Haberler
Sahte dolarların piyasaya sürüldüğü iddiasına ilişkin soruşturma başlatıldı

Piyasaları sarsan sahte dolar iddiası için harekete geçildi

Halep'te taarruz başlatan Esed karşıtı Heyet Tahrir Şam 32 bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtı grup 32 bölgeyi ele geçirdi, 10 bin sivil evlerini terk etti

Muhtarın yerine kayyum atandı

Muhtarın yerine kayyum atandı

Kreş tartışmaları sorulunca İmamoğlu fena patladı: Cami yaptım imam vermediler

"Cami yaptım imam vermediler, karakol yaptım ortada polis yok"

Ezo Gelin' Sadece Çorbadan İbaret Değil

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye’nin genelinde ‘Ezo Gelin Çorbası’ ismi ile özdeşleşen ancak dillere destan güzelliği, efsaneleşen hayat hikayesi ile dizi ve film yapımcılarının ilgi odağı olan ‘Ezo Gelin’ Oğuzeli Kaymakamlığı’nın düzenlediği ‘Ezo Gelin Uluslararası Görsel İmge Tasarım Yarışması’ ile tüm dünyaya tanıtılacak.

Türkiye'nin genelinde 'Ezo Gelin Çorbası' ismi ile özdeşleşen ancak dillere destan güzelliği, efsaneleşen hayat hikayesi ile dizi ve film yapımcılarının ilgi odağı olan 'Ezo Gelin' Oğuzeli Kaymakamlığı'nın düzenlediği 'Ezo Gelin Uluslararası Görsel İmge Tasarım Yarışması' ile tüm dünyaya tanıtılacak.

Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan "Ezo Gelin" 1909 yılında Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Dokuzyol (Uruş) köyünde doğdu. Büyüdükçe güzelliği dillere destan olan ve çevre ilçelerden herkesin görebilmek için Dokuzyol köyüne geldiği 'Ezo Gelin' 20 yaşına geldiğinde, aynı köyden Hanefi Açıkgöz ile berdel usulüyle evlendirildi. Daha sonra Suriye'de başka birisi ile evlendirilen Ezo Gelin memleketinden uzak, vatan hasretiyle Suriye'de verem hastalığına yakalandı. Suriye'de hayatını kaybeden Ezo Gelin 43 yıl sonra devlet yetkililerinin girişimleri sonrasında kendi köyüne getirilerek defnedildi.

Tüm Türkiye'de 'Ezo Gelin Çorbası' ile bilinen efsanevi hayat hikayesi ve güzelliği olan 'Ezo Gelin'in Oğuzeli Kaymakamlığı'nın çalışmaları ile kültür turizmine kazandırılması hedefleniyor. Ezo Gelin'in kültür turizmine kazandırılmasıyla bölgenin canlanması ve ciddi anlamda ekonomik gelir elde edilmesi bekleniyor.

Proje ile bilgi veren Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, "'Ezo Gelin Uluslararası İmge Tasarım Yarışması' düzenliyoruz. Yaptığımız araştırmalar neticesinde Ezo Gelin'in bir görseline ulaşamadık. Ezo Gelin ile ilgili elimizde video kaydı ve görsel yok. Sadece biz Ezo Gelin'i akrabaları tarafından anlatılanlarla biliyoruz. Her gün çorbasını içtiğimiz, filmini seyrettiğimiz, müziğini, türküsünü dinlediğimiz Ezo Gelin herkes tarafından biliniyor ama kişilerin aklında bir görsel oluşamıyor. Biz de bu noktaya açıklık getirmek için böyle bir yarışma düzenlemeye karar verdik. Biz istedik ki Ezo Gelin'in belirli bir görseli olsun. Ezo gelin dediğimizde aklımızda tasavvur edecek bir görsele ulaşmak için böyle bir yarışma düzenlemeye karar verdik. Yarışmamız herkese açık bir yarışma. Biz istiyoruz ki yapacağımız bu yarışma herkes tarafından kabul görsün, herkesin içine sinen bir yarışma olsun, işin açıkçası kolektif bir çalışma olsun istiyoruz. Yerli, yabancı herkese açık bir yarışma olacak. Herkese açık tutmamızdaki amaç genel kabul görmesini amaçladığımızdan dolayıdır. Bu hepimizin bildiği gibi bir kültürel varlığımızdır. En az diğer vatandaşlarımız kadar bu sanat dallarının uzmanlarına da daha fazla iş düşüyor diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"EZO GELİN'İ KÜLTÜR TURİZMİNE KAZANDIRMAYI AMAÇLIYORUZ"

Düzenleyecekleri yarışma ile Ezo Gelin'i kültür turizmine kazandırmayı amaçladıklarını belirten Gül, "Yine bu görsel imge yarışmasında amacımız Ezo Gelin'i kültürel turizme kazandırmaktır. Evet 'Ezo Gelin' diye bir şey var. Ancak kafamızda tasavvur eden bir şey yok. Biz istiyoruz ki; Ezo Gelin maskotlarını satalım, Ezo Gelin bebeklerini yapıp buradaki hem yöre halkına da bir geçim kaynağı olsun. Bilindiği üzere dünyada ve ülkemizde çoğu beldeler, ilçeler, iller belirli kültürel ve ekonomik değerleriyle ön plana çıkıyorlar. Bu ekonomik ve kültürel değerleri kullanarak yöre halkı müreffeh bir seviyeye ulaşabiliyor" dedi.

