Fetö/pdy Operasyonları
Devlet içinde yapılanarak çıkarları doğrultusunda usulsüzlük, yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüten "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik son bir haftada düzenlenen operasyonlarda 33 kişi gözaltına alındı, 7 kişi tutuklandı.
Devlet içinde yapılanarak çıkarları doğrultusunda usulsüzlük, yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüten "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik son bir haftada düzenlenen operasyonlarda 33 kişi gözaltına alındı, 7 kişi tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, Zaman gazetesinin bağlı olduğu Feza Gazetecilik ile Cihan Haber Ajansı ve Reklamcılık AŞ'ye kayyum atanmasına karar verildi.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, FETÖ/PDY'ye yönelik 2014'te başlatılan soruşturmalar, 2016'da da hız kesmeden devam etti. Operasyonlar kapsamında mart ayında da 33 kişi gözaltına alındı, 7 kişi tutuklandı. Böylece yılbaşından bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan zanlı sayısı 349, tutuklu sayısı 116'ya yükseldi.
Kayseri'de FETÖ/PDY operasyonu
Kayseri'de 4 Mart'ta, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak ve üst yönetici Memduh Boydak'ın da aralarında bulunduğu 4 holding yöneticisi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen zanlılardan Hacı ve Memduh Boydak tutuklandı. Holding yöneticilerinden Erol Boydak ile Murat Bozdağ mahkemece adli kontrol şartı getirilerek serbest bırakıldı.
Operasyon öncesi soruşturma sürecinde, Hacı ve Memduh Boydak'ın, "Ekonomik güçlerini kullanarak sahibi oldukları şirketlere fason iş yapan organize sanayi bölgesindeki iş adamlarından FETÖ/PDY ve bünyesindeki eğitim kurumlarına himmet, kurban, bağış adı altında para toplanmasında görev aldıkları, organize sanayi bölgesindeki esnaf ve iş adamlarından yüzde 70-80'e yakınının bu kişilere ait şirketlere iş yaptıkları için özellikle olaylarda aktif görev alan Memduh Boydak'ın talepleri doğrultusunda hareket etmek durumunda kaldığı" belirlendi.
Memduh Boydak'ın aynı zamanda, FETÖ/PDY bünyesindeki bir eğitim kurumunun mütevelli heyeti başkanı olduğu, örgüt adına gerçekleştirdiği eylemlerde özellikle aynı soruşturma kapsamında, haklarında "terörizme finansman sağlamak, örgüte üye olmak" suçlarından tahkikat yürütülen H.K, A.T, H.G, N.S. ve İ.M. gibi kişilerle hareket ettiği belirlendi.
Operasyon kapsamında tutuklanan Hacı ve Memduh Boydak'a, Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak'ın başkanlığını yaptığı Kayseri Sanayi Odasından destek açıklaması geldi. Açıklamada, "Son derece güvendiğimiz Türk adalet mekanizmasının hızlı bir şekilde işleyişiyle Boydak Holding yöneticilerinin tutukluluk hallerinin kısa sürede sona ereceğini ümit ediyoruz" ifadesine yer verildi.
Feza Gazetecilik'e kayyum kararı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğince, Zaman gazetesinin bağlı olduğu Feza Gazetecilik şirketine kayyum atandı. İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, kayyum atanması kararını, "şirketin FETÖ/PDY terör örgütünün faaliyetleri kapsamında ve örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli deliller bulunması" gerekçesiyle aldı.
Şirket faaliyeti içerisinde suç işlendiği hususundaki kuvvetli şüphe oluşturacak delillerin toplanabilmesi ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için şirkete kayyum atanması yönünde hakimlikçe vicdani kanı oluştuğu belirtilen kararda, "FETÖ/PDY adı altındaki yapılanmanın faaliyetlerine katılan, faaliyetlerini meşru göstermek ve örgütün propagandasını yapmak için faaliyetlerde bulunan şirkete sadece denetim yönünden kayyum atanmasının bu suçların işlenmesine engel olamayacağı, ayrıca delillerin toplanması ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması yönünden de yetersiz kalacağı anlaşıldığından, adı geçen şirkete yönetim organının yetkilerinin tümüyle devredileceği kayyum atanmasının zorunlu olduğu anlaşılmaktadır" ifadesi kullanıldı.
"Paralel Yapı, kayyuma boş bina teslim etti"
İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğinin aldığı kararla, Zaman gazetesinin de bünyesinde bulunduğu Feza Gazetecilik'in, kayyum heyetine, boş bina ve çalışmayan teknolojik altyapı bıraktığı belirlendi. Binadaki kamera sistemi kayıtlarının alındığı, hard disklerin sökülerek çalışamaz duruma getirildiği ve Zaman gazetesinin 500 bin abonesinin, bir gecede "Yarına Bakış"a kaydırıldığı tespit edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Feza Gazetecilik'e kayyum atanmasının ardından Zaman gazetesi önünde yaşananlarla ilgili, gazete önünde yaşlı kişiler ve özellikle tesettürlü kadınların şirket yönetimi tarafından toplanmalarının sağlandığı ve kapıların zincirlenerek kayyumların içeri girmesinin engellendiğini belirtti. Salihoğlu, "Mahalde toplanan kalabalığın dağılması için kolluk görevlilerince defaatle yapılan uyarıya uyulmaması üzerine, kalabalığın su sıkılarak ve orantılı bir güç kullanılmak suretiyle dağıtıldığı, bu esnada kaçan bazı şahısların düşme neticesinde hafif yaralanmalar olduğu, kolluk kuvvetlerinin orantısız bir güç kullanarak cebir uyguladıklarına dair bir delil mevcut değildir" değerlendirmesinde bulundu.
