Haberler

Facia Raporunda Ölü Sayısı 307

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın 17 Mayıs 2014 tarihinde 301 işçinin hayatını kaybettiği açıklamasının aksine raporda ölü sayısı 307 olarak yer aldı.

301 madencinin hayatına mal olan Soma faciası ile ilgili kafa karışıklığı devam ediyor. Olayın olduğu günden beri en çok tartışılan da hayatını kaybeden işçi sayısı.  

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın 17 Mayıs 2014 tarihinde 301 işçinin hayatını kaybettiği açıklamasının aksine ön bilirkişi raporunda ölü sayısının 307 olarak yer alması kafaları daha da karıştırdı.

301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili savcı dosyasında yer alan ifadelerde tutuklu vardiya amiri, patronların aksine, “Dinamit patlatıyorduk, dinamit patlaması nedeniyle ısı artıyordu" dedi. Ön bilirkişi raporuna göre de karbonmonoksit oranını ölçen sensörler farklı tarihlerde ve olay günü uyarı vermesine rağmen hiçbir işlemin yapılmamış olması da başka bir çelişki!

BAŞSAVCI'DAN AÇIKLAMA: SEHVEN YAZILDI

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Soma'da meydana gelen maden faciasında ölen madencilerin sayısının Soma Cumhuriyet Savcılığı tutanaklarına maddi yazılım hatası sonucu 307 olarak yazıldığını açıkladı.

"DİNAMİT PATLATIYORDUK"

Hürriyet'in haberine göre, Soma'daki maden faciasıyla ilgili başlatılan soruşturmada şüphelilerin ifadelerinde, patronlarının aksine "Dinamit patlatıyorduk, dinamit patlaması nedeniyle ısı artıyordu." dedikleri ortaya çıktı. Savcılığın soruşturma dosyasına giren ön bilirkişi raporunda, karbonmonoksit oranını ölçen sensörlerin farklı tarihlerde ve olay gününde uyarı vermesine rağmen hiçbir işlemin yapılmadığı dikkat çekti.

"SON 3 AYDIR ISI ARTIŞI VARDI"

Mağdur sıfatıyla ifade veren maden işçileri ise “Çoğu arkadaşımızdaki maskeler çalışmıyordu, gaz maskeleri bozuk olduğu için takamadılar, denetim döneminde hataları örtüyorlardı. Karbonmonoksit oranı yükseldi, işlem yapılmadı. Son 3 aydır ısı artışı vardı." dedi. Savcılık, tutuklama talebi gerekçesinde, gaz ölçüm sensörlerine ait dijital kayıt çıktıları incelendiğinde, 5 ay önce yani ocak ayından beri karbonmonoksit değerlerinin kaza olduğu tarihe kadar belli aralıklarla ani artış gösterdiği ancak bunun görevliler tarafından dikkate alınmadığı ve nezaretçi defterine işlenmediğini belirtti. Soma Kömür A.Ş.’de vardiya amiri olarak çalışan ve tutuklanan Hilmi Kazık, gaz ölçümlerindeki ani artışın yerin altında dinamit patlatılmasından kaynaklandığını belirterek, "Ortalama değer alındığında yanlış yorumlanabilir. Maden sahasında olayın öncesine ilişkin gaz ölçümlerinde olağandışı duruma şahit olmadım. Olay günü de herhangi bir karbonmonoksit artışı veya sıcaklık hissetmedim. Karbonmonoksitin aniden yükselmesini tetikleyen herhangi bir durum söz konusu değildir” dedi. Soruşturmada Cumhuriyet Savcısı’na mağdur, tanık ve müşteki olarak ifade veren maden işçileri ise anlattıklarıyla facianın göz göre göre geldiğini ortaya koydu.

"DİNAMİT ATIŞINA İLİŞKİN DEFTER TUTARIZ"

Maden faciasında sağ çıkan H.D. şöyle konuştu: "Benim maskem çalışıyordu. Ancak birçok arkadaşımın maskelerinin çalışmadığını gördüm. H panosunda çalışıyorduk. Sayım yaptık, yaklaşık 142-143 kişi olduğumuzu saydık. Burda gece saat 23.00’a kadar bekledik. Tükenecek noktaya gelmiştik. Bu sırada arkadaşların bazıları can havliyle namaz kılıyordu. Ağıt yakanlar oluyordu. Daha sonra ben baygınlık geçirdim. Madende dönem dönem sıcaklık artışları oluyordu. Denetimler olmadan önce bize haber verilirdi. 2’nci bir emre kadar top atışı yapılmaması istenirdi. Ben ateşleyici olarak çalıştığım için bunları biliyorum. Ayrıca dinamit atışına ilişkin defter tutarız. Bu defterleri kendi sandığımızın içine koyarız. Bu sandıkta şirketin dinamit deposundadır..

ÖLÜ SAYISI 307 OLARAK YER ALDI

Cumhuriyet Savcısı Gökhan Şahin, Cumhuriyet Savcısı Adem Aktaş ile bilirkişi heyetindeki Maden Bilirkişisi Prof. Dr. Ercüment Yalçın, Maden Bilirkişisi Prof. Dr. Ahmet Hakan Onur, Elektrik Mühendisi Prof. Dr. Eyüp Akpınar ve A sınıfı iş güvenliği uzmanı Alparslan Ertürk’ün yaptıkları incelemenin ardından hazırladıkları ve soruşturmanın ana delili olan ön bilirkişi raporunda çarpıcı detaylar yer aldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın 17 Mayıs 2014 tarihinde 301 işçinin hayatını kaybettiği açıklamasının aksine raporda ölü sayısı 307 olarak yer aldı. (Kaynak: Hürriyet)

BAŞSAVCI'DAN JET AÇIKLAMA

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Soma'da meydana gelen maden faciasında ölen madencilerin sayısının çelişkili olduğu yönündeki haberler üzerine yazılı açıklama yaptı. Şahiner, Soma ilçesi Eynez Karanlıkdere mevkisinde bulunan özel bir kömür işletmesinde meydana gelen ölüm ve yaralanma olayıyla ilgili bazı basın yayın organlarında, savcılık tutanağına dayanarak ölü sayısına 307 olarak yer verilmesi nedeniyle açıklama yapma kararı verildiğini kaydetti.

Şahiner, "Meydana gelen olay sonucu Soma İlçesinde Soma Cumhuriyet Savcılığınca 1 kişi, Kırkağaç Cumhuriyet Savcılığınca Kırkağaç İlçesinde 283 kişi, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığınca Akhisar İlçesinde 17 kişi olmak üzere vefat eden toplam 301 kişinin fiziki kimliği tespiti, ölü muayene işlemi yapılarak defin ruhsatı verilmek suretiyle ailelerine teslimi yapılmış olup, bu olay sebebiyle vefat eden madenci sayısı 301'dir" dedi.

Şahiner, Soma Cumhuriyet Savcılığı tutanaklarına dayanılarak, vefat eden kişi sayısının 307 olduğunun iddia edildiğini, tutanaklarda yazılan rakamın, tutanak düzenlenirken maddi yazılım hatası sonucu yazıldığını, vefat eden madenci sayısının 301 olduğunu belirtti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı'dan şoke eden itiraf: Bebek başına 750 TL ödüyordum

"Ambulans şoförüne bebek başına bu kadar para ödüyordum"

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

title