"Örnek vermek gerekirse Mozart'ın doğduğu kasaba, Mozart orada doğmamış olsaydı o kadar ünlenmeyecekti. Kasaba halkı da bundan bir şekilde gelir elde edemeyecekti" diyen Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, kültürel yöresel değerlerin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: "Biz de Ezo Gelin'i bu şekilde turizme kazandırabilirsek, buraların ekonomik ve kültürel açıdan hareketlenmesini sağlayabiliriz. Ezo Gelin Çorbası'nı gelen yerli ve yabancı turistlere ikram edilebiliriz. Ezo Gelin'in maketleri satılabilir. Ezo bebekler yapılabilir. Bir amacımız da bu."

"BİZ ÖNCELİKLE KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Gerçekleştirilecek olan proje ve yarışma ile ekonomik getiriden ziyade kültürel zenginliklerin tanıtılmasını amaçladıklarını ve bu tarz kültürel değerlere sahip çıkılmadığında başkalarının sahiplendiğini kaydeden Gül, "Buranın yöre halkına ekonomik açıdan bir faydası olacaktır ama biz bir kere kültürel varlığımıza sahip çıkacağız. Biz bunun örneklerini de daha önce yaşadık. Belli başlı kültürel varlıklarımıza sahip çıkmadığımızda çeşitli kesimler sahip çıkabiliyorlar. Zamanında yeterince sahip çıkılması gerekiyor bu değerlere. Bu düşünceyle bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Bu proje neticesinde yöre halkının da kalkınmasını bekliyoruz" diye konuştu.

"EZO GELİN BİRİLERİMİZİN ZİHNİNDE"

Düzenlenecek olan 'Ezo Gelin Uluslararası Görsel İmge Tasarım Yarışması' ile hiçbir görseli bulunmayan Ezo Gelin'in birilerinin zihninde var olduğunu ve bu yarışma ile bu görsele ulaşmayı amaçladıklarını aktaran Kaymakam Gül, "Ezo Gelin, bu yarışma neticesinde ortaya çıkacaktır. Ezo Gelin birilerimizin zihninde bunu biliyoruz. Aramızdaki birinin zihninde var olan o Ezo Gelin'e ulaşmaya çalışıyoruz. Belki bu bir güzel sanatlar lisesi öğrencisinin zihnindeki Ezo Gelin olacaktır belki de bu işi profesyonelce yapan bir animatörün zihninde olan Ezo Gelin olacaktır. İşin açıkçası biz bunu merakla bekliyoruz. Dillere destan güzelliği olan, yoldan geçenlerin sırf Ezo Gelin'i görmek için evlerine uğradıklarında Ezo Gelin'in suyu ikram ettiğindeki suyu içmek isteyen kişinin elindeki tası düşürten o güzelliği gerçekten biz de merak ediyoruz" şeklinde konuştu.

"EZO GELİN TÜRKİYE'NİN ULUSAL BİR DEĞERİDİR"

Ezo Gelin'in sadece doğduğu köye ait değil tüm Türkiye'ye ait bir değer olduğunun altını çizen Kaymakam Gül, "Bu sadece Ezo Gelin'in doğduğu köy olan Dokuzyol'a ait bir değer değil, bizim ilçemiz olan Oğuzeli'ne ait bir değer değil, ilimize ait bir değer değil tüm Türkiye'ye ait bir değerdir. Biz istiyoruz ki Türkiye'nin her bir tarafından sanatçılarımız ve bu yarışmaya katılacak olanlar bir şekilde destek olsunlar. Çorbada tuzları olsun. Bu bizim ulusal bir değerimiz. Ulusal değerimizin de kolektif bir çalışma neticesinde ortaya çıkmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"EZO GELİN KÜLTÜR KÖYÜ KURULACAK"

Projenin ikinci aşamasında 'Ezo Gelin Kültür Köyü'nin kurulacağı müjdesini veren Gül, "Ezo Gelin Kültür Köyü'nü hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Amacımız bu kültür köyünü kurduğumuzda gelen yerli ve yabancı turistler hem barak kültürü adına bir şeyler öğrenebilsinler, Ezo Gelin'in hayatı hakkında bilgi edinebilsinler. Böyle bir amacımız var. Bu anlamda da biz Kültür ve Turizm Bakanımızdan desteklerini talep edeceğiz. İnşallah bu yarışmayı tamamladıktan sonra da bakanlığımızın ve bizim böyle bir hedefimiz olacaktır" dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title