Haberler

Etkin Ce Denetimleri İçin Dernekler Bir Araya Geldi

Etkin Ce Denetimleri İçin Dernekler Bir Araya Geldi
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isı Ve Su Yalıtımı Sektörlerinin Kanayan Yarası Merdiven Altı Ve Kalitesiz Üretimle Mücadelenin En Etkin Yöntemi 89 / EEC Yapı Malzemeleri Yönetmeliği Gereğince CE İşareti…

Isı ve su yalıtımı sektörlerinin kanayan yarası merdiven altı ve kalitesiz üretimle mücadelenin en etkin yöntemi 89 / eec yapı malzemeleri yönetmeliği gereğince ce işareti… Çünkü CE İşareti, ürünlerin çevre ve insan sağlığı için uygun olduğunu, beyan edilen performans değerlerinin standarda uygun testlerden geçirilerek onaylandığını belgeliyor.

CE İşareti'nin önemine, işaretleme sürecine ve performans değerlerine dikkat çekmek isteyen XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği ve BİTÜDER (Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği), "Su ve Isı Yalıtım Malzemelerinde CE İşaretleme Süreci ve Performans Değerleri" konulu seminerler düzenleyerek haksız rekabetin önüne geçmeye çalışıyor. Bu seminerlerin ilki ise 2 Şubat Çarşamba günü, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi.

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı İl Müdürlükleri'nde çalışan ve piyasa denetiminden sorumlu personellere yönelik planlanan bu seminerde, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne ve Trabzon olmak üzere 7 ilin ilgili personelleri bir araya geldi. Bakanlık çalışanlarından yoğun ilgi gören organizasyonda, dernek yetkilileri tarafından "XPS Isı Yalıtım Levhaları ve Bitümlü Örtülerde CE Süreci" ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.

Organizasyonun açılış konuşmasını yapan Bayındırlık ve İskân Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Kasım Kayıhan, inşaat projelerinin su ve ısı yalıtımında kaliteli, CE Belgeli malzemeler ile merdiven altı ürünlerin ayırt edilmesi yoluyla rekabetin dengelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Kayıhan, bu kapsamda XPS Derneği ve BİTÜDER'in düzenlediği seminerlerin çok faydalı olacağına inandığını belirtti.

Nüfusumuzun yüzde 95'i deprem kuşağında ama konutlarda su yalıtımı çok yetersiz!

Seminerde BİTÜDER Teknik Komisyon Üyesi Ali Eryiğit, "Bitümlü Örtülerde CE Süreci ve Piyasa Denetimi" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye nüfusunun yüzde 95'inin deprem kuşağı üzerinde yaşadığına dikkat çeken Eryiğit, deprem riskine karşı statik hesapların tek başına yeterli olmadığını ve bina ömrü boyunca yapı güvenliğinin korunması gerektiğini belirtti.

Binaların taşıyıcı sistemlerindeki demir donatıların zaman içinde korozyon nedeniyle zayıfladığını ifade eden Eryiğit, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, 10 yıl sonunda donatının başlangıçtaki taşıma kapasitesinin yüzde 66'sını korozyon sebebi ile kaybettiğinin belirlendiğini açıkladı. Depreme karşı yapı güvenliğinin ancak su yalıtımı ile korunabileceğini vurgulayan Eryiğit, Türkiye'deki konutlarda maalesef su yalıtımının çok yetersiz olduğunu söyledi.

Polimer bitümlü örtülerin temel, çatı, tünel, viyadük, havuz, kanalet ve arıtma tesisleri gibi su ile karşılaşılan her yerde kullanıldığını belirten Eryiğit, bitümlü örtülerle ilgili mevcut TS EN 13707 (çatı) ve TS EN 13969 (temel) standartlarından da bahsetti. Eryiğit, ürünlerin CE etiketinin üzerinde bulunması zorunlu tanımlamalarla ilgili bilgiler de verdi. Buna göre etikette; CE uygunluk işareti, belgelendirme kuruluşunun tanıtım numarası, imalatçının adı veya tanımlayıcı işareti ve kaydedilmiş adresi, CE işaretinin iliştirildiği yılın son iki rakamı, belge numarası, ilgili standardın numarası, mamulün tanımı ve düzenlemeye tabi özelliklerin bilgisi ile yangına tepki sınıfı yer almalı.

