Haberler

Eurıe 2017 Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EURAS öncülüğünde bu yıl ikincisi düzenlenen Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) açılış töreni yapıldı.

EURAS öncülüğünde bu yıl ikincisi düzenlenen Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) açılış töreni yapıldı.

2010 yılında kurulan Avrasya Üniversiteler Birliğinin (Eurasian Universities Union - EURAS) Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) koordinasyonuyla gerçekleştirdiği, dünyanın en büyük üçüncü eğitim zirvesi olan Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'nin (Eurasian Higher Education Summit - EURIE) ikincisi 22-24 Mart 2017 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek. 53 ülkeden 2 binin üzerinde rektör, rektör yardımcısı, akademisyen ve uluslararası eğitim sektöründen uzmanın katıldığı, 200 standın yer aldığı fuarda aynı zamanda 33 panel ve seminere ev sahipliği yapacak.

Zirvenin açılış programına EURAS Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın'ın yanı sıra DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal ve Katar Kültür Sanat ve Kültürel Miras Eski Bakanı ve UNESCO Genel Sekreter Adayı Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari de iştirak ederken ayrıca Milli Eğitim Bakanı Dr. İsmet Yılmaz, KKTC Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ile yurt içi ve yurt dışından öğrenciler ve akademisyenler katıldı.

"EURIE 2017 eğitim festivaline ev sahipliği yapıyor"

Kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı görkemli bir açılış seremonisiyle başlayan Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'nin açılış konuşmasını yapan Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "2016 yılında ilk defa düzenlediğimiz EURIE zirvesinde beklentilerimizin çok ötesinde bir başarıya ulaştık. Bu başarı sayesinde 'Study in Turkey' markası, dünya çapında bilinen, tanınan ve rağbet gören bir marka haline geldi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun da (DEİK) koordinasyonuyla gerçekleştirdiğimiz dünyanın en büyük üçüncü eğitim zirvesi olan EURIE 2017'de, 53 ülkeden 2 binin üzerinde rektör, rektör yardımcısı, dekan, uluslararası ofis direktörleri ve temsilcileri, akademisyenler, araştırma ve doktora öğrencilerini ağırlıyoruz. Fuar alanımızda 200 standımız, konferans alanımızda 33 panel ve seminerimiz ve bunlarda yer alan dünya yükseköğretimin alanında uzman 75 konuşmacısı ile EURIE 2017, 3 gün boyunca bir eğitim festivaline ev sahipliği yapıyor. EURIE sayesinde yepyeni projeler ve işbirlikleri gelişecek. Eğitim diplomasisi açısından son derece büyük önem taşıyan bu üç günlük zirvede, uluslararasılaşma, eğitim politikaları, öğrenci değişim programları, bölgenin eğitim stratejileri ve fırsatları konuşulacak, ikili görüşmelerle işbirlikleri yapılacak. 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından dünya kamuoyunda Türkiye aleyhine estirilmeye çalışılan olumsuz havaya rağmen EURIE 2017 zirvesinin, barış, huzur ve gelecek nesillerin daha iyi yetişmesi adına Türkiye'den tüm dünyaya güzel bir mesaj olarak algılanmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

"Eğitime 122 milyar kaynak ayırıyoruz"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun koordinasyonunda, EURAS Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın'ın ev sahipliğinde gerçekleşen zirvenin açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Türkiye'nin öncelikli konularından biri eğitimdir. Eğitimden daha önemli, daha öncelikli bir konumuz yoktur. Bu bilinçle hükümet, bütçe içerisinde en büyük kaynağı eğitime ayırmıştır. 2002'de milli eğitime ayrılan kaynak 11 milyar liraydı ve bütçenin yüzde 10'una tekabül ediyordu. Bugün ise eğitime 122 milyar lira kaynak ayırıyoruz. Bu da merkezi hükümet bütçesinin yaklaşık yüzde 20'sine tekabül ediyor. OECD ülkeleri kendi milli gelirlerinden eğitime yüzde 5,2 pay ayırırken, biz Türkiye olarak yüzde 5.8 oranında pay ayırıyoruz" diye konuştu.

"En önemli hedef kaliteli eğitim"

Eğitimde en önemli hedefin kalite olduğunu da vurgulayan Bakan Yılmaz öğrencilere daha iyi kalitede eğitim vermeye çalıştıklarını söyleyerek, "Bunun için derslik başına düşen öğrenci sayısının az olmasına, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının az olmasına ve teknolojik gelişmelerin eğitime katılmasına dikkat ediyoruz" şeklinde konuştu.

Açılış Programından sonra stantları gezen İsmet Yılmaz referandum ile ilgili sorulan bir soruya da, "Milletimiz, hem içeride hem dışarıda evet ve hayır diyene bakar. Kendi konumunu da buna göre belirler. Aziz milletin terazisi şaşmaz" diye konuştu.

Avrasya coğrafyasının eğitim politikaları belirlenecek

Eğitim diplomasisi açısından son derece büyük önem taşıyan üç günlük zirvede uluslararasılaşma, eğitim politikaları, öğrenci değişim programları, bölgenin eğitim stratejileri ve fırsatlar konuşulacak, ikili görüşmelerle işbirlikleri yapılacak. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close