Haberler

Fark Yaratanlar Programı Altıncı Sezonunu Geride Bıraktı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Altı yıl boyunca yaşadıkları çevrede karşılaştıkları sorunları çözmek için uğraşan ve topluma cesaret veren 130 Fark Yaratan'ın videoları, yurt içinde ve yurt dışında 3,5 milyonu aşkın izlenme rakamına ulaştı.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'nın da katıldığı "Fark Yaratanlar"ın altıncı sezon finali, Cüneyt Özdemir'in sunumuyla "5N 1K" programında yayınlanacak. Kanal D ekranlarından 25 Haziran Perşembe gecesi saat 01:00'de yayınlanacak programda, altıncı sezonun 15 "Fark Yaratan"ı eğitimden toplumsal adalete, yurttaş katılımından ekonomik gelişmeye birçok farklı alandaki başarı hikâyelerini ve deneyimlerini paylaştı.

Bu olağanüstü kişilerin toplumsal gelişmeye katkılarının geliştirilmesi amacıyla başlatılan 'Fark Yaratanlar Hibe Programı' kapsamında bu yıl 4, toplamda ise 11 Fark Yaratan hibe almaya hak kazandı.

"Etkiyi büyütebilirsek, değişimi yaratmış olacağız"

Program başladığından bu yana başvuruların giderek artmasından mutluluk duyduklarını belirten Güler Sabancı, "Fark Yaratanlar'ın videolarını izledikçe, her seferinde umutlanıyorum, insanlık adına mutlu oluyorum. Türkiye'de sivil toplumun gelişmesi son 10 yılı kapsıyor aslında. Bizim konuştuğumuz şekilde sivil toplum örgütlerinin yani kişilerin, kendi deneyimlerinden yola çıkarak gönülden bir değişimi yaratmak, bir fark yaratmak için ortaya çıkışları ise son 20 seneyi kapsıyor. Sabancı Vakfı olarak bu ivmenin arttığı bir dönemde bu programa başladık ve son 6 senedir Fark Yaratanlar Programı'nı destekliyoruz ve ne mutlu ki büyük bir ilgi ve çok sayıda katılım var. Katılımın da ötesinde Fark Yaratanlar'ın insanların hayatlarını etkilediğini görüyoruz. Bu etkiyi bir kartopu gibi büyütebilirsek değişimi yaratmış olacağız." dedi.

"Sivil toplumun gelişimi kişilerin haklarını bilmesiyle başlıyor"

Sivil toplum örgütlerinde bir kişinin tek başına veya iki kişinin bir araya gelip fark yarabildiğini ama önemli olanın bunları yaygınlaştırabilmek olduğunu belirten Güler Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Beklemek bir çözüm değil. Demokrasinin ve gelişmiş toplumun gereği olarak esas yapmamız gereken 'Başkaları bizim için yapacak, düzeltecek' diye oturduğumuz yerden şikayet ederek beklememek. Demokrasinin ve gelişmiş toplumun gereği olarak bunu başarmalıyız. Kendi iradesine sahip olan, kendi gücüne sahip çıkan, haklarını bilen insanlar olmalıyız. 'Ben bir şeyleri değiştirebilirim' diyebilmeliyiz. Sivil toplumun gelişmesi kişilerle başlıyor, kişilerin temel haklarını bilmesiyle başlıyor. Kişinin bunu yayması ve istemesiyle başlıyor. Bunu başarmış insanlar var aramızda. Dolayısıyla da ülkemiz adına çok seviniyorum. Burada beraber olduğumuz kişiler sadece ilham veren kahramanlar değil. Geleceğe yönelik hepimize, bu ülkede yaşayan herkese umut veren kişiler."

"Kadınlar, gençler ve engellilere odaklıyız"

Sivil toplum örgütleriyle birlikte çalıştıklarını ve yapılan çalışmaların tekrarlanabilir ve yaygınlaştırılabilir olmalarına önem verdiklerini belirten Sabancı, "Ülkemizde o kadar çok çeşitli sorun var ki bu alanlarda yapılan projelerin hepsi çok önemli, yapılan her çalışmanın ayrı bir değeri var. Biz Sabancı Vakfı olarak kadınlar, gençler ve engellilere odaklandık. Her konu kendi içinde önemli. Örneğin çocuk gelinler konusunda 'Çocuklar gelin olmasın, çocukluklarını yaşasın. Hiç değilse 18 yaşına kadar eğitim alsın.' diyoruz. Buna da ayrı bir önem veriyoruz." dedi.

"Fark Yaratanlar" videoları 3,5 milyondan fazla izlenme rakamına ulaştı

Sabancı Vakfı, "Fark Yaratanlar" projesini, 2009 yılından bu yana destekliyor. 2009-2015 yılları arasında, altı sezon boyunca, halkın aday gösterdiği 1.500' den fazla başvuru değerlendirmeye alındı. Bu başvurular arasından Danışma Kurulu'nun seçimi ile 130 "Fark Yaratan" kişinin/kurumun ilham veren hikayesi videoya çekildi ve yayınlandı. Altı sezon boyunca, yaklaşık 840 kişi ile röportaj yapıldı ve 114 bin km yol kat edilerek çekimler tamamlandı. Program, Türkiye ve yurt dışında internet ve sosyal medya aracılığıyla 3,5 milyondan fazla izlenme rakamına ulaştı.

Programın altıncı sezonunda; engelli hakları için mücadele eden Süleyman Akbulut, çocuklara bilimi sevdirmek için köy köy dolaşan fen bilimleri öğretmeni Şenol Yıldız, görme engellilerin 'Hayal Ortağı' Duygu Kayaman, koruyucu aile hizmet modelinin yaygınlaştırılması için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yürüten Ayfer Doğan'ın hikayeleri kamera önüne geçti. Yine öğretmen olarak atandığı okulun ve köyün gelişimini sağlayan Dilek Livaneli, kaybolmak üzere olan ezgilere hayat veren müzik öğretmeni Emre Dayıoğlu, kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımı ve bu konu ile ilgili toplumun önyargılarının kırılması için çalışmalar yürüten Leyla Karabulut ve daha birçok birbirinden yenilikçi ve fark yaratan kişinin öyküleri sezon boyunca izleyicilerle buluştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

title