Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Ey Global Anketinde Türkiye Dünya Birincisi Çıktı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Peter Englisch, EY olarak 2 hafta içinde resmi olarak yayınlayacakları dünya anketinde, Türkiye'yi ilgilendiren çok enteresan sonuçlara ulaştıklarını belirtti.

Türkiye'deki işletmelerin yüzde 95'ini oluşturan aile şirketlerinin gelecek kuşaklara taşınmasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları Genç Yönetici ve İşadamları Derneği'nin (GYİAD) düzenlediği Aile Şirketleri Konferansı'nda masaya yatırıldı.

GYİAD Aile Şirketleri Konferansı'nda ana konuşmacı olarak yer alan EY (Ernst&Young) Global Aile Şirketleri Lideri Peter Englisch, firmaları 100 yıla taşıyan dünya çapında edindiği birikimi Türk şirketlerin patron ve üst düzey yöneticileriyle paylaştı.

GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak video konferans ile katıldığı toplantıda dünyada ve Türkiye'de ezici çoğunluğu aile şirketlerinin oluşturduğunu vurgulayarak, konferans ile şirketlerin ve bireylerin yaşadığı tecrübeleri genç patronlara aktarmayı amaçladıklarını söyledi.

Araştırma verilerine göre, dünyada aile şirketlerinin toplam şirket sayısı içindeki payının ABD'de yüzde 96, İtalya ve Türkiye'de ise yüzde 95 oranında bulunduğuna dikkat çeken Akdarı Toprak,"Ancak, A.B.D.'de yapılan bir araştırmaya göre, birinci kuşakta son bulan aile şirketi sayısı oranı yüzde 80, ikinci kuşağa ulaşanların oranı yüzde 16. Üçüncü kuşak ve sonrasını görebilenler ise sadece yüzde 4. Türkiye bu yüzde 4'lük dilime giren şirket sayımızı artırmamız gerekiyor" dedi.

EY'NİN ANKETİNDEN ÇIKAN BÜYÜK SÜRPRİZ

Peter Englisch, EY olarak 2 hafta içinde resmi olarak yayınlayacakları dünya anketinde, Türkiye'yi ilgilendiren çok enteresan sonuçlara ulaştıklarını belirterek, "Dünya çapında gerçekleştirdiğimiz ankette Türk kadınlarının bir sonraki jenerasyonda yönetimi devralmaları konusunda Türkiye dünya birincisi çıktı" dedi.
Peter Englisch, ankette, yetenekli profesyonellerle çalışma arzusu açısından da Türkiye'nin dünyadaki ilk 3 ülkeden biri çıktığını ifade ederek, Türk aile şirketlerinin geleceğini oldukça parlak gördüğünü ifade etti.
Aile şirketini 100 yıla taşımak için gerekli olan formülü "Aç olun, şımarık olun, yeni şeyler deneyin" şeklinde özetleyen Englisch, "Tembelleşir ve hisse bölümünden yaşar haline gelirseniz şirketin devamlılığı olmaz. Aile beklentilerini yönetememek, varlıkların ve mirasın nasıl paylaşılacağı sorunlarını doğuruyor. İflasın ve ailenin dağılmasının ardında yatan yüzde 90 sebep budur. Zorluklar aynıdır ama çözümler size özgüdür. Yaşadığınız her sorunda avukatın kapısını çalmayın. Kendi yöntemlerinizle ve konuşarak çözme yoluna gidin. Çünkü avukatlar çatışmaları yatıştırmak yerine daha da çatıştırırlar" dedi.

HAMDİ AKIN: TAV ARTIK 300 YILLIK ŞİRKET OLDU

Hamdi Akın, Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Aile Şirketleri Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de sermaye birikimi fazla olmadığı için şirketlerin yüzde 95'inin aile şirketi olmasının normal olduğunu belirtti. Sermayeyle tanışıldıkça ve şirketler büyümeyi hedefledikçe biraz daha ortaklı çalışmak ve kurumsallaşmak gerektiğini vurgulayan Akın, ortaklık söz konusu olduğunda da kurumsal şirket haline dönüşmeye doğru gidileceğini söyledi.

Konferansta kızı Pelin Akın'ın sorularını yanıtlayan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın aile olarak şirketlerin içinde kalmayabileceklerini belirterek, "Ben şirketimin 300-500 yıl yaşamasını arzuluyorum. TAV böyle bir şirket. Artık uluslararası bir şirketiz. Yüzde 48'i halka açık bir kurumuz. Son derece şeffafız. 58 bin çalışanımız var. Hisseler kime ait olursa olsun, çalışanlar önemli. Dünyada pek çok markanın milliyetini bilirsiniz ama sahibini bilmezsiniz" dedi.

Veliahtın önceden belirlenmesinin şirketlerin sürekliliği açısından taşıdığı öneme değinen Hamdi Akın, şöyle devam etti:

Veliahtın kurucu tarafından önceden belirlenmesi aile içindeki birliği sağlıyor. Bu yapılmadığında pek çok şirketin yerle bir olduğuna tanıklık ettim. Bu krizin yaşanmaması için kurumsallaşmak gerekiyor. Dışarıdan bakan göze çok önem veriyorum. Kararlarımızda yüzde 60 oranında üçüncü gözün bize verdiği aklın etkisi altında alıyoruz.
Aile şirketlerinin ortaklıklar ile büyüyüp kurumsallaşması gerekiyor. Şirketinizdeki büyümeyi satıp elde edilen karı sermayeye katacak ve büyümeyi sürdüreceksiniz. TAV'ı aile şirketi olarak yönetsek gelen eleştirileri karşılayamazdık. Aslında şirketiniz kendi şirketiniz olmaktan çıkıyor. Kamu malı haline dönüşüyor.

YABANCI ORTAKLAR BEKLEMEDELER

Ekonomideki gelişmeleri de değerlendiren Hamdi Akın şu değerlendirmeleri yaptı:
"Konjonktürü takip edip, yabancı gözüyle ekonomiyi değerlendiriyorum. Türkiye'nin geleceği açısından dış gelişmeler içerideki dinamiklerin önüne geçti. Böylesi bir ortamda yabancı ortaklar beklemedeler.
Rakamlar yalan söylemez. Petrol fiyatlarındaki düşüş devam edecek. Çünkü dünyadaki büyüme rakamları küçülüyor. Türkiye büyüme rakamlarını revize ederek, aşağı çekti. Dünya açısından son derece önemli olan Çin'deki büyüme rakamları yüzde 10'dan, 7.3'e düştü. Bu özellikle pasifik ülkelerinde panik havası yaratabilir."

SARUHAN TAN: YÜZDE 4'E GİREMEDİK

Big Chefs Yönetim Kurulu Başkanı Saruhan Tan ise YKM'nin satışı sürecinde yaşadıkları tecrübelerle ilgili olarak "Biz ilişkiyi iyi yönetemedik" dedi. .
Tan, şöyle devam etti:
"Şirkette 3 jenerasyon yönetimdeydik. Dünyada 4. jenerasyona geçebilen şirketlerin sayısı sadece yüzde 4'ü oluşturuyor. Maalesef biz yüzde 96'nın içinde kaldık. Bu krizi yaşamamak için kurucunun veliahtı baştan seçmesi gerekiyor. Bu yapılmadığında bir kaos ortamı oluşabiliyor. Türkler olarak egosu yüksek ve kıskanç bir toplumuz. Kurucu kişi, veliahtı seçme sürecini doğru yönetemezse, hissedarlar arasında ciddi çekişmeler yaşanabiliyor."

Kaynak: Bültenler / Güncel
title