Fas'taki muhalefet partisinden "İsrail'le normalleşme yolunda atılan koşar adımlara" tepki
Fas'ta muhalefetteki Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD), İsrail'le ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşması sonrası "atılan koşar adımları" kınadı.
Fas'ta muhalefetteki Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD), İsrail'le ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşması sonrası "atılan koşar adımları" kınadı.
PJD Ulusal Konseyi, İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Orna Barbivai'nin Fas ziyareti sürerken Tel Aviv'le normalleşme adımlarına ilişkin bir açıklama yayımladı.
Açıklamada; kültür, eğitim, ekonomi ve dini alanlardaki bazı kesimlerin İsrail'le normalleşme yönünde "koşar adımlar" attığı ifade edilerek, bu durum kınandı.
Bu sürecin Fas toplumu ile ülkenin kültürel, sosyal ve politik dokusu üzerinde risk oluşturabileceği uyarısında bulunuldu.
PJD'nin Arap ve İslam ümmetine aidiyeti ile işgali ve ırkçı uygulamaları reddeden evrensel insani duygulara bağlılığını somutlaştıran temel bir konu olması hasebiyle Filistin meselesini destekleyen, kararlı ve değişmez tutumuna vurgu yapıldı.
Açıklamada ayrıca, "Fas devletini, Siyonist işgal devleti ile ilişkileri yeniden başlatma yönünde harekete geçiren gerekçeler ne olursa olsun PJD'nin daha önce de işgal güçleriyle normalleşmeye karşı direnişin yanında olduğu bundan sonra da öyle olacağı" kaydedildi.
Yeniden seçim çağrısı
PJD; ülkeyi durgunluk halinden çıkaracak, iç ve dış sorunlar karşısında rollerini tam olarak yerine getirecek, güçlü siyasi ve temsili kurumlara olanak tanıyacak gerçek bir siyasi reforma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Mevcut hükümeti vaatleri yerine getirme konusunda başarısızlıkla suçlayan PJD, bu durumun bir başbakanı diğeriyle değiştirme yoluyla değil ancak yeni, özgür, adil ve şeffaf seçimlerle düzelebileceğini kaydetti.
Halk tarafından düzenlenen gösterilerde tutuklananların ve gözaltındaki gazetecilerin serbest bırakılması için uygun bir formülün bulunması adına yeni bir hukuki ve siyasi soluk gerektiği ifade edilen PJD açıklamasında, Kral 6. Muhammed'den Anayasa'nın kendisine tanıdığı af yetkisini kullanması talep edildi.
İsrailli Bakan Barbivai, resmi temaslarda bulunmak üzere 20 Şubat'ta Fas'a gelmişti. Barbivai'nin ziyaretinin 23 Şubat Çarşamba gününe kadar sürmesi bekleniyor.
Fas-İsrail ilişkilerinde normalleşme
Rabat ile Tel Aviv arasındaki düşük düzeyli ilişkiler, 1993'te Filistinliler ile İsrail arasında imzalanan Oslo Anlaşması'nın ardından başlamış ancak 2002'de İkinci İntifada sırasında Fas bu ilişkileri durdurmuştu.
Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, 10 Aralık 2020'de Fas ve İsrail'in tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya vardığını ve Batı Sahra'da Fas'ın hakimiyetini tanıdıklarına dair bir bildirge imzaladığını duyurmuştu. Fas Kralı 6. Muhammed de İsrail ile ilişkilerin "en yakın zamanda" kurulacağını açıklamıştı.
Fas ile İsrail, 22 Aralık 2020'de diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi kapsamında 4 anlaşma imzalamıştı.
İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz'ın 24-25 Kasım 2021'de Fas'a gerçekleştirdiği ziyarette de iki ülke arasında istihbarat, savunma sanayi, güvenlik ve eğitim gibi alanlarda iş birliği mutabakat zaptı imzalanmıştı.