Festivalde 3. Gün: Dünya Kadınlarından Şiir ve Söz
II. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali'nin üçüncü gününde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özel programı yapıldı.
Öncesinde ise şairler Sultanbeyli'nin liseli öğrencileriyle buluştu.
6 Mart günü başlayan İstanbulensis Şiir Festivali'nin üçüncü günü de yine hayli yoğundu. Öğleden önce tüm şairler, dört ayrı lisede öğrencilerle buluşurken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel programda yerli ve yabancı kadın şairler, "Dünya Kadınlarından Şiir ve Söz" adlı programda Sultanbeylili kadınlarla biraraya geldi.
Şairler gençlerle buluştu
Festivalin ikinci gününde şairler ilköğretim okulu öğrencileriyle biraraya gelirken, ertesi gün liseli gençlerle buluştu. Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi Mustafa Oğuz, İhsan Deniz, Alper Gencer, Mateja Matevski ve Justo Jorge Padron'u ağırlarken Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Özcan Ünlü, Nurettin Durman, Yaşar Bedri, Victor Rodriguez Nunez, Mongane Wally Serote ve Şakir Kurtulmuş'la biraraya geldi.
Gediktaş Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Sıddık Ertaş, Hüseyin Akın, Mehmet Aycı ve Bilal Tırnakçı, Cemalettin Latic, Salahuddin Abdullah Abdulhalim ve Hazem Said'i dinledi. Türk Telekom Anadolu Lisesi'nde ise Adem Turan, Osman Konuk, Süleyman Çelik, Hughes Labrusse ve Alfredo Fressia şiirlerini seslendirdi.
Kadınlar Günü Özel Programı
Saniye Öztürk moderatörlüğünde başlayan programın açılış konuşmasını yapan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Nursen Baykan, "Kadın bir toplumun mimarıdır. Bir toplumun gelişmesi, kalkınması ve ahlaki anlamda yetişmesi kadınlara bağlıdır. Peygamberimizin, cennet annelerin ayağının altındadır, sözünün daha iyi anlaşılması gerekmektedir." dedi ve Kadınlar Günü'nün tarihçesini anlatarak kadınların sosyal ve siyasal haklarını özetledi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Vefa Vedat Budak katılan tüm kadınların Kadınlar Günü'nü tebrik etti ve "Bundan sonraki ömrünüzün bugüne kadarkinden daha mutlu, daha huzurlu olmasını diliyorum." dedi.
Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ise bugüne kadar kadınların yaşadığı olumsuzluklara değindi ve "Kadınlarımıza dinimiz ve ahlaki değer yargılarımız, hak ettikleri özeni, sevgi ve saygıyı göstermeyi emretse de, ne yazık ki hem dünyada, hem Türkiye'de bazı olumsuz olaylar yaşanıyor. Bugüne kadar milyonlarca kadınımıza şiddet, istismar ve bir takım hak, hürriyet kısıtlamaları yaşatıldı. Ancak toplumumuz, her geçen gün biraz daha bilinçleniyor, hem de kadın haklarını korumaya, yönetim birimleri, kurum ve kuruluşlar daha fazla özen gösteriyor." dedi. Keskin, "Biz de bu dönem şiddet mağduru kadınlarımız için kadın korunma evi projesini hayata geçirdik. Orada hiçbir kadınımızın kalmasını istemesek de ilk misafirlerimizi ağırladık. Elbette yapılması gereken daha çok şey var. Yaşanan sorunları tamamen ortadan kaldırmak adına, hepimizin ilgi ve çabası gerekiyor. Amacımız, kadınlarımızın onuruna yaraşır biçimde yaşama hakkını elde etmesidir. Bütün çabamız bunun içindir." şeklinde konuştu.
İlçe Kaymakamı Mehmet Ceylan ise "Kadınlarımızı, analarımızı, bizi doğuranları hatırlamak, bir kez daha bizleri yetiştirdikleri için teşekkür etmek adına bu programı düzenledik. Hepinize teşekkür ediyor, Kadınlar Gününüzü kutlayarak sağlık, mutluluk ve esenlik diliyorum." dedi.
Konuşmaların ardından kadın şairlerin konuşmalarına geçildi ve Ayşe Sevim, Gonca Özmen, Hayriye Ünal, İtalya'dan Anna Santoliquido, Romanya'dan Fatma Sadak, İran'dan Sharareh Kamrani, Tataristan'dan Çulpan Zaripova, Azerbaycan'dan Ferqane Mehdiyeva, Kazakistan'dan Tanagöz İlyasova, Polonya'dan Eva Sonnenberg ve Filistin'den Fatena Al-Ghorra, hem Kadınlar Günü'ne özel konuşmalar gerçekleştirdi, hem de şiirlerini seslendirdi. Programda Sultanbeyli müzik öğretmenlerinden oluşan koro da birbirinden güzel eserler seslendirdi.