Fethiye Kayaköy Sakinleri 'Kayı' Adına Sıcak Bakmıyor
Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde Rum köyü olarak anılan ve yılda yaklaşık 70 bin turistin ziyaret ettiği Kayaköy'ün adının 'Kayı' olarak değiştirilmesi için alınan referandum kararı, mahalle sakinleri arasında olumlu karşılık bulmadı.
Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde Rum köyü olarak anılan ve yılda yaklaşık 70 bin turistin ziyaret ettiği Kayaköy'ün adının 'Kayı' olarak değiştirilmesi için alınan referandum kararı, mahalle sakinleri arasında olumlu karşılık bulmadı. Fethiye Belediye Başkanı DP'li Behçet Saatcı başkanlığında 2 Mart'taki Fethiye Belediye Meclisi'nde, Yörük Türkmen araştırmacısı ve sosyal bilimler öğretmeni Eren Fehmi Eroğlu tarafından Kayaköy'ün adının 'Kayı' olarak değiştirilmesini öngören dilekçe görüşüldü. Dilekçeyi inceleyen İmar ve Diğer İşler Komisyonu'nun ad değişikliği için referandum önerisi, mecliste oy birliğiyle kabul gördü.
Bu karara göre belirlenecek bir tarihte Kayaköy'ün adının 'Kayı' olarak değiştirilmesi için 500 nüfuslu Kayaköy Mahallesi'nde referandum yapılmasına karar verildi. Meclis'te ayrıca Kayaköy Mahallesi'nin bitişiğindeki Keçiler Mahallesi'nin adı da 'Karakeçiler' olarak değiştirildi.
'AD DEĞİŞTİRİLECEĞİNE ALTYAPI SORUNLARI GİDERİLSİN'
Referandum kararı mahalle sakinleri arasında geniş yankı bulurken, ad değişikliğinin tarihi taş evleriyle tüm dünyada tanınan Kayaköy'e turizm açısından zarar vereceği görüşü öne çıktı. Mahalleliler 'Kayaköy' adının aynı kalması yönünde görüş bildirirken, köydeki yol ve altyapı sorunlarının giderilmesini istedi.
Fethiye Belediye Meclisi'nde alınan referandum kararını olumlu bulduğunu anlatan Kayaköy Mahallesi Muhtarı Metin Ekiz, ad değişikliğinin mahalle sakinlerine sorulmasının doğru karar olduğunu söyledi. Kişisel görüşünün 'Kayaköy' adının aynı kalmasından yana olduğunu belirten Ekiz, referandumdan çıkan sonuca saygı duyacaklarını kaydetti.
Yıllardır bölgede turizmcilikle uğraştığını anlatan mahalle sakinlerinden Mutlu Bilgin de 'Kayaköy' adının değişmemesi gerektiğini savundu. Tüm dünyanın 'Kayaköy' adını bildiğini aktaran Bilgin, "Ad değişikliği turizme darbe vuracaktır. Mahallenin ad değişikliğinden önce yol ve içme suyu sıkıntısının giderilmesi gerekmektedir" dedi.
'HAYIR' OYU KULLANACAĞIM'
Mahalle sakinlerinden Cumhur Erçetin, "Referandumda oy kullanacağım ve ad değişikliğine 'hayır' diyeceğim. Biz 'Kayaköy' adıyla büyüdük. Kayaköy adının değiştirilmesi yanlış bir karar olur" diye konuştu. Kayaköy'e turistik gezi için gelen Fatma Doğan da ad değişikliğine anlam veremediğini aktardı.
'KAYI' İSMİNİN İADESİNİ İSTİYORUZ'
Yörük Türkmen araştırmacısı ve sosyal bilimler öğretmeni Eren Fehmi Eroğlu ise ad değişikliğinin tüm dünyada 'Levissi' olarak bilinen Kayaköy'e turizm açısından herhangi bir zararı olmayacağını öne sürdü. Bölgede yıllarca araştırma yaptıklarını ve Osmanlı arşivlerine dayanan bir çalışma yürüttüklerini vurgulayan Eroğlu, mahallenin birbirine bitişik Rum ve Türklerin yaşadığı 2 ayrı bölge olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Rumların inşa ettiği tarihi taş evlerin bulunduğu alanın 'Levissi' bölgesi sınırını oluşturduğunu anlatan Eroğlu, şöyle dedi:
"Osmanlı arşivlerinde Kayı bölgesine yönelik yaptığımız araştırmada 500 yıllık belgelere rastladık. Ayrıca tarihi taş evlerin kuzeyinde kalan bölgede Osmanlı dönemine dayanan medrese, ev ve mezar taşı kalıntıları bulundu. Osmanlı'dan Cumhuriyet dönemine kadar bölge 'Kayı' adıyla anılmış. Rum yerleşim yeri ise Osmanlı arşivlerinde de Levissi olarak gözükmekte. Bugün bölgeye gelenler, Rum yerleşim yerinde Levissi tabelasını görebilmekte. Ancak Kayı bölgesi Kaya olarak adlandırılıyor. Bizim çabamız tarihi mirasımız olan Kayı adının bölgeye tekrar geri verilmesidir."
Eroğlu, mahalle sakinlerinin referanduma 'evet' oyu vererek 'Kayı' adını iade edeceğine inandığını sözlerine ekledi.
'KAYI' ADINI ARAŞTIRMACILAR ORTAYA ATTI
Eren Fehmi Eroğlu ile Genel Türk Tarihi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Gökçe ve Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak, 2013 yılında Rum köyü olarak bilinen Kayaköy'ün Osmanlı arşivlerinde 'Kayı' adında Türk köyü olduğu iddiasını ortaya attı. Köyün çevresindeki ev ve cami kalıntılarıyla mezar taşlarında 'Kayı' damgasına rastlayan araştırmacılar, bölgede Rumlardan önce Türklerin yaşadığını öne sürdü. Kayaköy'ün adının 'Kayı' olarak değiştirilmesi için geçen Şubatta başlatılan imza kampanyasında yaklaşık 5 bin imza toplandı.
70 BİN TURİST ZİYARET EDİYOR
1923 yılındaki mübadeleyle Rumların Yunanistan'a göç etmesinin ardından boşalan Kayaköy Mahallesi'ndeki tarihi taş evler 92 yıldır hayalet kent görünümünde duruyor. Rumların göç etmesinden sonra tarihi evlerin bulunduğu alanın dışında yeni yerleşim alanları oluşurken, burada yaklaşık 500 kişi halen yaşamını sürdürüyor. Kayaköy'ü yılda yaklaşık 70 bin turist ziyaret ediyor
GÖRÜNTÜLER 2 GÜN ÖNCE SERVİS YAPILMIŞTI
Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), (DHA)
(Tür: Yurt)