Haberler

İzmir'de FETÖ'cülerin Avukatlığını Yapan 9 Kişi Tutuklandı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de FETÖ'cü sanıkların avukatlığını yapan ve birçok kritik soruşturma ve davalara bakan "örgütün İzmir'deki avukat yapılanması"na yönelik soruşturma kapsamında 9 avukat tutuklandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından "örgütün İzmir'deki avukat yapılanması"na yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 9 avukat tutuklanırken, 13 avukat hakkında ise yakalama kararı çıkartıldı. Diğer taraftan FETÖ'cü sanıkların savunmalarını üstlenen avukatların art arda "çekilme" dilekçeleri verdikleri ortaya çıktı.

FETÖ'CÜ SANIKLARIN MÜVEKKİLLERİ

Avukatların "TSK içindeki FETÖ yapılanması", "Askeri casusluk davasında kumpas davası", "FETÖ'nün sözde Karşıyaka eyalet yapılanması davası" gibi FETÖ/PDY'ye yönelik davalardaki sanıkların müvekkili olduğu belirlendi.

25 AVUKAT İÇİN GÖZALTI KARARI VERİLDİ

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan sorumlu Başsavcıvekili Okan Bato tarafından darbe girişimin ardından çok yönlü başlatılan FETÖ soruşturmaları kapsamında, örgütün "İzmir'deki avukat yapılanması"na yönelik çalışmalarda 25 avukat hakkında gözaltı kararı verildi.

SAVCILIKTA İFADELERİ ALINDI

Operasyonda gözaltına alınan "İzmir'deki avukat yapılanması"nın başında yer aldığı ileri sürülen Ali Aksoy ile avukatlar Eren Sarak, Fatih Hakan Güvenç, Haldun Sonyürek, Mehmet Öztürk, Muzaffer Uzlaş, Muhammed Işık, Mehmet Arif Demir ve İsmail Sarı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bir avukat savcılık ifadesinin ardından, diğer 2 avukat ise mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

YAKALAMA KARARI ÇIKARTILDI

Adreslerinde bulunamayan İsmail Hakkı Küçük, Sedat Kaçmaz, Mehmet Şener Özterzi, İsmet Ünsal, Yusuf Pınar, Çetin Öker, İbrahim Çankaya, Mahmut Sekdur, Muzaffer Akyol, Mehmet Alan, Resul Tunçkır, Berkant Ayok ve Levent Kaya hakkında ise mahkemece yakalama kararı çıkartıldı.

Gözaltına alınan ve haklarında yakalama kararı çıkartılan avukatların, İzmir'de FETÖ/PDY'ye yönelik açılan davalardaki sanıkların da müvekkilliğini yaptıkları tespit edildi.

ÖNEMLİ SORUŞTURMA VE DAVALARIN AVUKATLARI

Başsavcıvekili Okan Bato tarafından sürdürülen soruşturmalar arasında, darbe girişiminden bir hafta önce başlatılan ve TSK içerisindeki FETÖ/PDY üyelerinin paniklemesine yol açtığı belirtilen "TSK'daki FETÖ yapılanması"na yönelik operasyon en önemliler arasında yer aldı.

Soruşturma kapsamında iki dalga operasyonun gerçekleştirilirken, Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, Tümgeneral Hamza Koçyiğit, Tuğgeneral Uğur Buldu, Fatih Celalettin Sağır, Murat Aygün, Hidayet Arı, Mehmet Nuri Başol, Tuğamiral Ali Suat Aktürk ve Nejat Atilla Demirhan, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaveri emekli kurmay albay Gürsel Yüce ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri Kurmay Albay Ali Yazıcı hakkında gözaltı ve yakalama kararı verildi.

5 BİN 37 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR

Ayrıca "İzmir'deki askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin soruşturma kapsamında aralarında eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, merkez valileri, mülkiye müfettişleri, emniyet personeli, TÜBİTAK görevlilerinin de bulunduğu 12'si tutuklu 68 sanık hakkında 6 yıl ila 5 bin 37 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Örgüt tarafından "Karşıyaka eyaleti" olarak adlandırılan bölgeye ait muhasebe takip programının ele geçirildiği, örgütün "okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu" olduğu iddiasıyla Fetullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen ve bir subayın da aralarında bulunduğu 35 şüphelinin yakalandığı, 15 kişinin tutuklandığı operasyon da İzmir'deki önemli operasyonlar arasında yer aldı.

Bu soruşturmaların yanı sıra merkez valisi Ahmet Pek ve 5 eski emniyet müdürü gözaltına alınarak Polis Sandığına (POLSAN) ait tesislerin FETÖ/PDY'ye bağlı bir derneğe usülsüz şekilde kiralanması, "gerçeğe aykırı belgeler düzenleyerek başka isim ve IMEI numaraları üzerinden alınan mahkeme kararlarıyla usulsüz dinleme yaptıkları" iddia edilen aralarında eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın da bulunduğu 32 emniyet mensubu hakkında açılan "usulsüz dinleme davaları", FETÖ/PDY'nin adli yapılanması, "Emniyet Müdürlerine kumpas" davaları da İzmir'de görülen başlıca davalar oldu.

Bu davaların tamamında sanıkların bir bölümünün müvekkilliğini "Örgütün İzmir avukat yapılanması"nda yer alan kişilerin üstlendiği belirtildi.

DARBE GİRİŞİMİNİN ARDINDAN BAZI AVUKATLAR DA DAVADAN ÇEKİLDİ

Darbe girişiminin ardından da FETÖ/PDY davasındaki sanıkların savunmalarını üstlenen avukatlardan da art arda "çekilme" dilekçeleri geldi.

Davalardaki bazı sanıkların müvekkilliğini yapan 15 avukat, darbe girişimi sonrası "davadan çekilmek istediklerine" ilişkin dilekçelerini mahkemeye sundu.

Örgüt bağlantılı yapılanmada oldukları gerekçesiyle tutuklanan ve aranan avukatlar ile darbe girişimi sonrası davadan çekilen avukatların etkisi, geçen hafta görülen "Emniyet Müdürlerine Kumpas" davasında ortaya çıktı. Sanıkların büyük bölümünün avukatsız kalması ve savunma için henüz avukat bulamamaları nedeniyle mahkeme İzmir Barosu'dan avukat atanmasını talep etti.

İZMİR BAROSU'NDAN BİN AVUKAT TALEBİ

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan ise, FETÖ'ye yönelik operasyonların yoğunluk kazandığı son dönemde, İzmir Adliyesi'ndeki çeşitli mahkemelerden yoğun "avukat atanması" talebi aldıklarını bildirdi.

Özcan, "Özellikle 15 Temmuz'dan sonra devam eden soruşturmalarda, savcılık ve sulh ceza mahkemelerine sevk edilen şüphelilerin haklarını savunmak için baroya bin avukat için görevlendirme talebi geldi. Biz de bu ihtiyaca cevap verecek şekilde çalışmalarımızı tamamladık. CMK sistemimizde kayıtlı 2 binin üzerinde avukat arkadaşımız var. Görev talebi geldikçe görevlendirme yapıyoruz. Dolayısıyla, yargılanma esnasında herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için önlemimizi aldık." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close