Haberler

Fetö/pdy Operasyonlarında Üç Ayda 675 Kişi Gözaltına Alındı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet içinde yapılanarak çıkarları doğrultusunda usulsüzlük, yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüten Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETO/PDY) yönelik bu yılın 3 ayında düzenlenen operasyonlarda 675 kişi gözaltına alındı, bunlardan 187'si cezaevinde bulunuyor.

Devlet içinde yapılanarak çıkarları doğrultusunda usulsüzlük, yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüten Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETO/PDY) yönelik bu yılın 3 ayında düzenlenen operasyonlarda 675 kişi gözaltına alındı, bunlardan 187'si cezaevinde bulunuyor.

Operasyonların başladığı 2014'ten bu yana gözaltına alınan 2 bin 500'e yakın zanlıdan 465'i tutuklu yargılanıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yılbaşından bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda 675 şüpheli gözaltına alındı, bunlardan 187'si cezaevinde bulunuyor.

Kayseri'de FETÖ/PDY operasyonu

Kayseri'de 4 Mart'ta, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak ve üst yönetici Memduh Boydak'ın da aralarında bulunduğu 4 holding yöneticisi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen zanlılardan Hacı ve Memduh Boydak tutuklandı. Holding yöneticilerinden Erol Boydak ile Murat Bozdağ mahkemece adli kontrol şartı getirilerek serbest bırakıldı.

Feza Gazetecilik'e kayyum kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğince Zaman gazetesinin bağlı olduğu Feza Gazetecilik şirketine kayyum atandı. İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, kayyum atanması kararını, "şirketin FETÖ/PDY terör örgütünün faaliyetleri kapsamında ve örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli deliller bulunması" gerekçesiyle aldı.

Feza Gazetecilik'in taşra matbaalarıyla FİA'ya kayyum atandı

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, daha önce kayyum atanan Feza Gazetecilik'in Ankara, İzmir, Adana ve Trabzon'daki matbaalarının sahibi olarak görünen firmalarla Cihan Haber Ajansının canlı yayın araçları ve teknik malzemelerinin verildiği FİA şirketine de kayyum atadı.

Kayyum kararının, şüphelilerin eylem ve fikir birliği içinde hareket edip zincirleme olarak Feza Gazetecilik AŞ'nin mallarını birbirlerine devrederek, FETÖ/PDY terör örgütünün mal varlığını kaçırdıklarının tespit edilmesi nedeniyle alındığı bildirildi.

"Paralel Yapı, kayyuma boş bina teslim etti"

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğinin aldığı kararla, Zaman gazetesinin de bünyesinde bulunduğu Feza Gazetecilik'in, kayyum heyetine, boş bina ve çalışmayan teknolojik altyapı bıraktığı belirlendi. Binadaki kamera sistemi kayıtlarının alındığı, hard disklerin sökülerek çalışamaz duruma getirildiği ve Zaman gazetesinin 500 bin abonesinin, bir gecede "Yarına Bakış"a kaydırıldığı tespit edildi.

"Paralel Yapı, boş bıraktığı binayı da satmış"

İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesince kayyum atanan Feza Gazetecilik AŞ'ye ait Yenibosna'daki binanın, 12 Ocak'ta Cihan Medya Dağıtım AŞ'ye satıldığı belirlendi. Tapuda binanın sahibi görünen Cihan Medya Dağıtım AŞ'nin, mahkeme tarafından atanan kayyum heyetinden binanın boşaltılmasını isteyebileceği öne sürüldü.

Cihan Haber Ajansına kayyum atanması

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Cihan Haber Ajansı ve Reklamcılık AŞ'ye kayyum atanmasına karar verdi. Kararda, Feza Gazetecilik AŞ'ye kayyum atanmasına ilişkin belirtilen gerekçelerin Cihan Haber Ajansı ve Reklamcılık AŞ hakkında da geçerli olduğu bildirildi. Cihan Haber Ajansının hakim ortağının Feza Gazetecilik AŞ olduğuna işaret edilen kararda, Feza Gazetecilik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı'nın Cihan Haber Ajansı Reklamcılık AŞ'de de yönetim kurulu başkanvekili olarak görev yaptığı kaydedildi.

MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma

İstanbul'da, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan zanlı avukat Faruk Öksüz, FETÖ/PDY üyesi olmak suçundan tutuklandı. Böylelikle hakkında gözaltı kararı alınan 4 avukat tutuklanmış oldu.

Gaziantep'te, FETÖ/PDY'ye finans sağladıkları iddiasıyla 10 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, terör örgütü FETÖ/PDY'ye maddi destekte bulunduğu ve vergi kaçakçılığı yaptıkları öne sürüldü.

Adana'daki FETÖ/PDY operasyonu

Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame doğrultusunda, aralarında Fetullah Gülen ile eski Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın da bulunduğu 17 sanık hakkında dava açıldı.

Gülen'in "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs"ten ağırlaştırılmış müebbet, Aldırmaz'ın da "Terör örgütüne üye olmak, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet, nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 35 yıla kadar hapsi isteniyor

Balıkesir'de, FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda, örgütün "irşad imamı", komiser yardımcısı ve öğrenci sorumlusunun da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 4'ü tutuklandı.

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik haksız kazanç sağlanması iddiaları üzerine gerçekleştirilen operasyonda, SGK'nın eski ve yeni İzmir İl Müdürlerinin de aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan, aralarında eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar ile Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ateş ve SGK İzmir İl Müdürü Engin Bilgili'nin de bulunduğu 5 kişi tutuklandı.

Gülen'in avukatına dava

FETÖ/PDY örgüt lideri Fetullah Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının emniyete verdiği talimatların yerine getirilmesini engellediği gerekçesiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis talebi ile dava açıldı.

İddianamede, Albayrak'ın "savcılıkça verilen yazılı soruşturma talimatlarının uygulanmaması, yerine getirilmemesi, iade edilmesi, talimatları uygulayanlar hakkında suç soruşturması yapılarak yargılanmaları şeklinde, kolluk görevlilerinin Cumhuriyet savcılığının yazılı talimatının gereğini yerine getirmek şeklindeki görevlerini yapmalarına engel olmaya çalıştığı" ifade edildi.

Mersin'deki FETÖ/PDY davası

Mersin merkezli 19 ilde FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonun ardından haklarında dava açılan 70 sanığın yargılandığı davaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da müdahil olmak için başvurduğu bildirildi.

Aksaray'da belediyeye ait 2 bin 875 metrekarelik park ve yolun, usulsüz şekilde FETÖ/PDY'ye finansman desteği sağladığı belirlenen özel bir okulun bünyesine geçirildiği tespit edildi. Encümen tarafından alınan karar sonrası okulun bünyesine geçirdiği alanda kaçak yollarla yapılan halı saha yıkıldı.

Tokat merkezli 5 ilde FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda 26 kişi gözaltına alındı. Zanlılar hakkında, "Fetullahçı Terör Örgütü'ne finansal destek sağladıkları, toplanan paraları kendi üzerine geçirdikleri ve daha sonra başka yerlere aktardıkları" iddialarının bulunduğu öğrenildi. Adliyeye sevk edilen zanlılardan 2'si tutuklandı.

Elazığ merkezli 9 ilde FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda 28 şüpheli gözaltına alındı.

Cihan Medya Dağıtım AŞ'ye de kayyum atandı

İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, "FETÖ/PDY'ye bağlı şekilde yayın politikası izleyerek, örgütün amacına hizmet ettiği" gerekçesiyle Cihan Medya Dağıtım AŞ, Irmak Radyo TV Hizmetleri AŞ ile Dünya Dağıtım AŞ'ye, avukatlar Tahsin Kaplan ve Metin İlhan ile Sezai Şengönül'ün, yönetim organının tüm yetkilerini kullanmak ve yeni yönetim kurulunu oluşturmak üzere kayyum atanmalarına karar verdi.

Hakimlik, kararında, Feza Gazetecilik AŞ ile Cihan Haber Ajansına kayyum atanmasına ilişkin gerekçelerin söz konusu 3 kurum hakkında da geçerli olduğu, Feza Gazetecilik AŞ'nin, Cihan Medya Dağıtım AŞ'ye ortak olduğu, Zaman gazetesinin dağıtımını Cihan Medya Dağıtım şirketinin yaptığı belirtildi.

