Haberler

Festivalde Dün

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

52. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde dün birbirinden ilginç söyleşiler vardı.

Ali Sunal: Sergi sayesinde babamla bir daha buluştum

Festival kapsamında bir sergisi açılan, Yeşilçam'ın büyük ismi Kemal Sunal'ın oğlu, oyuncu Ali Sunal, Akdeniz Üniversitesi'nde gençlerle buluştu. Festivale sergiden dolayı çok teşekkür eden Sunal, "Düzenlenen sergi, 'İyi ki ustam, Kemal Sunal'mış' dedirtiyor insana. Sergi sayesinde babamla bir kez daha buluştum. Bu nedenle Antalya benim için bir kez da çok önemli ve özel oldu" dedi. Sunal, "İnsanları babanız ile birlikte güldürmek ister miydiniz?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Babam olmasını bırakın, Kemal Sunal ile sahneye çıkmak kim istemez ki! Çok keyifli olurdu. Ondan öğreneceğimiz daha çok şey vardı"

Kendisini komedi dışındaki filmlerle de festivalde görmeyi arzu ettiğini söyleyen bir seyirciye Sunal'ın cevabı ise espriliydi:

"Bu söyleşiden sonra katılacak bir yönetmene, yapımcıya bunları söyleyin. Tabii ben de her şeyi oynamak istiyorum. Farklı türlerde rol almak müthiş heyecan olur. Oyunculuk çok aç olduğunuz bir meslek. Yaşınız, cinsiyetiniz tutsun tutmasın tüm güzel rolleri oynamak istiyorsunuz"

Hollywood'da Müslüman bir senarist: Kamran Paşa

AKM Perge Salonu'nda düzenlenen masterclass ise çok özel bir konu üzerineydi. Hollywood ve Amerikan televizyon dünyasında yazar ve yapımcı olarak adını duyuran, Pskiatan asıllı Kamran Paşa, "Hollywood'da Müslüman Olmak" başlıklı masterclass'ında tecrübelerini paylaştı. Konuşmasına; ismi ve soyisminin, pek çok Pakistanlı gibi, Türk kültürüne hayran babası tarafından özellikle verildiği bilgisini paylaşarak başlayan Paşa, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hz. Musa'nın mucizesi, asasını yılana çevirmesi, Kızıldeniz'i yarmasıdır. Hz. İsa'nın mucizesi, körlerin gözünü açmaktır. Bir nev'i doktorların pîriydi, doktorlar için yol açıcıydı. İslam'ın mucizesi ise bizzat Kur'an'dır. İslam'ın mucizesi 'söz'dür, senarist olarak var olmamız neredeyse bir gereklilik. Zira o dönem Arapları en çok dil yeteneklerine güvenir, şiirleriyle, güzel ve etkili söz söyleme yetenekleriyle övünürdü. Kur'an'a baktığınızda şiirsel ve özellikle kıssaları anlatırken senaryo tarzı bir anlatım görürsünüz"

Paşa, daha sonra senaryosunu yazdığı "Sleeping Cell" dizisinden bir bölümü izleterek bunun üzerine katılımcılarla sohbet etti.

Duvar kağıdı yerine afiş yaparak mesleğe başlayan adam; Emre Erdem

Bu yıl ve geçen yıl Uluslararası Antalya Film Festivali afişlerini tasarlayan aynı zamanda 70x100 Ajans'ın kurucusu ve kreatif direktörü olan Emre Erdem de afiş sanatının inceliklerini Akdeniz Üniversitesi'nde İletişim Fakültesi öğrencileriyle paylaştı. Erdem'in, afişe merakının kaynağı ise ilginç bir anekdottu:

"Öğrencilik zamanı kaldığım evin duvar kağıtlarını hiç beğenmiyordum. Sahaflardan afiş toplayıp evin duvarlarına asıyordum. Afişlerden duvar kağıdı yaptım açıkçası"

Erdem, Türkiye'de afiş tasarımının en zorlu tarafını ise "ünlü isimlerin kafalarını kullanmak" olarak açıkladı. Yurt dışı için yapılan afişlerde daha figüratif çalışabildiklerini ancak Türkiye'de mutlaka oyuncuların görülmek istendiğini dile getiren Erdem, bunu da "Türkiye'de izleyici afişlerde oyuncu ile göz göze gelmek istiyor" şeklinde açıkladı.

