Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Lübnan Dışişleri Bakanı'ndan ateşkes umudu: Nihai karar İsrail'in

Gözler Orta Doğu'da! Saatler içinde her şey değişebilir

F-16 simülatör eğitim merkezleri açılış töreni - Bakan Yılmaz -

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hava Kuvvetleri Komutanlığının, teknolojik olarak dünyanın en gelişmişi olduğu belirtilen F-16 simülatör eğitim merkezleri törenle hizmete girdi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığının, teknolojik olarak dünyanın en gelişmişi olduğu belirtilen F-16 simülatör eğitim merkezleri törenle hizmete girdi.

Söz konusu merkezlerin Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki F-16 pilotlarının tam ve kısaltılmış harbe hazırlık, harbe hazırlığın devamı ve harbe hazırlığın tazelenmesi eğitimlerinin daha düşük bir maliyetle ve etkin bir şekilde yapılabilmesine imkan sağlaması hedefleniyor.

Merkezlerde gerçeğe uygun ve son teknoloji silah ve sensör eğitimlerinin verileceği "Tam görev simülatörü' ile "Silah taktik eğiticileri" yer alıyor.

Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda düzenlenen törene, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halis Burhan ve bazı ülkelerin askeri ateşeleri katıldı.

Yılmaz, merkezler hakkında bilgi verilen ve temsili savaş senaryosu uygulanan törende, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile gurur duyduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Eğer devletimizin başı dik, alnı açıksa, sesi gür çıkıyorsa bunu Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne, Türk Hava Kuvvetlerimizin de caydırıcılığına borçluyuz. Ustalık, tecrübelerin birikimden oluşur. Ne kadar ustasın, o kadar çok tecrübeye sahipsin. Benim Türk Hava Kuvvetlerinin başta komutanımız olmak üzere tüm pilotlarımızın bu ustalık seviyesine geldiğine olan inancım tamdır. Güzel bir söz vardır, 'tetiği çeken bilek değildir, yürektir' diye. Yürekleri vatan aşkıyla çarpan başta komutanımız olmak üzere bütün pilotlarımıza bu F-16 eğitim sümülatörü eğitimi ile kazanacakları bilgiyle Türkiye'yi 21. yüzyılın güçlü Türkiye'sinde, güçlü bir silahlı kuvvetlerinin parçası olarak, güçlü bir Türk Hava Kuvvetleri olacaklarına ve dosta güven, düşmana da caydırıcılık sağlayacak bir yapıda olacağına inanıyorum. Bu projeye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ise Türk Hava Kuvvetlerini, çağıyla yarışında en üst sıralara yaklaştıran ve nitelikli savaş pilotlarının yıllarca en mükemmel bilgiyle yetiştirilmesini sağlayacak F-16 simülatör eğitim merkezlerinin açılışını yaptıklarını söyledi.

Öztürk, F-16 simülatörlerinin, Türk mühendisleri ile Hava Kuvvetleri personelinin çalışması sonucu üretilen milli bir sistem ve yıllar öncesinden ortaya konulan vizyonun eseri olduğunu dile getirdi.

-"Maliyetler azalacak"-

Yeni simülatörlerle gerçek uçuşta yüksek risk taşıyan görevlerin icra edilmesi, maliyeti yüksek füze veya bomba atış eğitimlerinin gerçekleştirilmesi, çok sayıda uçak ile karmaşık görev uçuşu yapılabilmesi, olumsuz meteorolojik şartlar veya uçak sistem arızaları oluşturularak pilotlara eğitim verilmesinin mümkün olacağını aktaran Öztürk, şunları kaydetti:

"Yeni simülatörlerimizin, 'nasıl savaşacaksan öyle eğitim yap' felsefesini hayata geçiren, daha iyi eğitilmiş ve daha caydırıcı bir Hava Kuvvetlerinin oluşturulmasında önemli katkıları olacaktır. Bugün ilk üç merkezini açtığımız bu proje ile Ankara, Balıkesir, Merzifon, Diyarbakır, Bandırma ve Konya'daki 6 üssümüze simülatör merkezleri kurulmuş olacaktır. Her bir simülatör, ilgili üslerimizdeki pilotlara eğitim vermenin yanı sıra diğer simülatörler ile görev yapabilme kabiliyetine sahiptir. Artık, farklı üslerde bulunan simülatör eğitim merkezlerindeki pilotlarımız aynı sanal ortamda, tüm hava harekat görevlerini, gündüz, gece ve her hava şartında eş zamanlı olarak icra edebilecektir. Kurulan merkezlerde ilk defa pilotların yanı sıra yer personelimize de eğitim verilecektir. Konya'da kurulacak İleri Hava Kontrolörü Simülatörü, eğitimdeki personele pilotlarla aynı sanal ortamda buluşarak hedef tarif etme ve atış yaptırma imkanı sağlayacaktır."