Kararda, şirket ortakları ve yönetim kurulunun, finansal operasyonlarla Feza Gazetecilik AŞ'ye ait bütün aktiflerin Cihan Medya Dağıtım AŞ'ye devrini sağladığı, hileli bir şekilde mal kaçırma yoluna başvurdukları bildirildi.

FETÖ/PDY'ye "VIP dinleme" soruşturması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı iş adamları ve gazetecilerin dinlenilmesi ve takip edilmesine ilişkin FETÖ/PDY hakkında yürütülen "VIP dinleme" soruşturması kapsamında, 45 şüpheli hakkında işlem başlattı. Savcılıkça 28 kişi hakkında gözaltı kararı alınırken, başka suçlardan tutuklu aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da bulunduğu 16 şüphelinin ifadesine başvurulacağı, 45'inci şüphelinin ise Fetullah Gülen olduğu öğrenildi.

Şüphelilerin, 59 kişiyi yasa dışı dinledikleri ve izledikleri kaydedildi. Savcılıkça haklarında gözaltı kararı verilen 28 kişiden 21'i gözaltına alındı.

Sakarya merkezli FETÖ/PDY operasyonu

2009-2013 yıllarında usulsüz dinleme yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan ve mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılan biri emekli 6 emniyet mensubundan 4'ü, başsavcılığın karara itirazı sonucu tutuklandı.

Isparta merkezli FETÖ/PDY operasyonu

Isparta merkezli İstanbul, Antalya, Trabzon, Uşak ve Afyonkarahisar'da FETÖ/PDY operasyonu kapsamında, aralarında eski Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'nun da bulunduğu 52 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında terör örgütünün Ege bölge imamı olduğu belirtilen O.D'nin de bulunduğu bildirildi.

Örgütün elebaşı Fetullah Gülen ile Recep Uzunallı hakkında yakalama kararı çıkartıldı

Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, yaptığı açıklamada, "Ele geçirilen hard disklerin çözümünde, ülke genelinde sosyal, siyaset alanını kontrol ve yönlendirme amaçlı yasa dışı yöntemler kullanarak kayıt altına alınan ve bazı siyasi kişilere ait şantaj amaçlı kullanıldığı değerlendirilen görüntüler, örgütün mütevelli heyeti ile SDÜ yapılanmasının yakın temas içerisinde irtibatlı olduğunu gösteren gizli kamera görüntüleri ile çocuk pornosu görüntüleri ele geçirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Çokdinç, ele geçirilen deliller ve hard disklerin incelenmesinde, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen tarafından örgüt mensuplarına yönelik talimat niteliğindeki el yazması gizli belgelerin ele geçirildiğini bildirdi.

Gözaltına alınan eski SDÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı Halil K'dan ele geçirilen hard disklerde, örgüt mensuplarına gönderilmek üzere terör örgütü lideri Fetullah Gülen'in talimatlarını içeren çok sayıda el yazısı belgenin bulunduğu, bunların yine hard disklerde bulunan yüzlerce elektronik posta adreslerine gönderildiği, bu şekilde SDÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığının FETÖ/PDY'nin "bilgi işlem merkezi" gibi kullanıldığı öğrenildi.

Şüphelilerin il dışına çıktıklarında teknik takibe takılmamak için cep telefonu ve bilgisayar kullanmadıkları, talimatlarını FETÖ liderinin el yazısı ile birbirlerine ilettikleri belirlendi.

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 29'i tutuklandı.

Çankırı merkezli 3 ilde yapılan operasyonda, aralarında eski Çankırı Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Selçuk Akar, eski İl Sağlık Müdürü Halil Nevzat Yetkin, eski Çankırı Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Çağatay Topçu, Çankırı Devlet Hastanesinin mevcut müdürü Abdullah Yesimenözü ile hastane çalışanlarının bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen zanlılardan biri tutuklandı.

