Haberler

Eyüplü Öğrencilerden Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliğine Ziyaret

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eyüplü öğrenciler Saraybosna'daki Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliğini ziyaret etti.

LALE BİLDİRİCİ- Eyüplü öğrenciler Saraybosna'daki Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliğini ziyaret etti.

Eyüp Belediyesi tarafından düzenlenen tur programına katılan öğrenciler, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay'ı makamında ziyaret etti. Ziyarete Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) Bosna Hersek Koordinatörü Hüseyin Şanlı ve Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın da katıldı.

Ziyaret sırasında öğrencilerin sorularını cevaplayan Büyükelçi Erginay, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Büyükelçiliğine hoşgeldiniz" diyerek, "Vatandaşlarımız her zaman Büyükelçiliğimize rahatlıkla girebilir. Burası sizlerin de evidir. Türkiye Cumhuriyeti topraklarıdır. Buraya gelişte herhangi bir kısıtlama yoktur. Güvenlik açısından sıkıntı olmadığı sürece bütün vatandaşların her zaman başımızın üzerinde yerleri vardır." dedi.

Büyükelçiliğin çalışmaları hakkında bilgi veren Erginay, konsolosluklarda noterlik, askerlik işlemi, vatandaşlık ve öğrencilik işlemlerinin yapıldığını anlattı. Erginay Büyükelçilikte kültürel faaliyetler ve konferanslar da düzenlediklerini dile getirerek, genç sanatçıların eserlerinin yer aldığı bir sergi açıldığını söyledi. Her Cumhuriyet Bayramı'nda da sergilerin yenilendiğini ifade eden Erginay, Türkiye'nin birçok kurumunun da Büyükelçilikte temsil edildiğine dikkati çekti. Erginay, Türkiye'nin TİKA aracılığıyla da Bosna Hersek'e birçok hizmet götürdüğünü anlattı.

Eyüplü öğrencileri, Srebrenitsa soykırımının 21. yılında şehitlikte gerçekleşen cenaze törenine katıldıklarından dolayı kutlayan Erginay, şöyle konuştu:

"Srebrenitsa soykırımı üzüntü verici bir olay, keşke yaşanmamış olsaydı. Ne yazık ki olmuş. Bundan ders almak gerekiyor. Sadece Türkiye'den değil, dünyadan gençlerin Srebrenitsa'yı görmesi gerekiyor. Oradaki insanlara geleceklerini hazırlayarak yardımcı olabiliriz. Eyüp Belediye Başkanımız Remzi Aydın'a da teşekkür ediyoruz."

Saraybosna'da TİKA

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) Saraybosna Koordinatörü Hüseyin Şanlı da Bosna Hersek'te TİKA'nın yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Bosna Hersek'te devam eden projeleri anlatan Şanlı, TİKA'nın 20 yıllık bir kurum olduğunu anlattı.

Şanlı, şunları kaydetti:

"TİKA'nın kuruluş amacı, Türk devletleri Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı. Bu amaçla kuruluyor. Orta Asya ve Kafkasya da bazı icraatlar yapılıyor. 1995 yılında savaş sonrası Bosna Hersek'te TİKA kuruluyor. Yardımlar yapılırken devletimizin bütçesinden istifade ediyoruz. Akraba topluluğumuz olan ülkeyi tekrar ayağa kaldırmak ve ihya etmek amacımız. Her ne kadar 500 yıl ortak yaşadıksa da 100 yıl elimizi uzatmamışız. Onları tekrar hatırlatmak da vizyon meselesi."

"Elçiliğin dokunulmazlığı var"

TİKA'nın ve Yunus Emre Enstitüsü'nün Saraybosna'da merkezleri olduğunu da dile

Eyüp Belediye Başkanı Aydın, Büyükelçilikte Türkiye Cumhuriyeti'nin kararlarının geçerli olduğunu ve Büyükelçiliğin Türkiye Cumhuriyeti toprağı sayıldığını söyledi. Büyükelçi Erginay'a, öğrencileri Büyükelçiliğe kabul etmesinden dolayı teşekkür eden Aydın, "Elçiliğin dokunulmazlığı var. Burada herhangi bir şekilde Bosna'nın polisi veya askeri girip hükmedemez. Sayın Büyükelçimiz Cihad Erginay, burada Türk devletinin en üst düzeydeki temsilcisidir. Devletimizi temsil eder. Dolayısıyla burası özel bir alan." dedi.

Saraybosna'da tarihi tünele ziyaret

Elçilik ziyareti ardından öğrenciler, Bosna Savaşı sırasında kuşatma altındaki Saraybosna'yı, o sırada Birleşmiş Milletler kontrolünde olan Saraybosna Uluslararası Havalimanı'na bağlamak üzere 30 Temmuz 1993'te açılan 800 metre uzunluğundaki tüneli ziyaret etti. 4 ay 4 günde yapılan tünelin, 25 metre uzunluğundaki bölümünü ziyaret eden öğrenciler, soykırımı daha iyi anladıklarını dile getirdi.

Tüneli gezdikten sonra o dönemde yaşananları anlatan kısa bir film gösterildi. Tünel çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Aydın, savaş sırasında gıda, insani yardım, cephanenin şehre ulaşması ve insanların şehirden çıkabilmesi için kullanılan tüneli öğrencilerle ziyaret ettiklerini ve o döneme ait materyallere tanık olduklarını anlattı.

Eyüp Belediye Başkanı Aydın, Bosna Savaşı'nda Boşnakların her türlü ihtiyaçlarını karşılayabildikleri tünelin hikayesini dinlediklerini ve tünele girdiklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Srebrenitsa ve bu tünel Bosna Savaşı'nda yaşananları ve insanların durumunu gösteren sembolik olaylar. Tünelde insanların çaresizlik içinde nasıl tırmandıklarını ve direndiklerini ve nasıl çözüm aradıklarını, sonunda nasıl zafere ulaştıklarını görüyoruz. Savaş kadınları, çocukları ve herkesi vurur. Savaşta yaşananlardan ders almalıyız ve önümüze daha iyi bakmalıyız ."

Kaynak: AA / Güncel
title
Close