Fetullahçı Terör Örgütü Üyeliği" İddiası Davası
Kamuoyunda "devletin iş yapamadığı" algısı oluşturmak amacıyla, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şubesine ait bir otomobil, çeşitli malzemeler ile bilgi ve belgeleri suç örgütlerine aktardığı iddia edilen 4'ü polis, 7 kişinin yargılandığı ve sanıklardan 6'sının "Fetullahçı terör örgütü yöneticiliği veya üyeliği" ile suçlandığı davanın görülmesine devam edildi.
Kamuoyunda "devletin iş yapamadığı" algısı oluşturmak amacıyla, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şubesine ait bir otomobil, çeşitli malzemeler ile bilgi ve belgeleri suç örgütlerine aktardığı iddia edilen 4'ü polis, 7 kişinin yargılandığı ve sanıklardan 6'sının "Fetullahçı terör örgütü yöneticiliği veya üyeliği" ile suçlandığı davanın görülmesine devam edildi.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Seyyit Akşit, tutuksuz sanıklardan Durak Yiğit ve Ömer Aydın ile sanık ve müşteki Emniyet Genel Müdürlüğünün avukatı katıldı.
Duruşmada, polise ait olduğu ve çalındığı belirtilen telsiz konusunda ASELSAN'a yazılan müzekkerenin yanıtlandığı, buna göre telsizin Jandarma Genel Komutanlığına ait olduğu açıklandı. Ayrıca, sanık Akşit'in gözaltında bulunduğu döneme ilişkin kamera kayıtlarının Emniyetten gönderildiği tutanağa geçirildi.
Sanık Akşit'in avukatı Kerem Kocalar, müvekkilinin Emniyet ifadesinin "baskı ve vaat" ile alındığı yönündeki iddiasını tekrarladı ve yaklaşık 13 aydır tutuklu olan müvekkilinin tahliyesini istedi.
Sanık avukatları, hazırlık aşamasında sanıklardan Kadir İnan ifade verirken hazır bulunduğu öne sürülen Emniyet Müdürünün "tanık" olarak dinlenmesi taleplerini yinelediler.
Mahkeme heyeti, cumhuriyet savcısının da talebi doğrultusunda, Akşit'in tutukluluğunun devamına karar verdi.
Hazırlık aşamasında Kenan İnan cumhuriyet savcısına ifade verirken hazır bulunduğu iddia edilen Emniyet Müdürünün "tanık" olarak dinlenmesi yönündeki talebi reddeden heyet, iddianamede "paralel devlet yapılanması"na ilişkin yürütüldüğü belirtilen soruşturmanın akıbetinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından sorulmasını kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.
Sanık avukatları, Emniyet Müdürünün tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddedilmesine tepki gösterdi. Avukat Kocalar, "Tanık olarak dinlenmesinden niye imtina ediliyor?" ifadesini kullanırken, avukat Ayşe İrem Yeniçulha da sanıklar lehine delillerin toplanmadığını öne sürdü.
Mahkeme Başkanı Musa Yeşil sanık avukatlarına, tanıklığını istedikleri Emniyet Müdürüne sorulacak soruları yazılı olarak vermeleri durumunda, bunu değerlendireceklerini ifade etti.
Tutukluluğunun devamına karar verilen sanık Akşit de jandarma tarafından salondan çıkarılırken, tanıklığı istenen Emniyet Müdürü için, "Geniş geniş gezsin. Elbet bir gün çıkarım" dedi.
İddianame
İddianamede, Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne ait sivil plakalı otomobilin 16 Temmuz 2014'te, müşteki polis memuru Bilal Okumuş'un Keçiören'deki evinin önünden saat 04.00 sıralarında çalındığı, otomobilde çelik yelek, çelik levhalar, polis yeleği, şapkası, biber gazı, araç içi kamera ve hafıza kartı, navigasyon cihazı gibi malzemeler olduğu, otomobilin aynı gün 10.20 sıralarında terk edilmiş vaziyette Altındağ'da bulunduğu belirtildi.
Soruşturma sürecinde, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün, soruşturulan bazı organize suç örgütleriyle ilgili gizli belgelerinin, kuruma ait telsiz kodlarının, personel bilgilerinin, resmi ekip aracının çalınarak, suç örgütlerine "siyasi gayeler elde etmek maksadıyla" verildiğinin anlaşıldığı kaydedilen iddianamede, sanıklardan İnan dışındakilerin, "Fetullahçı terör örgütü üyesi oldukları" ve "örgütün devlet içinden pasivize ve tasfiye edilmesini engellemek, devleti Paralel Yapı'nın mensuplarına mahkum ve muhtaç göstermek, yeni atanan kadroların başarısız olduğunu ispatlamak, hükümetten intikam almak, yeni atanan kamu görevlilerinin suç örgütleri karşısında yeterli mücadele veremeyeceğini ortaya koymak" amacıyla atılı suçları işledikleri öne sürülüyor.