Törenin ardından simülatör merkezinde incelemelerde bulunan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TSK ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının geçmişte olduğu ile bundan sonra da milleti tarafından kendisine verilecek görevleri eksiksiz olarak yerine getireceğini vurguladı.

Teknolojik açıdan dünyanın en gelişmişi olduğu belirtilen söz konusu merkezlerde bulunan simülatörler şu özelliklere sahip:

Tam Görev Simülatörü: Eğitimde bulunan pilotun etrafında, insan görüşüne en yakın nitelikte ve 360 derece sürekli görüntü sağlayabilen küresel görüntüleme sistemine sahip ve gerçek uçakla yapılabilecek görevlerin tümünü icra edebilecek ilk simülatör olma özelliğini taşıyor. Silah taktik eğiticisi ve bu simülatörle icra edilebilen görevlerin büyük kısmının aynı doğrultuda yapılabiliyor ve maliyeti etkin bir şekilde yaygınlaştırma amaçlı kullanılabiliyor.

İleri Hava Kontrol Eğiticisi: Havadan yere taarruz görevlerinde pilotların hedefe yerden yönlendirmesini yapan ileri hava kontrolörlerinin eğitilebildiği ilk simülatör. Eğitim merkezlerindeki simülatörlerle ilk defa sanal ortamda, etkileşimli bir şekilde farklı simülatörlerin birbirlerine ağ üzerinden bağlanmasıyla iki ve dörtlü kol uçuşu gerçekleştirilebiliyor.

Simülatör eğitim merkezlerine Türk Silahlı Kuvvetler Bilgisayar Ağı (TSK-NET) üzerinden haberleşebilmeleri yeteneği kazandırılarak, ilk defa coğrafi olarak farklı yerlerde bulunan 23 pilota aynı görevi eş zamanlı olarak sanal ortamda aynı coğrafyada icra edebilmesi imkanı kazandırılıyor. Taktik İzleme Merkezi, uluslararası katılım ile gerçekleştirilen "Anadolu Kartalı" benzeri geniş kapsamlı görevlerin simülatörler ile sanal ortamda icrasının ve merkezi noktadan değerlendirilmesinin yapılabildiği bir merkez olma özelliğini de taşıyor.

Söz konusu merkezler Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ileride tedarik edebileceği simülatörlerinde de kullanılabilecek yüksek çözünürlüklü ilk ortak veri tabanı ile bu veri tabanını idame ettirme yeteneği de sağlıyor. Tam Görev Simülatörü ile gece görüş gözlüğü ve kaska monteli nişangah sistemi simülasyonu yapılabiliyor. Havada yakıt ikmali ve havadan ihbar ve kontrol uçağı ile Link-16 kabiliyeti benzeri modern yeteneklerin simülasyon kabiliyeti sağlanıyor.

-Genel kazanımlar-

Simülatör kullanılarak icra edilen eğitimlerin gerçek uçak kullanılarak icra edilen eğitimlere göre maliyeti daha düşük olacak. Simülatörde eğitim, gerçek ortamdaki eğitimde karşılaşılacak tehlikeler olmadan gerçekleşiyor. Gerçek uçak ile eğitim hava şartlarına bağlıyken simülatör eğitimi istenilen zamanda ve istenilen meteorolojik koşullarda gerçekleştirilecek. Zaman kısıtlaması olmadan simülatörlerde eğitim aynı şartlarda istenildiği kadar tekrarlanabilecek. Gerçek uçakta pilota ve uçağa zarar vermeden gerçekleştirilemeyecek acil durum eğitimleri, simülatör sayesinde önceden öğretilebilecek. Görev sırasında yapılan hatalar görev bitmeden gösterilerek eğitim farkındalığı oluşturulmasına katkı sağlanacak. Öğretmen pilotun, eğitimdeki pilotu tam zamanlı değerlendirmesi ve yönlendirme kabiliyeti de artırılacak.

F-16 simülatör eğitim merkezleri açılış töreni - Bakan Yılmaz -
Kaynak: AA / Güncel
title