Ezidi Çocuk ve Gençler Yaşama Yeniden Tutunuyor
Diyarbakır'a gelen Ezidi ailelerin çocuk ve gençlerine yönelik yaşadıkları travmadan kurtulmaları ve yaşama tutunmaları için çok yönlü etkinlikler düzenleniyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Basın Merkezi ve Sanat Galerisi'ne yerleştirilen ailelerin çocuklarına ve gençlere yönelik Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü çalışma yürütüyor.
Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü 7-13 yaş grubundaki 80 çocuğa yönelik atölyeler oluşturdu. Atölyeler drama, resim, yüz boyama, müzik, akıl oyunları, Latin alfabesiyle Kürtçe dil, spor ve açık alanda da çeşitli oyunları içeriyor. Atölyelerle çocukların yaşadığı savaş travmalarını atlatmaları amaçlanıyor. Ayrıca çocuklara yönelik akşam açık havada sinema gösterimleri ve çocukların daha iyi beslenmesi için her gün meyve dağıtımı da yapılıyor.
4-6 yaş arası çocuklara yönelik olarak okul öncesi eğitimi Kürtçe olarak uzman eğitmenler tarafından veriliyor. Gençlere yönelik havuz, futbol, voleybol, kort ve masa tenisi, fitnes, müzik, sinema ve şehri tanıtan geziler düzenleniyor.
GÖNÜLLÜLER ÖNCE EĞİTİM ALDI
Yapılan tüm etkinlikler Diyarbakır'da bulunan sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa bir şekilde yapılıyor ve toplam 40 STK üyesi gönüllü olarak yapılan çalışmalarda yer alıyor. Gönüllüler çalışmaya başlamadan önce Dicle Üniversitesi Psikiyatri Bölümü'nden Doç. Dr. Aziz Yaşan tarafından travma, göç ve savaş konulu eğitim aldı.
Alanda çocuklara ve gençlere yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi RODÎ Çocuk ve Gençlik Merkezi sorumlusu Sosyal Hizmet Uzmanı Mehmet Alan Akyüz savaşta en fazla etkilenenlerin kadın ve çocuklar olduğunu söyledi. Akyüz kendilerinin de buradan yola çıkarak çocuk ve gençlere yönelik bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.
Özellikle yaşanan travmaları atlatmaları için çocuklara yönelik çeşitli atölyeler açtıklarını aktaran Akyüz, "Bu atölyelerle travmanın etkisiyle yaşamda kaybettikleri işlevselliği tekrar kazanmalarını amaçlıyoruz" dedi.
Travmanın temelde bir "çaresizlik durumu" olduğunu vurgulayan Akyüz, bu çaresizliğin zaman zaman öfkeye ve kapanmaya yol açtığını sözlerine ekledi."Yaptığımız çalışmalar sonucunda çocuk ve gençler buradaki yaşamda rol üstlendiklerini görmekteyiz. Bu durum da bizleri sevindiriyor" diye konuştu.
Fiziki istemlerin yanında psiko-sosyal desteğin de gerekliliğine vurgu yapan Akyüz, "Savaş sonrası insanlar birçok şeye ihtiyaç duyuyor. Sadece karın doyurmakla sorun çözülmüyor" diyerek sivil toplum kuruluşlarının alanlarında uzman gönüllü katılımından dolayı teşekkür etti.