Haberler

EÜ'de "Zihgir Yapımı Atölyesi ve Geleneksel Türk Oku Atışı"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi'nde "Zihgir Yapımı Atölyesi ve Geleneksel Türk Oku Atışı" etkinliği gerçekleştirildi.

Atölye ve geleneksel Türk oku atışı Bornova Kaymakamı Fatih Genel ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan tarafından yapıldı.

Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ile EÜ Etnografya Müzesi işbirliğinde yapılan etkinliğe Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, İlçe Jandarma Komutanı Sadık Yazan, İlçe Emniyet Müdürü Gülden Türkal, ilçe protokolünün önde gelen isimleri, dekanlar, senato üyeleri, akademisyenler, öğrenci ve sanatseverler katıldı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'a konuya verdiği önem ve gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bornova Kaymakamı Fatih Genel, "Okçuluk, bizim ata sporumuz ve Türkler uzun yıllar boyunca ok atarken ok attıkları elin başparmağına bir yüzük takmışlar ve buna zihgir adını vermişler. Son 150-200 yıldır ok atma işi ertelenince zihgir yapımı da yok olmuş" dedi.

Fatih Sultan Mehmed'in "Gül Koklayan Fatih" minyatüründe, başparmağındaki yüzüğün aslında bir okçu yüzüğü olduğunu öğrenince zihgiri araştırmaya başladığını dile getiren Kaymakam Genel, "Macar bir ustadan kullanabileceğim bir yay temin ettim ve ok atmaya başladım. Ama zihgirim yoktu. Ok atmaya başladıkça başparmağım yaralanmaya başladı. Bu yüzüklerden edinmek istedim ama Türkiye'de bulamadım. Eski geleneklerin devam ettiği Kapalı Çarşı'da araştırdım ancak bulamadım. Çünkü bundan yaklaşık 15 sene önce ok atan insanların sayısı iki elin parmaklarını geçmeyecek derecede azdı bu nedenle de kimse bilmiyordu" diye konuştu.

Bu işi ilk başlatan kişinin 2004 yılında edindiği yay ile işe başlayan Murat Özveri olduğunu dile getiren Bornova Kaymakamı Fatih Genel, "Ben de sürekli onunla irtibattaydım. Ondan edindiğim ve kitaplardan okuduğum bilgilerle, bir eğitim almadan yapmaya çalıştım.Üç gün uğraşarak bir zihgir yaptım. Bunu yaptıktan sonra bana ulaşan herkes için de bu yüzüğü yaptım. Hatta Adana'ya tayin olduğumda söz vermiştim kim yay temin ederse ona zihgir yapacaktım ve yaptım, hala da devam ediyorum' dedi.

Yaptığı atölye çalışması ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan'a zihgir yapan Kaymakam Fatih Genel, katılımcılara ok atışı talimi de yaptırdı.

Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan ve etkinliği düzenleyen Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa geleneksel el sanatlarının gelişmesine katkılarından dolayı Kaymakam Genel'e çiçek takdim ederek teşekkürlerini sundular.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close