Fas'ta 9. El-Cedide At ve Binicilik Fuarı
MEHMET AKİF TURAN - Fas'ın sahil kenti El-Cedide'de bu yıl 9.'su düzenlenen At ve Binicilik Fuarı kapsamında kurulan stantta Türk ve Fas askeri iş birliğine ışık tutan savaş aletleri, tarihi vesikalar ve savaş elbiseleri sergileniyor.
EL- MEHMET AKİF TURAN - Fas'ın sahil kenti El-Cedide'de bu yıl 9.'su düzenlenen At ve Binicilik Fuarı kapsamında kurulan stantta Türk ve Fas askeri iş birliğine ışık tutan savaş aletleri, tarihi vesikalar ve savaş elbiseleri sergileniyor.
At ve binicilik ile ilgili her türlü ürünün sergilendiği fuarda, bünyesinde atlı personel bulunduran Fas ordusu, Polis Teşkilatı ve Fas Sivil Savunma Güçleri'nin de stantları bulunuyor.
Fas Ordusu Atlı Birlik Komutanlığı tarafından kurulan stantta sergilenen savaş aletlerinin yanı sıra en çok ilgiyi Vadiu'l-Mehazin Muharebesi'ni anlatan devasa panoramik savaş maketi görüyor. Yapımı yaklaşık bir yıl süren makette, savaşa katılan taraflar, bölgenin coğrafi yapısı, kullanılan savaş aletleri ve askerlerin giydiği elbiseler olmak üzere her detay ayrıntılı olarak yer alıyor.
Savaş tarihi uzmanı stant görevlileri, Fas ile Osmanlı arasındaki askeri ilişkiyi ve Vadiu'l-Mehazin Muharebesi'ni bu maket üzerinden ziyaretçilere aktarıyor.
"Fas-Osmanlı askerleri omuz omuza savaştı"
AA muhabirine konuşan stant sorumlularından Askeri Tarih Uzmanı Dr. Muhammed Zeynelabidin el-Hüseyni, "Fas'ta 16. yüzyılda hüküm süren Saadi Sultanlığında, Portekiz ve İspanya'nın yürüttüğü sömürge hareketine karşı yapılan ilk büyük savaş Mehazin Savaşı'dır. Bu savaşta Osmanlı askerleri Saadi Sultanı Abdülmelik'in yanında yer aldı ve iki ülke askerleri omuz omuza savaştı. Bu savaşın en önemli iki detayından biri bölgenin coğrafi yapısından dolayı atların savaşta etkin rolü diğeri ise Fas ile Osmanlının yakın iki müttefik olarak bu savaşta beraber mücadele etmesidir." dedi.
Fas ve Osmanlı askerlerinin söz konusu savaştan zaferle çıktığını hatırlatan Hüseyni, şunları söyledi:
"Coğrafi keşifler zamanından bu yana İspanya ve Portekiz, Fas'ın kuzey kentlerinden başlayarak askeri alandaki teknolojik üstünlüklerini kullanıp Fas'ın iç bölgelerine kadar geldi. Fas'ın iç kesimlerinde bulunan Atlas Dağları eteklerinde gerçekleşen Mehazin Savaşı'nda Osmanlının desteğiyle Fas askerleri ilk defa aralarında top ve tüfeğin de olduğu ateşli silahları kullandı. Fas ve Osmanlı arasındaki bu askeri ortaklık beraberinde zaferi getirdi."
Savaşta atların çok etkin bir şekilde kullanıldığına da değinen Hüseyni, "Coğrafi şartlardan dolayı askeri manevrada atlar büyük rol oynadı. Düşmana karşı verilen mücadelede askerlerin seri hareket etmesini atlar sağlıyordu. Özellikle düşman askerinin ateş ettikten sonra tüfeğini tekrar barutla doldurmak için geçirdiği sürede atlı askerler düşmana daha hızlı yaklaşarak isabetli atışlar kaydediyordu." diye konuştu.
Vadiu'l-Mehazin Muharebesi'nin aktarıldığı panoramik maket, 16 Ekim tarihine kadar devam edecek fuarda ziyaretçilere açık olacak.
Vadiu'l-Mehazin Muharebesi nedir?
Türk tarihinde Vadisseyl Savaşı olarak tanınan Vadiu'l-Mehazin Muharebesi, Üç Kral Savaşı ve Kasru'l-Kebir Savaşı olarak da biliniyor. 4 Ağustos 1578'de Fas'ın orta kesimlerinde yer alan Kasru'l-Kebir bölgesinde bulunan Mehazin Vadisi'nde yapılan savaşta Saadi Sultanlığı ve Portekiz Krallığı karşı karşıya geldi.
Bu savaşa, 16. yy'da Fas'ta hüküm süren Saadi Sultanı Abdülmelik ve ona karşı ayaklanan amcası Ebu Abdullah Muhammed el-Mütevelli arasında çıkan taht kavgası sebep oldu. Portekiz Krallığı'nın desteklediği Ebu Abdullah'a karşı Sultan Abdülmelik, Osmanlı Padişahı III.Murad'dan yardım istedi. Saadi Sultanının yardım isteğine olumlu yanıt veren III.Murad, 10 bin yeniçeri ve 34 sahra topu ile Sultan Abdülmelik'e destek olmuştu.