Sinemanın 120. yılını selamlayan festivalin bu doğrultudaki etkinliklerinden biri de Akdeniz Üniversitesi'ndeki "Sinemanın 120. Yılı" paneliydi. Prof. Oğuz Adanır, Prof. Ertan Yılmaz ve Yard. Doç. Dr. Oğuzhan Ersümer'in katıldığı panelde sinemanın 120 yıllık yolculuğu, filmlerden örneklerle özetlendi.

Film Söyleşileri

Festivalde dün Ulusal Yarışma filmleri de sona erdi. Son filmlerse Tolga Karaçelik'in yönettiği "Sarmaşık" ve başarılı oyunculuğuyla tanınan Ufuk Bayraktar'ın ilk yönetmenlik tecrübesi olan "Kümes"ti. Gösterim sonrası gerçekleştirilen söyleşilerde katılım yüksekti. Haciz konan bir gemide, denizin ortasında mahsur kalan ekibin ruh halini anlatan "Sarmaşık"ın yönetmeni Tolga Karaçelik, hikayeye, okuduğu bir mektubun yol açtığını anlattı:

"Bir dava konusu olan bir mektup vardı. Hukuk okudum, mektubun İngilizce'sini bana kontrol ettirmek için okuttular. Mektup; Mr. Azopardi isimli mahkumun 'Suçluyum, tamam; ama bir tek ben mi suçluyum?' cümlesiyle başlıyor ve filmde izlediğiniz gibi bir hikaye içinde en sonunda cinayet işlediğini anlatıyordu. Gerçek olay ve bu şahıs hakkında bilgiye ulaşamadım, hukuki bir süreçti çünkü"

Karaçelik, senaryonun temel cümlesini ise "Otorite, işlevini kaybettiğinde statükoyu devam ettirmek için ne yapar? Deniz bittiyse kaptan ne yapacak?" diye açıkladı.

"Kümes" ekibinden de yazar/yönetmen/oyuncu Ufuk Bayraktar, başrol oyuncusu Hasibe Eren, görüntü yönetmeni Yusuf Aslanyürek ve yapımcı Ali Adnan Özgür, seyircilerin sorularını cevapladı. Ancak Bayraktar, filmdeki metaforlarla ilgili soruları cevaplamakta pek hevesli değildi. Yapımcı Özgür ise "Ufuk bir yönetmen olarak, biraz da burada bulunmanın heyecanıyla, cevaplamaktan kaçınıyor ama emin olun; filmde gördüğünüz hiçbir şey tesadüfi değil. O örümceklerle kara sinekleri bulabilmek için bütün ekip bir ay peşlerinde dolaştık, o kadar söyleyeyim!"

Verem olduğunu öğrenince eşi ve 4 çocuğunu, kısır komşu kadına emanet etmeye karar veren ancak beklenmedik biçimde iyileşince aynı ev içinde bir erkek ve dört çocuğu paylaşamayan iki kadının hikayesini anlatan film için Bayraktar, aile hikayesinden esinlenmiş. Verem hastası kadını canlandıran Hasibe Eren, projeye dahil olma öyküsünü şöyle paylaştı:

"Senaryoyu okuyup beğendim zaten. Etkilendim; ters köşe ediyordu. Ama ondan sonra asıl Ufuk'la tanışınca inandım. Çünkü senaryoya ve sinematografiye o kadar hakimdi ki neyi neden istediğini biliyordu ve bunu çok net anlatabiliyordu"

