Haberler

Feriköy'deki İSKİ Binaları Yıkıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın konuşması Yıkımdan detaylar Feriköy'deki İSKİ binaları yıkıldı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal: " 20 bin metrekare büyüklüğünde İSKİ'ye ait içinde idari binaların olduğu bu alanımızda mevcut İSKİ binalarının tamamını kaldırıp,...

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın konuşması

Yıkımdan detaylar Feriköy'deki İSKİ binaları yıkıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal:

" 20 bin metrekare büyüklüğünde İSKİ'ye ait içinde idari binaların olduğu bu alanımızda mevcut İSKİ binalarının tamamını kaldırıp, yerine yeşil alan yapıyoruz. Bir köşeye 2 bin metrekareye okul sözü veriyoruz"

İSTANBUL (AA) – İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal İstanbul'un yeşil alan miktarıyla ilgili çıkan haberlere ilişkin, "İstanbulumuza kişi başına düşen yeşil alan miktarı şu anda kişi başı 8,48 metrekaredir. 2004 yılında AK Parti iktidara geldiği zaman İstanbul'da bu rakam kişi başı 3,5 metrekareydi, şu anda 8.48 metrekare. Daha öncesinden de 1994'ten önce de 1,5 metrekareydi. Dolayısıyla şu anda yaklaşık aktif olarak kullanılan yeşil alan miktarı 8,5 metrekare. Ayrıca İstanbul halkının kullandığı mesire alanları, yani aktif olarak ormanın içinde ayrılıp da park alanı olarak mesire alanı olarak kullanılan yerler hesaplandığında İstanbulda yeşil alan miktarı kişi başı 12.17 metrekaredir." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şişli Feriköy'de İSKİ binalarının bulunduğu yaklaşık 20 bin metrekarelik alanın Kent Parkı olarak düzenlemesi için yıkım gerçekleşti. Uysal, alanda bulunan binaların yıkımını başlatarak, basın mensuplarını bilgilendirdi. Alanda konuşma yapan Uysal, İSKİ'ye ait alanda mevcut binaları da yıkıp mahalleye yeşil alan olarak kazandırmayla ilgili bir çalışmanın başlangıcında olduklarını belirterek, şu anda bu bölgede okul ihtiyacı olduğunu ve okul isteyen minik öğrencilerin de burada olduğunu söyledi. Onlara da artık okul sözünü vereceklerini dile getiren Uysal, şunları kaydetti:

"20 bin metrekare büyüklüğünde İSKİ'ye ait, içinde idari binaların olduğu bu alanımızda mevut İSKİ binalarının tamamını kaldırıp, yerine yeşil alan yapıyoruz. Bir köşeye 2 bin metrekareye okul sözü veriyoruz. Feriköy Anadolu İmam Hatip Ortaokulu yapacağız. 12 bin metrekarelik alanımız yeşil alan olarak kalacak. Bu bölgede 4 mahalle muhtarımızı bize imzayla dilekçeyle müracaat etmişlerdi. Bölgede 'bizim otopark ihtiyacımız var otopark yapılsın' diye. Şu anda İstanbul Valisi, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ortak bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmamız özellikle mahallelerde boş alanlarda otopark yapıp üzerine park yapmak yerine okul alanlarının altını otopark yapıyoruz. Çünkü boş alanları otopark yapmamız halinde üzerine sadece çalı ve çim mahiyetinde yeşili oluşturabiliyoruz. Ancak uzun soluklu ağaçların yetişme imkanı yok, çünkü altı beton. Her ne kadar üstü yeşil olsa bile maksimimu 1, 1.5 metre toprak ilavesiyle üzerine yeşil oluşturabiliyoruz. Mümkün olduğu kadar yeşil alanlarımızının altını betonlaştırmadan işi çözme üzerine bir çalışma var. Diyoruz ki, eğer bir yerde kamu binası varsa, altını otopark yapalım. Kamuya yani mahalleye hizmet etsin, ancak etrafında yeşil alan varsa onu betonlaştırmayalım."