"Selam Tevhid'de kumpas"ta 54 hakim ve savcı hakkında iddianame

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas yaptığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, o dönemde görev yapan 54 hakim ve savcı hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede şüphelilerin ayrı ayrı 1'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 1'er kez müebbet hapisle 31 yıl 2 aydan 67 yıl 3 aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 3 ilde eş zamanlı gerçekleştirdikleri operasyonda Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi oldukları gerekçesiyle 8 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerin düzenledikleri sohbet toplantılarında "himmet" adı altında topladıkları paraları, banka üzerinden ABD'ye naklettikleri belirlendi.

Gözaltına alınan kişilerden 3'ü tutuklanırken, 4'ü serbest bırakıldı.

Kpss'deki usulsüzlük operasyonu

2010 Kamu Personel Seçme Sınavı'nda ( Kpss ) usulsüzlük iddialarına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, 24 ilde 51 kişi hakkında gözaltı kararı verildi, 34 şüpheli gözaltına alındı.

Hakkında gözaltı kararı bulunan ve firari olan bazı öğretmenlerin, gece saatlerinde okul yöneticilerinden izin alarak bugün iş yerlerine gitmedikleri bildirildi. Gözaltı kararı verilenlerden 37'sinin öğretmen, 11'inin özel sektör çalışanı, birinin TRT yapım görevlisi, birinin maliye müfettişi, birinin ise Maliye Bakanlığında veri kontrol memuru olduğu öğrenildi.

Şüphelilerden B.D'nin iptal edilen 2010 KPSS'den 118 net yaptığı, tekrar edilen sınavda ise 44 nete düştüğü, şüpheli Y.D'nin iptal edilen 2010 KPSS'de 119 net, tekrar edilen sınavda 60 net yaptığı kaydedildi.

KPSS sorularının sızdırılması davası

KPSS soruların sızdırılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 230 kişi hakkında "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından açılan davanın görülmesine başlandı. Savunma yapan sanıklar, yenilenen sınavda puanlarının yorgunluk, uykusuzluk ve rehavet gibi nedenlere bağlı olarak düştüğünü ileri sürdü.

İddianamede, sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğuna, soruların sınavdan önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilerek, profilleri, iş yerleri, aralarındaki mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde, sanıkların FETÖ/PDY içinde yer aldıkları kaydediliyor.

İddianamede sanıkların, "silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

Davada tutuklu sanıkların 23'ünün adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verildi.

İzmir'de FETÖ/PDY operasyonu

FETÖ/PDY'ye yönelik İzmir merkezli 11 ilde başlatılan operasyonda, aralarında emniyet mensuplarının da bulunduğu 27 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 14 kişinin gözaltına alındığı, 10 şüphelinin başka suçlardan cezaevinde olduğu, 3 şüphelinin ise arandığı belirtildi.

Operasyonun, 2009'da, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın da aralarında bulunduğu dönemin bazı Emniyet Genel Müdür yardımcıları hakkındaki "suç örgütüne yardım soruşturması"nda, kumpas yapıldığı iddiaları doğrultusunda gerçekleştirildiği bildirildi.

Öte yandan Kars, Nevşehir, Gaziantep, Samsun, Batman, Giresun, Rize, Muş, Malatya, Eskişehir, İzmir, Erzurum ve Aksaray'da da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik düzenlenen operasyonlarda 102 kişi gözaltına alındı, bunlardan 16'sı tutuklandı.

2 yılda bin 800 dolayında kişi gözaltına alındı

FETÖ/PDY'ye yönelik 2014'te "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "devlet bürokrasisinde, emniyette ve yargıda yapılanmak", "örgüte yakın kişilerin kamu kurumlarına ve TSK'ya yerleşmesini, yükselmesini sağlamak ve buralardaki bazı personelin tasfiyesini yapmak", "örgüte finansman sağlamak", "çıkarları doğrultusunda siyasetçileri, askerleri, iş adamlarını, bürokratları, emniyet personelini, gazetecileri, akademisyenleri usulsüz ve yasa dışı dinlemek", "KPSS ve emniyet sınavları ile askeri sınavlarda usulsüzlük yapmak" gibi çok sayıda suçtan operasyon başlatılmıştı.

2015 yılı sonu itibarıyla aralarında FETÖ/PDY'nin üst yönetiminden isimlerin de olduğu 278 şüpheli cezaevinde bulunuyordu.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close