Ulusal Yarışma Dışı Seçki'de yer alan "Vicdan Ağacı" ekibi de gösterim sonrası Migros AVM Salon 2'de soruları cevapladı. Yönetmen Olgun Özdemir, başka bir hikaye çalışırken bir café'de yan masadaki hikayeden etkilenerek filmi yazdığını açıkladı. Özdemir, filmin temel meselesinin ise 'vicdan' olduğunu ve yine Ege bölgesinde bunu bir üçlemeye dönüştürme fikri taşıdığını dile getirdi.

Festivalin Uluslararası Yarışma bölümündense ilk olarak "Yeminli Bakire/ Sworn Virgin" seyirci karşısına çıktı. Kadına biçilen role bürünmeyi reddettiği için 'kanun' gereği yemin ederek ölene dek cinsel ilişki yaşamamak şartıyla artık bir "erkek" gibi yaşayan Hanna'nın hikayesini anlatan filmin oyuncularından Ilire Vinca Celaj, gösterim sonrası söyleşiye katıldı. Bu geleneğin Arnavutluk'un kuzeyindeki küçük köylerde hâlâ devam ettiğini ve şu an 100 kadar 'yeminli bakire' bulunduğunu söyleyen Celaj, bu alışılmadık durumu ise şöyle tarif etti:

"Bu bir cinsiyet değişimi değil, rol değişimi. Herkes onun kadın olduğunu biliyor ama her şeyi erkek gibi yapıyor. Erkek gibi özgür yaşayabilmek için kadın kimliğini kurban veriyor. Enteresan olan; toplumda yeminli bakirelere müthiç saygı duyuluyor, çok kıymetli bir statüleri var"

Uluslararası Yarışma'da gecenin ilk filmi "Kuşatılmış/ Enclave" idi. 2004 Kosova savaşı sırasında ölen dedesi için Müslüman bölgesine geçip bir mezar yeri arayan, on yaşındaki Hristiyan Nenad'ın öyküsüne odaklanan filmin yapımcısı Jesenka Jasniger ve oyuncusu Denis Muriç gösterim sonrası seyircilerin sorularını cevapladı. "Hiç aktör olmak istememiştim. Oyunculuk eğitimim de yok. Filme de casting için başvurmamıştım" diyen Muriç, "Yönetmen asistanı okulda ben oyun oynarken beni görüp davet etti" diye konuştu. Bölgenin savaştan sonra değişip değişmediği sorusunu ise Jasniger, "Maalesef değişiklik yok. Bu filmin umudun başlangıcı olmasını istiyoruz" diye cevapladı.

İkinci film ise daha önce Oscar'a da aday gösterilen, ödüllü yönetmen Hani Ebu Esed'in son filmi "Idol"dı. Arap dünyasındaki ses yarışmasını kazanan 10 yaşındaki Muhammed Asaf'ın gerçek hikayesini konu edinen filmin yönetmeni ile yapımcısı Amira Diab, gösterim sonrası söyleşide seyircilerle bir araya geldi. "Bu film güzellik üzerine bir film" diye konuşan Esed, "Bu tarz programları hiç sevmesem de Muhammed kazandığında ağlamıştım" dedi. Arap- İslam dünyasındaki "başarı" algısının sadece bu tür programlardan mı ibaret kaldığı yönündeki soruyu ise yönetmen şöyle cevapladı:

"İstesem de istemesem de şu an çok kötü durumda olan Arap dünyasına mensubum. Geçmişte böyle değildi. Ama geçmişte de Avrupa'nın kötü zamanları vardı. O zamanlarda da Bach, Beethoven gibi isimler sanat yapıyor ve aslında o kötür durumların bir an önce geçmesi için ufuk açıcı oluyorlardı. Böyle kötü zamanlarda sanatın umut vericiliğine daha çok ihtiyaç olduğunu düşünüyorum"

