F-16'ya Rakip Çıktı
Türkiye, kendi savaş uçağını üretmeye hazırlanıyor.
Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, F-16'nın yerine geçecek yerli savaş uçağının kavramsal tasarımını yaptıklarını belirterek, "Cumhuriyetimizin 100. yılında ilk uçuşunu yapacak, sonrada kullanıma alınacak" dedi.
F-16'LARIN YERİNE YERLİ SAVAŞ UÇAĞI
Murad Bayar, Hava Harp Akademisi tarafından Harp Akademileri Komutanlığı'nda düzenlenen Uluslararası Havacılık ve Uzay Konferansı'nın (ICAP'13) açılışına katıldı. Konferansın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayar, yerli savaş uçağı müjdesini verdi. Bayar, "Biz F-16 uçaklarımızın yerini almak üzere, yeni bir savaş uçağının kavramsal tasarımını yapıyoruz. Şu anda yaptığımız proje bu. Bu proje geçtiğimiz sene başladı. 2 senelik bir bazda uçağın kavramsal ön tasarımını yapacağız. Hava kuvvetlerimizle ve savunma sanayimizle yaptığımız bir çalışma, burada bir kaç türevden geçtik ve şu anda bir tasarım olgunlaşmaya başladı. Buradaki hedefimiz şu; bu sene sonuna kadar kavramsal tasarımı tamamlayıp, ondan sonra Savunma Sanayi İcra Komitemize bir proje teklif edeceğiz. Bu proje teklifi uçağın geliştirilmesi için bir teklif olacak. Hedefimiz de şu; önümüzdeki 10 yıllık dönemde, yani Cumhuriyetimizin 100. yılında ilk uçuşunu yapacak bir uçak ondan sonrada kullanıma alınacak bir uçak. Bu bir savaş uçağı" dedi.
Yerli savaş uçağının, F- 16'ların yerine geçeceğini belirten Bayar, "Biliyorsunuz biz CSF'de de konsorsiyum ortağıyız. Burada iki uçağın rolleri farklı olacak, biri teknik tabir ama hava -yer rollerinde biri hava-hava rollerinde olacak. Dolayısıyla bizim geliştireceğimiz uçak F-16'ların yerine geçecek hava-hava uçağı olacak. Bunlar birbirlerini tamamlayacak uçaklar olacaklar" diye konuştu.
GÖKTÜRK-2 TSK'NIN İSTİHBARAT İHTİYACINI KARŞILAYACAK
Bayar, Göktürk-2 Uydusu ile ilgili bir soru üzerine ise, "Bunlar, dünyayı günde 14 kere dolaşan gözlem uyduları. Bu uydular, fotoğraf çekiyorlar. TSK'nın istihbarat ihtiyaçları için kullanılacak. Dolayısıyla her geçişinde belli görevler veriliyor ve belli bölgelerden fotoğraf alması sağlanacak. Bu fotoğraflar da Hava Kuvvetlerimizin, Silahlı Kuvvetlerimizin harekat planlamasında kullanılacaklar" dedi. Bayar, ilk görüntülerin alınmaya başlandığını söyledi.
ANKA ÜZERİNDEKİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
ANKA'nın kapasitesinin geliştirilmesi konusundaki çalışmalar hakkında bir soru üzerine de Bayar, "Şu anda ANKA piston motorlu bir uçak, belli bir irtifa ve taşıma gücü var. Türbin motor demek, aslında bir jet motoru, çok daha yüksek irtifalara, yüksek süratlere ve yüksek taşıma güçlerine ulaşacak. Bugün ANKA 1.5 tonluk bir uçak. Bu ANKA'nın, taaruzi ANKA diyelim, bir sonraki aşamasında ki uçağımız 4 tonluk bir uçak olacak ve onun da taşıma gücü, yetenekleri, sensörleri ona göre çok daha gelişmiş olacak. Bu, önümüzdeki dönemin önemli bir hedefi" şeklinde konuştu.