Fatih'in Doğum Günü Devlet Töreniyle Kutlanacak
Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in doğum günü, doğduğu kent Edirne'de devlet töreniyle kutlanacak.
SALİH BARAN - Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in doğum günü, doğduğu kent Edirne'de devlet töreniyle kutlanacak.
İstanbul'u fethiyle çağ kapatıp çağ açan, Hz Muhammed'in övgüsüne mazhar olan Fatih Sultan Mehmet'in doğum gününün doğduğu kent Edirne'de kutlanması için çalışmalara başlandı.
Edirne Valisi Günay Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarih boyunca pek çok medeniyeti barındıran Osmanlı başkenti Edirne'de kurulan medeniyetin İstanbul'u fethettiğini söyledi.
Özdemir, sadece fethi zor denilen bir kenti değil aynı zaman da hoşgörüyle gönülleri de fetheden, Edirne'de doğan bir padişahı dünyaya daha çok tanıtmak için çalışma başlattıklarını ifade etti.
Özdemir, İstanbul'un fethi ne kadar önemli ise Edirne'de kurulan medeniyetin de o kadar önemli olduğunu vurgulayarak, o nedenle dünyaya huzur ve barış getiren, 600 yıl boyunca barışı sağlayan bir medeniyetin kurucusu olan Fatih sultan Mehmet Han'ı hem ülkeye hem de dünyaya tanıtmak istediklerini bildirdi.
Özdemir, şunları kaydetti:
"Doğum gününde bu şekilde Fatih Sultan Mehmet Han'ı anlamak, anlatmak, yaşamak için böyle bir etkinlik düşünüyoruz. Bununla ilgili Kültür ve Turizm Bakanımız Nabi Avcı ile görüştük. Bakanımız bu konuda gerekli çalışmaları yapacağını belirtti, biz de buradan çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Önümüzdeki hafta ilimizdeki bütün kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile bir araya gelip bunun bir çalışmasını yapacağız. İnşallah mart ayının sonunda da böyle bir etkinliği hem üniversitemiz hem sempozyumla hem etkinliklerle hem de burada Fatih Sultan Mehmet Han'ın heykelinin de önemli bir yere dikilmesiyle bu etkinliğimizi devam ettireceğiz."
-Fatih, Osmanlı medeniyetinin hoşgörü yansıması
Osmanlı medeniyetinin hoşgörü ve insana saygılı yanının, İstanbul'un muhasarası sırasında halkın "İstanbul'da Latin serpuşu görmektense Osmanlı sarığı görmeyi yeğlerim" sözüyle özetlenebileceğini ifade eden Vali Özdemir, Fatih'in Osmanlı medeniyetindeki hoşgörü yansımalarını şöyle anlattı:
"Osmanlı coğrafyasında bir huzur var, bunu hakim olan her yerde görebiliyorsunuz. Edirne'ye bakalım o dönem; gayrimüslimler, Müslümanlar bir çarşıda huzurluca esnaflık, aynı mahallede komşuluk yapıyor. Örneğin Fatih Sultan Mehmet Eski Cami'de sabah namazının ardından caminin de akarı Bedesten Çarşısında bir esnafa gittiğinde ilk ürününü satan esnaf ikinci ürün talebine 'ben siftahımı yaptım, komşum da yapsın' diyerek bir gönül bolluğunun izlerini yansıtır. Bu Bedesten Çarşısının o dönemde en az yüzde altmışı gayrimüslimdir.
Farklı dinden farklı inançtan insanların yaşadığı bir çarşıdır. Şunu görüyoruz o çarşıdaki bir insan farklı inanç ve düşüncedeki bir insanın yaşamasını onun orada beraber yaşamalarını onunda ticaret yapmasını onun siftahını yapmasını beraber mutlu olmalarını istemektedir. İşte Osmanlı medeniyetini, hoşgörü ve adaletini İstanbul'u fethederek, din, inanç ve yaşam hürriyetini koruyan dünya barışının bu sayede sağlanacağını dünyaya o dönem de ilan eden Edirneli Fatih'in doğum günü yakışan şekilde kutlanacak."