Yıkım yapılan alanda okulun yanı sıra 18 bin metrekare yeşil alan yapacaklarına da dikkati çekerek, "Mahallenin yeşil alan problemini çözüyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak İSKİ'mizin yeni teknolojiyle eskisi kadar artık her mahallede her bölgede ayrı idari binaya ihtiyacı yok. İSKİ'nin her mahallede her konutta işyerinde aboneliği olsa bile, mahallesindeki idari bina yerine online sistemle birçok işi çözebiliyoruz. Bu mahallede İSKİ'nin idari binanın olmaması, mahalleye İSKİ olarak verilen hizmette bir aksama oluşturmuyor. O zaman biz de diyoruz ki, İSKİ binalarının olduğu yerlerde binaları kaldırıp yeşil yapabiliriz." diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'daki yeşil alanlarla ilgili haberler çıktığını hatırlatan Uysal, şöyle konuştu:

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal İstanbul'un yeşil alan miktarıyla ilgili çıkan haberlere ilişkin, "İstanbulumuza kişi başına düşen yeşil alan miktarı şu anda kişi başı 8,48 metrekaredir. 2004 yılında AK Parti iktidara geldiği zaman İstanbul'da bu rakam kişi başı 3,5 metrekareydi, şu anda 8.48 metrekare. Daha öncesinden de 1994'ten önce de 1,5 metrekareydi. Dolayısıyla şu anda yaklaşık aktif olarak kullanılan yeşil alan miktarı 8,5 metrekare. Ayrıca İstanbul halkının kullandığı mesire alanları, yani aktif olarak ormanın içinde ayrılıp da park alanı olarak mesire alanı olarak kullanılan yerler hesaplandığında İstanbulda yeşil alan miktarı kişi başı 12.17 metrekaredir." dedi.

Yıkımın ardından basının sorularını yanıtlayan Uysal, geçen hafta haberlerde gündeme gelen dünyadaki şehirlerle İstanbul'un yeşil alan kıyaslamasının yanlış olduğunu ifade etti. Uysal, şu bilgileri verdi:

"İstanbul'un yeşil alanıyla ilgili 50 şehir arasında 49. sırada denildi. Yabancı bir haber sitesinde çıkan haberde nüfusu 300-350 bin olan şehirleri esas alarak İstanbul ile kıyaslıyor. O şehirlerde 50 metreleri bulan yeşil alanlardan bahsedildiğinde haliyle İstanbul gerilere düşüyor. Bu doğru bir kıyaslama değil. İstanbul'u Türkiye'de de Bartın, Karabük ve Yalova gibi şehirlerle kıyaslarsak, o ilin çevresine, nüfusuna baktığımızda doğru bir kıyaslama olmaz. İstanbul eğer kıyaslanacaksa Roma, Atina ve Tokyo gibi tarihi büyük şehirlerle kıyaslanmalıdır. Roma'da kişi başına düşen aktif yeşil alan 10-12 metrekare, İstanbul ile aynı. Atina'da aktif yeşil alan 5 metre, ancak etraftaki ormanları da yeşil alana dahil ederek ancak 10 metrekareyi geçebiliyor. Tokyo'da ise aktif yeşil alan 7-8 metrekare. O zaman bizim İstanbul'umuza haksızlık etmemiz gerekiyor. Bizim ortalama aktif yeşil alanımız 12 metrekareyi buluyor."

Şişli gibi ilçelerde eski yapılanmadan kaynaklı olarak yeşil alan sıkıntısı olduğunu ifade eden Uysal, şunları söyledi:

"Bu sıkıntıları aşabilmek adına burada İSKİ binasını yıkarak yeşil alan yapıyoruz. Daha önce de Aksaray'daki İSKİ binasını yıkarak yeşil alan yapmaya başladık. Vatan Caddesi'ndeki özel mülkiyetli bir arsayı da kamulaştırarak şu anda yeşil alan yapıyoruz. Binalarla dolmuş boş yer kalmamış ilçelerde İBB olarak kendimize ait veya özel şahıslara ait arazileri kamulaştırıp yeşil alanı arttırma hedefi içerisindeyiz. Hedefimiz, İstanbul'u önümüzdeki 10 yıl içerisinde, hatta daha önce dünya standardı olan 15 metrekareye ulaştırmak."

