Evde Zirai İlaç Yapımı
İzmir'de, Foça Belediyesi ve Slow Food Foça Zeytindalı Grubu'nun işbirliğiyle 'Doğa dostu tarım ve evde ilaç yapımı söyleşisi' düzenlendi.
İzmir'de, Foça Belediyesi ve Slow Food Foça Zeytindalı Grubu'nun işbirliğiyle 'Doğa dostu tarım ve evde ilaç yapımı söyleşisi' düzenlendi.
Bağarası Halim Foçalı Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlenen söyleşiye Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tarım Politikası ve Yayım Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, entomologlar Zerrin Çelik ve Füsun Tezcan konuşmacı olarak katıldı. Foça Ziraat Odası Başkanı Ercan Yüksektepe, bazı belediye meclis üyeleri, çiftçiler ve Foça Yeryüzü Pazarı'nda ürettiklerini satan küçük üreticilerin hazır bulunduğu söyleşi Slow Food Foça Zeytindalı Grubu lideri Gül Girişmen'in açış konuşmasıyla başladı. Söyleşide, ithal tohumların tarımı ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileri, yerel tohumların saklanmasında ve geleceğe taşınmasında kadın çiftçilerin önemi, evde kolay temin edilir ve düşük maliyetli tarım ilacı yapımı konuları anlatıldı.
Çiftçinin ve tüketicinin iki makas arasında kaldığını ifade eden Prof. Dr. Tayfun Özkaya ithal tohumlarla Türkiye'ye binlerce hastalığın geldiğini savundu. İthal tohumların hastalıklara dayanıksız olduğunu, tohum üreten firmanın bunu bildiği için zirai ilaçta üreterek çiftçiyi makasa aldığını belirten Prof. Dr. Özkaya, "Bu ürünler insanlarda da hastalık sebebidir. Aynı firma bu kez insan için ilaç üreterek 3'üncü bir kazanç kapısı yaratmaktadır. Mevcut sistem köylüyü aptal yerine koyuyor. Düşünmesine izin vermiyor. Bu gidişle 3-5 yıl sonra yerel tohumlar tamamen kaybolabilir. Yerel tohumun satışı yasaklanmıştır. Bu bir hegemonyadır. Ancak çiftçimiz yerel tohumların kaybolmasını hala önleyebilir. Çünkü satmak yasak olsa da bu tohumları hediye etmek veya takas yapmak yasak değil. Yerel tohum hem hastalıklara dayanıklı hem de besleyicidir" diye konuştu.
Entomolog Zerrin Çelik de Ege'nin çeşitli tarım bölgelerinde yaptıkları araştırmalarda yerel tohumların korunmasını büyük ölçüde kadın çiftçilere borçlu olduklarını tespit ettiklerini anlattı. Çelik "Ancak bu kadınlarımızın da genellikle 50 yaş grubunda olduklarını gördük. Genç nesil tarım konusuna çok ilgisiz. Ailesinin tarlasının yerini bilmeyen gençler gördük. Bu da bir süre sonra yerel tohumların kaybolacağının bir işaretidir" dedi.
Entomolog Füsun Tezcan da tarım ilaçlarının evde basit, çok bulunur ve ucuz malzemelerle nasıl yapılacağı ve bu ilaçların kullanım yerleri konularında bilgilendirme yaptı. Zirai mücadelenin kimyasal bir savaş haline getirildiğini iddia eden Tezcan yazdığı 'Börtü Böcek için Ev Yapımı İlaçlar' adlı kitabındaki tariflerle çiftçimizin kolayca kendi ilacını yapabileceğini söyledi. Tezcan, "Kimyasal ilaçlarla insanlar yavaş yavaş zehirleniyor. Yüzde 10 olan kanser oranı, bu ilaçların yaygınlaşmasının ardından 7'de 1'e yükselmiştir. Önümüzdeki yıllarda 4'te 1'e yükseleceği tahmin edilmektedir. Çünkü 1 gram tarımsal zehir, besinlerle insana ulaştığında 80 bin gram olmaktadır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından izleyicilerin soruları yanıtlandı. Tarhana çorbası ikramı ve üreticilerin aralarında yerel tohum takası yapmasının ardından söyleşi sona erdi. - İzmir