Fetö'nün "Vıp" Dinleme Davası
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) adına siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş adamı birçok kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak ile eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Yurt Atayün'ün de...
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) adına siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş adamı birçok kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak ile eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Yurt Atayün'ün de yer aldığı sanıkların yargılanmasına devam edildi.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki FETÖ'nün "VIP dinleme" davasına, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.
Savunması için söz verilen eski polis memuru Adem Çoban, emniyet istihbaratta Teknik Takip ve Operasyon (TEKOP) şubesinde polis memuru olarak görev yaptığını, FETÖ'nün cemaat olarak bilindiği dönemde ev sohbetlerine katıldığını beyan etti.
FETÖ'nün emniyet mensuplarını örgüt bünyesine almak için çalışmalar yaptığına şahit olduğunu anlatan Çoban, şunları söyledi:
"Benim çalıştığım 4 ayrı ilde de bu örgüt, emniyette kendilerine eleman kazandırmaya çalışıyordu. Denizli'de çalıştığım dönemde 2 tane yaşlıca polis memuru vardı. Bunlar özellikle bekar ve yeni polis memurlarını cemaatin kıskacına alıyorlardı. Evet ben bunların sohbetlerine katıldım ama barlara da gidiyordum, kafelerde de oturuyordum. Her nasılsa bu 2 kişinin bunlardan haberleri oluyordu. Ben bunlardan olmadığım ve baskıdan kurtulmak için nişanlandım."
FETÖ'nün dini motifleri kullanarak insanları kandırdığını, sohbetlere katılmasından ötürü de pişman olduğunu söyleyen Adem Çoban, savunmasını şöyle sürdürdü:
"17-25 Aralık sürecinden sonra ben bunların gerçek yüzünü görmeye başladım. Onların istediklerini yapmadım ve şefkat tokadı yedim. Şu anda cezaevindeyim. Herkes bu dünyada, mahkeme huzurunda bildiklerini inkar edebilir ama Allah'ın huzurunda inkar edemeyecekler. Ben de pişmanım. Bunlar tarafından kandırıldım ancak tekrar ediyorum, benim hiçbir dinlemenin içeriğinden haberim yoktur."
Suçsuz olduğunu savunan sanık Çoban, tahliyesini istedi.
ByLock yüklü telefonu arkadaşı kullanıyormuş
Sanık Muhammet Yılmaz da yargılanmasına uzun süre tutuksuz olarak devam edildiğini, darbe girişiminden sonra ByLock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle tutuklandığını beyan etti.
Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Yılmaz, örgüt mensubu olmadığını ve usulsüz dinlemelerde yer almadığını belirterek, tahliye talebinde bulundu.
Tutuklu sanıklardan Yasin Köse ise iddianamede söz konusu dinlemelerin yapıldığı belirtilen birimde 8 ay çalıştığını, daha sonra da Batman'a tayininin çıktığını dile getirdi.
Ankara'da başlatılan soruşturmaya ilişkin Batman Cumhuriyet Başsavcılığına çağırıldığında kendisine usulsüz dinlemeyle ilgili 3 kişinin isminin sorulduğunu ancak bu isimleri tanımadığını öne süren Köse, Ankara'da çalıştığı birimin uyuşturucuyla mücadele kapsamında olduğunu iddia ederek, usulsüz dinlemelere ilişkin bir bilgisi ve sorumluluğu olmadığını belirtti.
ByLock kullanıcısı olduğuna yönelik suçlamaları da kabul etmediğini beyan eden Yasin Köse, ByLock kullanıldığı tespit edilen telefon numarasının kendi adına kayıtlı olmasına rağmen söz konusu hattı polis akademisinden tanıdığı başka bir arkadaşının kullandığını ileri sürerek, tahliye edilmesini istedi.
Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.