Aksaray'da Evde Diyaliz Hayata Bağladı
Aksaray'da 9 yıl önce diyalize bağlanmaya başlayan Mevlüt Yedier, evinde diyaliz hizmeti sayesinde hayata adeta tekrar tutunmaya başladı.
ÖZKAN BEYER - TURAN KAZAK - Aksaray'da 9 yıl önce diyalize bağlanmaya başlayan Mevlüt Yedier, "evinde diyaliz hizmeti" sayesinde hayata adeta tekrar tutunmaya başladı.
Gülağaç ilçesi Bekarlar köyünde yaşayan 3 çocuk babası Mevlüt Yedier, yaklaşık 9 yıl önce böbrek yetmezliğinden dolayı hemodiyaliz hastası oldu. Diyaliz hastası olmasının ardından eşiyle problemler yaşamaya başlayan Yedier, bir süre sonra boşandı. Yedier, yaklaşık 7 yıl boyunca haftanın 3 günü köyünden 50 kilometre uzağındaki diyaliz merkezine servisle gitmek zorunda kalıyordu.
Aksaray Fresenius Medical Care Diyaliz Merkezi'nin evde diyaliz imkanından 2 yıl önce yararlanmaya başlayan Yedier, artık diyaliz merkezine gitmiyor. Tedavisini tamamen evinde görmeye başlayan Yedier, 7 yılın ardından tekrardan iş hayatına atılma imkanına sahip oldu. Evde gördüğü tedavi sayesinde hayata atılmanın sevincini yaşayan Yedier, aynı zamanda evlenme imkanına da sahip oldu. Bu imkanlardan tüm hemodiyaliz hastalarının yararlanmasını isteyen Yedier, dünya evine girdiği eşinden yıllar sonra bir çocuk da bekliyor.
AA muhabirine, diyaliz merkezine giderken yaşadığını sıkıntıları anlatan Mevlüt Yedier, "Evim, Aksaray'a 50 kilometre uzaktaki bir köyde. Servis köyleri dolaştığı için mesafe 70-80 kilometre uzuyordu. Bu durum biz diyaliz hastalarını çok rahatsız ediyordu, yoruyordu. Diyaliz merkezinde sıvıların çekilmesi için mecbur 4 saat bekliyorduk. Bu durumlarda kramp girmeleri, tansiyon düşmeleri gibi problemler yaşıyorduk. Bu yüzden mecburen diyet yapmak zorunda kalıyorduk. Evde diyaliz imkanıyla bu sıkıntılardan kurtuldum" dedi.
Yedier, tedavi gördüğü 7 yıl boyunca haftanın 3 günü diyaliz merkezine girmek zorunda kaldığı için çalışamadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Ev diyalizine geçtikten sonra tekrar çalışmaya başladım. Haftanın 7 günü çalışıyorum. Diyaliz hastası olunca eski eşimle anlaşamadık. Eski eşimden ayrıldım, 2. evliliği yapmaya kalkıştığımda bazı arkadaşlarım benimle dalga geçti. İnsan, ister istemez üzülüyor. Çok şükür ev diyalizinde sonra çok rahatladım. Şu anda 9 yıldan sonra 4. çocuğum olacak. Eve geçtikten sonra hiçbir sorunum kalmadı. Hatta şu an kendimi hasta bile hissetmiyorum. Benim durumumdaki kişilere ev hemodiyalizini öneriyorum. Çünkü evde hiçbir sorun, yorgunluk ve isteksizlik yok. Evde diyaliz sayesinde bunların hepsi ortadan kalkıyor."
Diyaliz merkezinde görevli Netroloji Uzmanı Dr. Serkan Kubilay Koç ise Aksaray'da ev hemodiyalizi hizmetinin 2 yıldır vermeye başladıklarını belirterek, Türkiye'de bu uygulamanın yaklaşık 3 yıl önce başladığını ve kısa sürede yaygınlaştığını vurguladı.
-"Hasta kullandığı ilaçlardan kurtuluyor ya da azaltıyor"
Dileyen hastaların evlerine diyaliz makinesi kurulduklarını aktaran Koç, "Makinenin kurulmasını isteyen hastanın evinde teknik bir keşifte bulunuyoruz. Eve bir su sistemi ve diyaliz makinesi kuruluyor. Bunların bütün masraflarını tamamen ilgili diyaliz merkezi üstleniyor. Hasta, 2 aydan az olmamak şartıyla eğitim aldıktan sonra İl Sağlık Müdürlüğünün onayı ve ilgili devlet hastaneden gelen raporla, evde hemodiyaliz yapmaya başlıyor. Gerekli tedavileri ve tıbbi hizmetleri tamamen diyaliz merkezi karşılanıyor. Hastaya kesinlikle ek bir fatura çıkartılmıyor" şeklinde konuştu. - Aksaray