Cihan Haber Ajansına kayyum ataması
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Cihan Haber Ajansı ve Reklamcılık AŞ'ye kayyum atanmasına karar verdi. Kararda, Feza Gazetecilik AŞ'ye kayyum atanmasına ilişkin belirtilen gerekçelerin Cihan Haber Ajansı ve Reklamcılık AŞ hakkında da geçerli olduğu bildirildi. Cihan Haber Ajansının hakim ortağının Feza Gazetecilik AŞ olduğuna işaret edilen kararda, Feza Gazetecilik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı'nın Cihan Haber Ajansı Reklamcılık AŞ'de de yönetim kurulu başkan vekili olarak görev yaptığı kaydedildi.
Sosyal medyada FETÖ/PDY'yi öven 2 öğretmen gözaltına alındı
İstanbul'da Twitter üzerinden FETÖ/PDY'yi övücü nitelikte paylaşımlarda bulunduğu iddia edilen öğretmen gözaltına alındı. Öğretmenin evindeki aramada, bir bilgisayar, 5-6 tablet ve çeşitli CD'lere incelenmek üzere el konuldu. Gözaltına alınan lise öğretmeni, adli kontrol hükümleri kapsamında serbest bırakıldı.
Kayseri'de de sosyal medya hesaplarından FETÖ/PDY'yi övücü nitelikte paylaşımlarda bulunduğu belirlenen öğretmen gözaltına alındı. Öğretmen, adli denetim şartıyla salıverildi.
Erzurum'da FETÖ/PDY operasyonu
Erzurum'da, "Fetullah Gülen'in kardeşine ait matbaada, paralel yapıya ait suç unsuru oluşturan birçok bilgi ve belgenin saklandığı" iddiası üzerine düzenlenen operasyonda bir kişi tutuklandı. Fetullah Gülen ile matbaanın sahibi kardeşi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
İzmir'deki FETÖ/PDY operasyonu
İzmir'de, FETÖ/PDY'ye yönelik operasyon kapsamında tutuklanan iş adamı E.A'ya ait 4 şirkete kayyum atandı.
Usulsüz faaliyette bulunan dershane kapatıldı
Isparta'nın Yalvaç ilçesinde, FETÖ/PDY bağlantılı dershane, faaliyetlerine usulsüz devam ettiği gerekçesiyle belediye ekiplerince mühürlendi.
Sakarya merkezli FETÖ/PDY operasyonu
Sakarya merkezli 4 ilde 2009-2013 yıllarında usulsüz dinleme yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan, biri emekli 6 emniyet mensubu gözaltına alındı. Eski Sakarya Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş ve eski Sakarya İstihbarat Şube Müdürü Murat Akça ile bir polis memuru hakkında yakalama emri çıkarıldı.
İzmir'de FETÖ/PDY operasyonu
FETÖ/PDY'ye haksız kazanç sağlandığı iddiaları doğrultusunda İzmir merkezli 3 ilde başlatılan operasyonda, aralarında SGK İzmir İl Müdürü'nün de bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı.
MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma
İstanbul'da, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan zanlı avukat Faruk Öksüz, FETÖ/PDY üyesi olmak suçundan tutuklandı. Böylelikle hakkında gözaltı kararı alınan 4 avukat tutuklanmış oldu.
FETÖ/PDY operasyonları
FETÖ/PDY'ye yönelik, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "devlet bürokrasisi, emniyet ve yargıda yapılanmak", "örgüte yakın kişilerin kamu kurumlarına ve TSK'ya yerleşmesini, yükselmesini sağlamak ve buralardaki bazı personelin tasfiyesini yapmak", "örgüte finansman sağlamak", "çıkarları doğrultusunda siyasetçileri, askerleri, iş adamlarını, bürokratları, emniyet personelini, gazetecileri, akademisyenleri usulsüz ve yasa dışı dinlemek", "KPSS ve emniyet sınavları ile askeri sınavlarda usulsüzlük yapmak" gibi çok sayıda suçtan 2014'te başlatılan operasyonlarda, 2 yılda yaklaşık 750'si polis, 80'i asker olmak üzere yaklaşık bin 800 kişi gözaltına alınmıştı. Bunlardan 205'i polis, 34'ü asker olmak üzere 439'u tutuklanırken, aradan geçen süreçte tutuklananlardan bir bölümü, itirazlar üzerine ya da yargılama sırasındaki tahliye kararlarıyla serbest bırakılmıştı.
Şubat 2016 sonu itibarıyla aralarında FETÖ/PDY'nin üst yönetiminden isimlerin de olduğu 387 zanlı cezaevinde bulunuyordu.