52. Uluslararası Antalya Film Festivali'nin Belgesel Seçkisi de seyircilerle buluşuyor. Günün filmleri; Atalay Taşdiken ve Hacı Mehmet Duranoğlu'nun yönettiği "Ah Yalan Dünyada" ve İnan Erbil'in yönettiği "Zerk"ti. Henüz hayattayken UNESCO tarafından "yaşayan insan hazinesi" ilan edilen büyük ozan Neşet Ertaş'ı anlatan yapım için Taşdiken, "Cesaret gerekiyordu. Halihazırda Can Dündar'ın ve TRT'nin çok iyi iki belgeseli vardı. Biz asıl ağırlığı, hayat felsefesine ve dünyaya bakışına verdik" Duranoğlu da "Can Dündar benim ustamdır. Ben bu belgeseli ustama ithaf ediyorum. Umarım en kısa sürede aramızda olur" diye konuştu.

Antalya Zerk köyü halkının, Milli Park ve sit alanı kanunlarıyla sıkışan hayatlarını ele alan "Zerk"in yönetmeni İnan Erbil, "Milli Park ve sit alanı dendiğinde hep güzellikler gelirdi Şimdi bir de orada yaşayan insanların gözünden bakmak istedik. Turistlerle köylülerin arasındaki çatışmaları gördük" diyerek belgeselin temel bakışını özetledi.

FESTİVALDE BUGÜN

TANITIM TOPLANTISI

Gelecek yıl hayata geçirilecek olan sektörel platform "Film TMR"nin, 52. Uluslar arası Antalya Film Festivali Direktörü Elif Dağdeviren tarafından gerçekleştirilecek tanıtım toplantısı, 10:30'da Rixos Otel Balo Salonu'nda.

ÖZEL GÖSTERİM

Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi Kısa Film Gala gösterimi, 15:00'te AKM Aspendos Salonu'nda.

KATHLEEN TURNER SÖYLEŞİSİ

Festivalin onur konuklarından Kathleen Turner; 12.00'de başlayacak "Güllerin Savaşı/ War of The Roses" filminin gösteriminin ardından AKM Perge Salonu'ndaki söyleşiye katılacak.

ÖDÜL VE KAPANIŞ TÖRENİ

Antalya Film Forum (AFF) kapanış töreni ve Uluslararası Antalya Film Festivali Geleneksel Ödül Töreni, saat 19:00'da AKM Aspendos Salonu'nda başlayacak. Törende festivalin En İyi İlk Film, Yardımcı Kadın Oyuncu, Yardımcı Erkek Oyuncu, Sanat Yönetimi, Kurgu, Görüntü Yönetimi gibi teknik dalları ile Behlül Dal Jüri Özel Ödülü, Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü, belgesel ve kısa film kategorilerinde İzleyici Ödülü gibi Antalya'nın gelenekselleşmiş ödülleri bu törende sahiplerini bulacak. Ödül törenini sevilen oyuncu Ebru Cündübeyoğlu sunacak.

SÖYLEŞİLER

"Türkiye'de Televizyon ve Film Endüstrisi" sunumu, 12:00-13:30 arası Su Otel Voda Salonu'nda gerçekleştirilecek. (İbrahim Eren)


"Tik Tak", "Zilan", "Azad", "Balık Havuzu" ve "Uçurtma" kısa filmlerinin söyleşileri, 15:00'te Akdeniz Üniversitesi Olbia Salonu'nda.

Kaynak: Bültenler / Güncel
TBMM'de kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha: Savaş artık küresel

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha! Açık açık tehdit etti

Bülent Arınç, yıllar önce yaşanan olayı anlattı: Tayyip Bey masaya yumruğu vurup 'Sus ulan' demiş

Arınç, hiç unutamadığı Erdoğan anısını anlattı: Masaya vurup "Sus ulan" diye bağırmış

title