Haberler

Ezidilerde Buruk Çarşema Sor Bayramı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ın Şengal ve Sincar bölgelerinden IŞİD saldırıları nedeniyle Batmana sığınan Ezidiler, kutsal bayramlarından olan 'Çarşama Sor' bayramını kutladı.

IŞİD saldırılarından dolayı topraklarını terk ederek Batman'a yerleşen Ezdiler, ilk kez ' Çarşema Sor' bayramını kutladı. Buruk geçen bayramda sadece çocuklar sevindi.

Ezidilerin inancına göre Hicri Takvim'de Nisan'ın ilk Çarşamba gününde karşılanan ' Çarşema Sor' bayramı bu kez buruk kutlandı.Çadırkentte yaşayanlar, sabah saatlerinde bayram hazırlıklarına başladı. Bu kez bayram coşkusunu her şeyden habersiz çocuklar yaşadı.

"EZİDİLER, BARBAR DAİŞ'İN KATLİAMINDAN GEÇTİ"

Bazı kadınlar ise ağıtlar yakarak bayramı karşıladı. Çarşema Sor Bayramı ile ilgili bilgi veren Hızni Selman, "Çarşema Sor Bayramı Ezidi inancında dünyada metabolizmanın olduğu Nisan'ın ilk Çarşambasının olduğu haftadır. Buzulların erimesiyle dünyanın yaşam bulduğu gün olarak kabul ediyoruz. Doğada yetişen tüm gıdalar kaynatıldığında eriyor ama yumurta ısındığı zaman dünya gibi kaynıyor. Bu bizim inancımızın gereğidir. Bugün tüm Ezidi bayramı kurbanlar keserek geçiriyor. Keşke biz de Şengal'de kutsal ziyaretlerimizin olduğu alanlarda bayramımızı geçirseydik. Ezidi toplumu 21. yüzyılda barbar DAİŞ'in katliamından geçti ve şu an bayramımızı buruk geçiriyoruz." dedi.

"BAYRAMIMIZI KUTSAL TOPRAKLARIMIZDA GEÇİRMEK İSTİYORUZ"

Pir Şemo ise, "Kutsal olan günümüz Melek-i Tawus'un bayramı olan Çarşema Sor'u buruk geçiriyoruz. Batman'da bizim vatanımızdır ancak anayurdumuz olan Şengal halen işgal altında olduğu için buradayız. Artık bayramımızı kutsal topraklarımızda geçirmek istiyoruz." diye konuştu.

YUMURTALAR TOKUŞUYOR

Rengarenk süslenmiş yumurtaların tokuşturulmasıyla başlanan kutlamalarda, çocukların heyecanı renkli görüntüler oluşturdu. Çarşema Sor Bayramı'nda genç kadın ve erkeklerin rengarenk elbiseler giydiğini ifade eden Şeyma Heci, "Çarşema Sor Bayramı'nda genç kadın ve erkekler sarı, kırmızı, yeşil renkli giysiler giyerek mesire alanlarında bir araya gelirdi. Ama bu yıl herkes çadırlarda bayramını yas tutarak geçiriyor. Çocukların sevinmesi için yemekler yaptık ve yumurtaları hazırladık." şeklinde konuştu.

Kaynak: Temsilci / Güncel
title
Close