Haberler

Ev Hanımları "Çarşamba Kasketini" Avrupa'ya Taşıdı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'un Çarşamba ilçesinde, Ev Hanımları Derneği üyeleri, yöresel el sanatlarına sahip çıkmak adına sekiz köşeli kasket üretmeye başladı.

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Samsun'un Çarşamba ilçesinde, Ev Hanımları Derneği üyeleri, yöresel el sanatlarına sahip çıkmak adına sekiz köşeli kasket üretmeye başladı. Türk Patent ve Marka Kurumuna da tescilletilen kasket, Avrupa'ya da gönderildi.

Altı yüz üyesi bulunan Çarşamba Ev Hanımları Derneği, ilçenin simgelerinden, unutulmaya yüz tutmuş sekiz köşeli kasketi geleceğe taşımak için, sandıktan çıkartarak yeniden üretmeye başladı.

Dernek Başkanı Saniye Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk eğitim merkezinden giyim ve ev tekstili bölümünden usta öğretici olarak emekli olduktan sonra Çarşamba Ev Hanımları Derneğini kurduğunu ve çalışmalarını burada sürdürdüğünü belirtti.

Amaçlarının, ev hanımlarının ekonomiye katkı sağlayarak kültürel değerlerin yaşatılmasında öncülük yapmak olduğunu ifade eden Şen, annesinin diktiği kırkyamanın İngilizce "patchwork" adıyla anılmasından rahatsızlık duyduğunu aktardı. Şen, yöresel el sanatlarına sahip çıkmak için "ne yapabiliriz" diye düşününce, "Çarşamba kasketi" olarak da bilinen sekiz köşe kasketi yeniden üretmeye karar verdiğini anlattı.

Kasketi, bir arkadaşlarının sandığındaki orijinaline sadık kalarak yeniden diktiklerini belirten Şen, "Ülkemizde yöresel değerlerimize sahip çıkılsa kültürel değerleriniz asla yok olmaz, yozlaşmaz. Biz de 'bu sahipsiz kalmış' dedik ve sekiz köşeli kaskete sahip çıktık. İki yıl önce, Türk Patent Kurumuna müracaat ederek tasarım tescil belgemizi aldık." dedi.

Sekiz köşeli kasket Avrupa'da

Bir dönem neredeyse ilçedeki tüm erkeklerin kullandığı sekiz köşeli kasketi yeniden Çarşamba'da üretmekten büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Şen, yaptıkları kasketleri talepler doğrultusunda, Türkiye'deki çeşitli illere gönderdiklerini vurguladı.

Ticari kaygı gütmediklerinin ve en büyük amaçlarının bir kültürü yaşatmak olduğunun altını çizen Şen, "Kasketleri Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz. Hatta Avusturya'ya gönderdim. Orada çok beğenildi. Beni davet ettiler oraya konuşmacı olarak gideceğim. Amerika'da yaşayan bir Türk vatandaşı orada satış yapmak için girişimde bulundu. Türkiye'de daha çok hediyelik kasketler isteniyor. Minyatürlerini dikiyoruz onlar da talep görüyor." diye konuştu.

Şen, bir kişinin günde el işçiliğiyle 5 kasket üretebildiğini belirterek, hediyelik kasketlerin 25, orijinal kasketlerin ise 40-50 liraya satıldığını kaydetti.

Ev Hanımları
Kaynak: AA / Güncel
title
Close