FETÖ'nün Burs Paralarını Öğrenciler Üzerinden Örgüte Aktardığı Ortaya Çıktı
Antalya'da, FETÖ/PDY yapılanmasının Akdeniz Üniversitesi'nde eğitim gören yüzlerce öğrencinin hayırseverler tarafından verilen burs paralarını örgüte aktardığı ortaya çıktı.
Antalya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın Akdeniz Üniversitesi'nde eğitim gören yüzlerce öğrencinin hayırseverler tarafından verilen burs paralarını örgüte aktardığı belirlendi.
ÖĞRENCİLERLE İRTİBATA GEÇTİKLERİ BELİRLENDİ
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun FETÖ/PDY'ye yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında Cumhuriyet Başsavcı Vekili Sinan Tür tarafından "silahlı terör örgütü kurma ve üye olma" suçlarından 97 kişi hakkında hazırlanan iddianame, Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İddianamede, FETÖ/PDY üyelerinin, Antalya dışında ikamet ederken girdikleri sınav sonucunda Akdeniz Üniversitesi'ni kazanan öğrencilerin kişisel bilgilerini ele geçirdiği ve kalacak yer konusunda sıkıntı yaşamaları muhtemel öğrencilerle irtibata geçtikleri belirtildi.
FİİLİ BASKI YAPTIKLARI VURGULANDI
Örgütün, öğrencileri çekmek için kişilerin maddi ve manevi zaaflarını kullandığı ifade edilen iddianamede, öğrenciler üzerinde okul idaresi veya öğretmenler aracılıyla baskı kurdurmak, düşük not vermek, disiplin cezaları uygulamak suretiyle de kendilerinden olmaları yönünde fiili baskı yaptıkları vurgulandı.
İddianamede, bazı öğrenciler üzerinde fiili baskı uygulandıktan sonra cemaatten öğretmenlerin sanki baskı onlardan gelmemiş gibi öğrencilerin bu müşkül durumunu sözde çözerek yardımcı oldukları ve gençlerin minnet duygusuyla örgüte kazandırıldığı kaydedildi.
Bu öğrencilere önce burs başvuru formu doldurtan örgüt mensuplarının, daha sonra Bank Asyadan hesap açtırdıkları bildirilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi: "Örgüt üyelerinin yardıma muhtaç öğrencilere burs vermek amacıyla dini duyguları istismar ederek hayırsever vatandaşlardan Antalya Rasanet Gençlik Vakfı adına para topladıkları, bu paraları öğrencilerin Bank Asya hesaplarına yatırıldığı ancak örgüt evlerinden sorumlu 'Bölge Talebe Mesulleri' tarafından öğrencilerin bankamatik kartı ve şifrelerinin alındığı, böylelikle vakıf tarafından hesaplara yatırılan paraların tekrar örgüt üyelerince geri çekildiği, vakıf yöneticilerinin vakıf adına topladıkları paraları burs olarak vermedikleri, bu durumun dolandırıcılık suçunun nitelikli halini oluşturduğu."
ÖĞRENCİLERE 400 LİRA YERİNE 50 LİRA VERMİŞLER
Vakfın el konulan belgeleri arasında Akdeniz Üniversitesi'nde öğrenim gören 307 öğrenciye ait 2013-2014 yılı Antalya Rasanet Vakfı burs başvuru formunun yer aldığına işaret edilen iddianamede, form dolduran öğrencilerin vakıf tarafından burs alıp almadıkları, bu süreçte ne gibi işlemlerin gerçekleştirildiğinin tespitine yönelik 86 öğrencinin ifadesine başvurulduğu ve bunlardan 18'inin müşteki, 67'sinin ise bilgi sahibi olarak ifade verdiği belirtildi.
İddianamede, ifadelerine başvurulan öğrencilerin kendilerine sadece 50 ila 100 lira arasında değişen burs paralarının elden verildiğini, banka hesaplarını inceleyince vakıf tarafından burs parası olarak her ay 400 lira yattığını fark ettiklerini söylediği aktarıldı. Öğrencilerin, verilen burs paralarının belirli bir kısmının da Sızıntı dergisi ve Zaman gazetesi abone ücreti olarak geri alındığını ifade ettikleri vurgulanan iddianamede, burs almış gibi gösterilen birçok öğrencinin ise hiç para almadıklarına dikkati çekildi.
İddianamede, öğrencilere verilmiş gibi gösterilen paraları örgüte aktaran vakıf yöneticileri ve "Bölge Talebe Mesulü" örgüt üyelerinin "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçunu da işlediklerinin anlaşıldığına değinildi.
DAVACI VE ŞİKAYETLİ OLDULAR
Antalya Rasanet Gençlik Vakfına ait el konulan bağış makbuzları üzerinde isimleri bulunanların ifadeye çağrıldığı kaydedilen iddianamede, bu kişilerin bağışları dini vecibeleri gereğince yardıma muhtaç öğrencilerin ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla burs olarak verdiklerini, paraları amacı dışında kullanarak kendilerini dolandıranlardan davacı ve şikayetçi oldukları anlatıldı.
Antalya merkez ve ilçelerindeki vakıf, dernek ve şirket olmak üzere toplam 46 kurumun silahlı terör örgütüne ait olduğunun tespit edildiği vurgulanan iddianamede, vatandaşların dini duyguları istismar edilerek vakıf tarafından bağış olarak alınan taşınmazların usulsüz ihalelerle yapılan satışından elde edilen gelirin örgüte ait özel okulların inşasında kullanılmak üzere şirketlere aktarıldığı, finanse edilen şirketlerin de okullara kayıt edilen öğrencilere paralı eğitim verdiği ve bu şekilde örgüte ayrıca finansman sağlandığı belirtildi.