aralık Operasyonunun ardından, 4 eski bakan hakkında hazırlanan fezlekelerin TBMM'ye niye gelmediği konusunda eleştirilerini sürdürürken, kulislerde söz konusu fezlekelerin Başbakanlık tarafından Şubat ayı sonunda ya da Mart ayı başında gönderileceği dillendiriliyor. Fezlekelerin bugün gelmesi halinde de yapılacak işlem seçim sonrasına kalıyor.

MECLİS TATİLE GİRECEK

ANKA'nın elde ettiği bilgilere göre, Meclis'in, 28 Şubat'ta, 30 Mart yerel seçimler nedeniyle tatile girmesi bekleniyor. Bu tarihlerde Meclis tatile girdiği için, gelen fezlekelerle ilgili iç tüzük gereği işlem yapılamıyor. Bakanlarla ilgili fezlekelerin Anayasanın 100. Maddesine göre işlem yapılacağından dolayı da Adalet-Anayasa Karma Komisyonu yerine Genel Kurula inecek. Dolayısıyla; Genel Kurul ancak, seçimden sonra işlem yapabilecek. Fezlekelerin bugün gelmesi halinde bile, Anayasanın 100. Maddesine göre Meclis fezlekelerle ilgili ancak, bir ay içerisinde işlem yapabiliyor. Her iki durumda da fezlekeler ile ilgili seçim öncesi işlem yapılamıyor.

Kulislerde; seçimlerden önce fezlekeler TBMM'ye gelmiş olacak. Muhalefet partilerinin, fezlekeleri seçim meydanlarında, "seçim propagandası" olarak kullanmalarının da önü kesilmiş olacak.

Seçimden sonra ise Meclis Başkanlığı, fezlekelerin uygunluğunu inceleyecek. Uygunluk derecesine göre, fezlekeler ya Genel Kurula getirilecek Anayasanın 100. Maddesine göre işlem yapılacak. Ya da iade edilecek. Ancak, fezlekelerin iadesinin söz konusu olmadığı da belirtiliyor.

ANAYASA'NIN 100. MADDESİ

Başbakan veya Bakanlar hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az onda birinin vereceği önerge ile, soruşturma açılması istenebilir. Meclis, bu istemi en geç bir ay içinde görüşür ve gizli oyla karara bağlar. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclisteki siyasi partilerin, güçleri oranında Komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak on beş kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılır. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclise sunar. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona iki aylık yeni ve kesin bir süre verilir. Bu süre içinde raporun Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına teslimi zorunludur. Rapor Başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde dağıtılır, dağıtımından itibaren on gün içinde görüşülür ve gerek görüldüğü takdirde ilgilinin Yüce Divana sevkine karar verilir. Yüce Divana sevk kararı ancak üye tam sayısının salt çoğunluğunun gizli oyuyla alınır. Meclisteki siyasi parti gruplarında, Meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz.

Kaynak: ANKA / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

title