İstanbul'da orman alanlarını yeşil alanlara dahil edilemeyeceğine dikkati çeken Uysal, "Vatandaş gidip kullanabiliyorsa yeşil alana dahil etmek lazım. Dünyada orman alanları bazı yerler ediyor ama yeşil alana dahil etmemek gerekiyor. Yeşil alana devam dahil etmesi gereken, vatandaşın kullandığı alan olarak hesaplamak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Uysal, yeni bir çalışma başlattıklarına değinerek, şu açıklamalarda bulundu:

"İSKİ olarak daha öncesinden dere koruma bantları vardı. Dere koruma bantları taşkın v.b. olduğu zaman, 'sel baskınları olmasın, yağmur suları doğru bir şekilde vatandaşa zarar vermeden denize ulaşsın.' Çalışma buydu. Şimdi İSKİ ile yaptığımız çalışmada, bu çalışmalarda İSKİ tarafında hesaplanırken, 100-200 senelik, hatta 500 senelik afetler gözönüne alınarak hesaplanıyor. Dedik ki, '100 sene de bir yağmur yağacak ve 2 saat orada çok büyük bir sel olacak.' Onun için bir yer ayırıyoruz. Bunu gri betonla çevrili bir alana dönüştürmek yerine orayı rekreasyon olarak kullanılabilecek hale dönüştürüp, normal olarak rekreasyon olarak kullanabilecek. Yani ıslah edilmiş dere kenarlarında koruma bantlarının, yürüyüş yolu, bisiklet yolu olarak kullanılabilecek. O şekilde de bir çalışamamız var. İstanbul'da en dar, sıkıntılı bölgelerde dahil yeşil alan problemini çözmüş olacağız. İSKİ'miz de şu anda o çalışmaları yapıyoruz."

İstanbul Büyükşehi·r Beledi·yesi·, İstanbulun Kalbi·ne yeni· bi·r "Kent Parkı" kazandırıyor

Şi·şli· Feri·köy'de İski· bi·nalarının bulunduğu yaklaşık 20 bi·n metrekarelik alandaki 7 bi·na boşaltıldı. Bi·nalarin yıkım çalışmaları yaklaşık 20-25 gün sürecek. Alanin açılmasıyla beraber, 20 bin metrekarelik alan ağaçlandırılarak Kent Parkı olarak İstanbul'a kazandırılacak.

Alanda bulunan 296 ağaç korunacak, bunlara ek olarak 380 ağaç daha di·ki·lecek. Kent Parkının içi·nde; 10 bi·n metrekare çi·m alan olacak. Çi·m alanın yanısıra; yürüyüş parkurları, gösteri· havuzları, ve tek katlı bi·r kafede yer alacak. Park içeri·si·nde yaklaşık bin metrekarelik alan, konser ve etki·nli·k alanı olarak hi·zmet verecek. Ayrıca parkta, tamamı ahşap malzemeden üreti·len çocuk oyun alanları da yer alacak. Ayrıca, Feri·köy, Duatepe, Paşa ve Yayla Mahalleleri· Muhtarlari Bölgeni·n Otopark ihti·yacini beli·rtti·ler. Bunun üzeri·ne Feri·köy Kent Parki; altı otopark üstü yeşi·l alan olarak planlandı.

Feriköy'deki İSKİ Binaları Yıkıldı
Kaynak: AA / Güncel
Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Bebek katilleri hesap veriyor! Eski bakan da duruşma salonunda

Yenidoğan Çetesi'nde ambulans şoföründen ilk itiraf: Hasta yönlendirerek para kazandığımı kabul ediyorum

Örgüt yöneticisi ambulans şoförü, nasıl para kazandığını anlattı

400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

title