Haberler

Fethiye - Yunus Parkı'na Tepki Büyüyor

Fethiye - Yunus Parkı'na Tepki Büyüyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde İşletme Ruhsatı Bulunmayan Yunus Parkı'nda Küçük Havuzda Gösteri Yaptırılan Yunuslar İçin İnternet Ortamında Oluşturulan Grubun Üye Sayısı 10 Bin 284'e Ulaştı. İngiliz The Sun Gazetesine de Haber Konusu Olan Yunuslar İçin Gösterilen Tepki Büyüyor. Yunusların Eğitmeni Burçin Öztürk, "gönül İster Ki Yunuslar İçin En İyi Ortamı Hazırlayalım. Bu Yunuslar Dışarıdan Gelen Seslere 6 Yıldır Alışmışlar. Yunusların Seçme Şansı Yok" Dedi.

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde işletme ruhsatı bulunmayan Yunus Parkı'nda küçük havuzda gösteri yaptırılan yunuslar için internet ortamında oluşturulan grubun üye sayısı 10 bin 284'e ulaştı. İngiliz The Sun gazetesine de haber konusu olan yunuslar için gösterilen tepki büyüyor. Yunusların eğitmeni Burçin Öztürk, "Gönül ister ki yunuslar için en iyi ortamı hazırlayalım. Bu yunuslar dışarıdan gelen seslere 6 yıldır alışmışlar. Yunusların seçme şansı yok" dedi.

Fethiye'nin bar ve diskolarla çevrili Hisarönü Mahallesi'nde 8 Haziran'da Rus işadamı Alexsandr Kuznetsov tarafından hizmete açılan ve 2 yunusun gösteri yaptığı Yunus Parkı, havuzu küçük ve standartların oldukça altında olduğu iddiasıyla hayvanseverlerin hedefi oldu. İnternet aracılığıyla sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta oluşturulan 'Ölüdeniz Yunuslarına Özgürlük' isimli grubun üye sayısı 10 bin 284 kişiye ulaştı. İngiliz The Sun gazetesi de yunusların küçük havuzlarda ve kötü şartlarda gösteri yapmaya zorlandığını, bunun da hayvanseverlerin tepkisine neden olduğunu yazdı.

Yunus Parkı'na tamamen karşı çıkan yabancıların avukatlığını yapan Şule Beder, "Avrupa standartlarına göre bu havuzun gürültüden uzak, yalıtımı yapılmış bir havuz olması gerekiyor. Ancak bu havuz, Hisarönü eğlence merkezinin bulunduğu bar ve diskoların yer aldığı gürültü odağının merkezine kurulmuştur. Avrupa standartlarına göre havuzun ses titreşimlerinin ölçülmesi gerekir. Yunuslar şu an ciddi şekilde gürültüye maruz kalıyor ve strese giriyorlar. Saldırganlaşıp, birbirlerine ve çevreye zarar verebiliyorlar" dedi.

Havuzun bulunduğu alan Ölüdeniz Belediyesi'nin planına göre Prof. Dr. Türkan Saylan Parkı olarak gözüktüğünü belirten avukat Beder, "Bu alan insanların faydalanabileceği ortak kullanım alanı olarak gözüküyor. Ancak şu anda belediye tarafından yabancı bir işletmeye kiralanmış durumda. Etrafı çitlerle kapatılmış durumda. Ücret ödemeden kesinlikle içeriye girmeniz mümkün değil. Burada belediyenin görevi kötüye kullanması söz konusudur" diye konuştu.

BETON ALANA SIKIŞTIRILMIŞ

2 yunusun bulunduğu havuz ölçülerinin yeterli olmadığını belirten Facebook'taki grubun kurucularından İngiliz Nicole Janes, "Standartlara göre havuzda bulunan yalnıza 1 yunusun 1200 metreküp yüzme alanına sahip olması gerekir. Bu havuzda 2 yunus yalnızca 912 metreküp yüzme alanına sahip. Bu iki erkek yunus 19 metre uzunluğu, 12 metre genişliği ve 4 metrelik derinliği olan bir beton alana sıkıştırılmış durumdalar. 1 yunus bir günde 15- 20 kilogram arasında dışkı üretir. Yapılan havuz bu dışkıların temizlenebileceği bir teknolojiye sahip değil. Havuzda temizlik için klor kullanılması gereklidir. Bu klor kullanıldığı zaman insanlarda olduğu gibi yunuslarda da körlüğe neden oluyor" şeklinde konuştu.

YUNUSLARIN SEÇME ŞANSI YOK

Yunusların 9 aydır eğitmenliğini yapan ve Fethiye'ye geldikten sonra 3 gün boyunca adaptasyon süreci geçirdiklerini belirten Yunus Parkı Eğitmeni Burçin Öztürk, "Gönül ister ki yunuslar için en iyi ortamı hazırlayalım. Ama şu an Türkiye'de ve dünyada nereye giderseniz gidin hiçbir yerde ortam yunuslar için yapılması gerektiği gibi değil. Bu yunuslar 6 yıldır Kaş'taydı. Bulundukları yerde tekneler, teknelerdeki müzikler, motor sesleri vardı. Zaten bu yunuslar dışarıdan gelen seslere 6 yıldan beri alışmıştır. Yunusların yapabilecekleri başka bir şey yok. Dolayısıyla seçme şansları da yok. Biz insanlar nasıl kötü şartlara alışmamız gerekiyorsa, hayvanlar da o şekilde iyi veya kötü şartlara alışmak zorundalar. Ben, daha çok küçük havuzlarda yunus sayısının fazla olduğu havuzlar gördüm. 2- 3 metrelik havuzlarda 3- 4 yunus bakan yerler de var. Eğer o havuzlarla karşılaştırdığımız zaman bu havuz çok iyi" diyerek iddialara yanıt verdi.

İŞLETME RUHSATI YOK

Yunus Parkı'nın işletme ruhsatı olmadığını belirten Ölüdeniz Belediye Başkanı CHP'li Keramettin Yılmaz, "Yunus Parkı'nı o alana yapan kişiye belediyenin alanını 3 yıllığına gösteri ve süs havuzu yapılması amaçlı kiraya verdik. Faaliyete başlamadığı için işletme ruhsatını henüz almadılar. Almak için de müracaatta bulunmadılar" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title