Evliya Çelebi Kültür Yolu Hizmete Açıldı
Türkiye'nin ilk uzun mesafe atlı gezi ve yürüyüş yolu olan Evliya Çelebi Kültür Yolu'nun tanıtımına Babasultan köyü ev sahipliği yaptı.
Türkiye'nin ilk uzun mesafe atlı gezi ve yürüyüş yolu olan ' Evliya Çelebi Kültür Yolu'nun tanıtımı, Babasultan Köyü'nde yapıldı.
Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Bursa belgeliğine kazandırılan ' Evliya Çelebi Yolu' gezi kitabının ardından Türkiye'nin ilk uzun mesafe atlı gezi ve yürüyüş yolu olan ' Evliya Çelebi Kültür Yolu'nun tanıtımına Babasultan Köyü ev sahipliği yaptı.
' Evliya Çelebi Kültür Yolu' projesi, Türk tarihinin en önemli gezgin ve anlatı ustalarından biri olan Evliya Çelebi'nin 1671'de İstanbul'dan başlayıp Hicaz'da sonlanan seyahati sırasında geçtiği güzergahları kapsayan, tarihi yeniden canlandırmayı ve kültürel bağları yeniden kurmayı amaçlayan uluslararası bir proje olarak öne çıkıyor. Projeye katılan araştırmacılar Evliya Çelebi Kültür Yolu'nu at sırtına gezerek, kültür, tarih, botanik, arkeoloji ve binicilik üzerine çalışmalar yaptı. Uzmanlar, Bursa'da Babasultan Köyü'ne gerçekleştirilen Evliya Çelebi Kültür Yolu tanıtımına da atlarıyla geldi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin karşıladığı araştırmacılar, Evliya Çelebi Kültür Yolu'nun geçtiği Babasultan Köyü'ndeki yürüyüşlerini de at üzerinde gerçekleştirdi.
" Türkiye'nin en uzun atlı gezi ve yürüyüş yolu"
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın kültürünün tüm yönleriyle öne çıkarılması konusunda örnek bir çalışmaya daha imza atıldığını söyleyerek, Evliya Çelebi Kültür Yolu projesinin, tüm dünyada 'Evliya Çelebi Yılı' olarak kabul edilen 2011 yılında başladığını hatırlattı. Başkan Altepe, projenin Bursa ve Türkiye turizmi açısından önem taşıdığını ifade ederek, "Bursa olarak turizm kenti kimliğimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu noktada kültür yolları da büyük önem taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi'nin orta çalışması doğrultusunda Türkiye'nin en uzun mesafe atlı gezi ve yürüyüş yolunu tanıtıyoruz" dedi.
"Evliya Çelebi Kültür Yolu bölge turizmine katkı sağlayacak"
Evliya Çelebi'nin tarihin en önemli gezginlerinden olduğunu söyleyen Başkan Altepe, "Evliya Çelebi, eserlerinde de hac yolculuğu sırasında geçtiği ve 'ruhaniyetli şehir' olarak ifade ettiği Bursa'ya geniş yer vermiş. Evliya Çelebi'nin ilk hac yolu olan ve Yalova'dan Kütahya'ya uzanan 600 kilometrelik yolun 250 kilometresi İznik ve Kütahya arasından geçiyor. Babasultan da bu yol üzerinde kalan tarihi bir köy. Bu güzergahta gereken düzenleme sağlandı. Yolu buradan geçen turistlerin bölgede en iyi şekilde ağırlanması ile bölge ve Türkiye turizmine katkı sağlamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Başkan Altepe, projenin en güzel şekilde tamamlanmasını istediklerini ifade ederek, çalışmanın Türkiye'ye katma değer sağlayacağını kaydetti.
Kültürlerarası diyalog
UNESCO Kültürlerarası Diyalog Komitesi Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Dr. Mehmet Kalpaklı da Evliya Çelebi'nin tarih adına önemli adımlar attığına işaret ederek, "İnsanlığın savaşı, zihinde başlar ve zihinde biter. Kültür yolları bu savaşların bitirilmesi noktasında büyük önem taşır. Evliya Çelebi Kültür Yolu üzerinden geçecek turistlerin de kültürlerarası diyaloğu sağlarken aynı zamanda bu coğrafyayı tanıyacak olmaları önemli birer adımdır. Kültürlerarası diyaloğun bu ruhaniyetli şehirde başlaması da çok önemli" diye konuştu.
"Babasultan Köyü, emsalsiz bir köy"
Osmanlı tarihçisi Dr. Caroline Finkel ise projenin detaylarını anlatarak, kültür yolunu keşfe çıkan araştırmacıların gördükleri ilgiden ve misafirperverlikten çok memnun olduğunu söyledi. Finkel, "Evliya Çelebi Kültür Yolu üzerindeki Babasultan Köyü, emsalsiz bir köy. Bu yoldaki en güzel yer burası" dedi.
Yolu keşfe devam ettiklerini anlatan Finkel, "Osmanlı tarihçilerinin en büyüğü, bana kalırsa, Evliya Çelebi. Bu yol Evliya Çelebi'nin 1671 yılında çıktığı hac yolculuğunda geçtiği yol olması bakımından önemli. Bu yolculuğumuz sırasında herkes bize destek oldu, çok mutluyuz" diyerek Başkan Altepe'ye desteklerinden dolayı teşekkür etti. Finkel, yolun devamındaki Herse köyünde de bir köprüye 'Evliya Çelebi Köprüsü' adının verilmesi çağrısında bulundu.
Projenin destekçilerinden Ercihan Diları da projenin Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 yıldır desteklenmesinin önemine dikkati çekerek, yolun tanıtımının bölgeye değer katacağını vurguladı.
Babasultan Köyü Muhtarı Fahri Çelik ise Evliya Çelebi Kültür Yolu'nun Babasultan'dan geçiyor olmasının halkı çok sevindirdiğini ifade ederek, köyün tanıtımına katkı koyan projeye destek veren Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Törene Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları da katıldı.