Türkiye'de ilk kez yapı güvenliği sebebi ile su yalıtım örtüleri için kural standardı yayınlandı

Seminerin en önemli konularından biri, bu yıl Şubat ayında yayınlanan bitümlü örtülerle ilgili Türkiye'deki ilk kural standardıydı. BİTÜDER Teknik Komisyon Üyesi Jozef Bonfil, su yalıtımı sektöründeki bu önemli gelişmeyi, "Bitümlü Örtülerde Uygulama Kural Standardı TS 11758-2 ve Gereklilikleri" konulu sunumunda anlattı. Bonfil öncelikle, bitümlü örtülerle ilgili TS EN 13707 ve TS EN 13969 standartlarında ürünün çekme mukavemeti, boy uzama oranları, soğukta kırılma değeri ve akmaya karşı direnci gibi tüm özelliklerinin üreticinin beyanına ve kendi bulacağı imalat değerlerine bırakıldığına dikkat çekti.

Yapı güvenliğinin en önemli unsuru olan su yalıtımı malzemelerinin üreticilerin beyan değerlerine bırakılmasının son derece tehlikeli olduğunu vurgulayan Bonfil, bitümlü örtüler için Türkiye'de yayınlanmış olan ilk kural standardı TS 11758-2 ile artık ürünler ve ürünlerin uygulanacağı yapı bileşenleri ve detaylarla ilgili tüm alt limitlerin net olarak belirlendiğini açıkladı.

Bonfil, TS 11758-2 Standardı'nın; su yalıtımı amacıyla kullanılan polimer bitümlü örtülerin taşıması gereken asgari özellikleri, uygulamada uyulması gereken asgari koşulları, kullanılması tavsiye edilen örtü kat adetlerini ve uygulama kurallarını kapsadığını belirtti. Bonfil, BİTÜDER olarak bu kural standardının yayınlanması için çok uzun zamandır bakanlıklarla görüşmeler yaptıklarını ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'ndan bu konuda destek alarak Türkiye'deki çok önemli bir eksiği gidererek bir ilki gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Isı yalıtım sektöründe standart dışı ürünlerle mücadele için denetim çok önemli!

Seminerin ikinci yarısında ısı yalıtımı sektörü ve XPS Isı Yalıtımı Levhaları ile ilgili bilgiler paylaşıldı. XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Teknik Komisyon Üyesi Gökhun Kurt, "XPS Isı Yalıtım Levhalarında CE Süreci ve Piyasa Denetimi" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Denetlenmeyen, standarda uygun olmayan ürünlerin ısı yalıtımı sektörünün kanayan yarası olduğunu hatırlatan Kurt, bu ürünlerin inşaatlarda ısı yalıtımı performansı çok düşük ve sorunlu uygulamalara neden olduğunu belirtti.

XPS Isı Yalıtım Levhaları ile ilgili TS EN 13164 Standardı'ndan bahseden Kurt, ısı yalıtım ürünlerinde ısıl direnç, su geçirgenliği, yangına karşı tepki özelliği, basma dayanımı gibi özelliklerin mutlaka bağımsız belgelendirme kuruluşları tarafından test edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kurt, Türkiye'de ısı yalıtım malzemeleri ile ilgili tek akredite yalıtım laboratuvarının TEBAR olduğunu belirtti.

Kurt, yapılarda kullanılan CE markalı ürünlerin etikette beyan edilen minimum performans değerlerini sağlaması gerektiği ve bu konudaki yasal yaptırımlardan da bahsetti. Örneğin ürünün etikette beyan edilen ısı iletkenlik, yangın sınıfı vb. değerleri karşılaması gerektiğini ifade eden Kurt, zaman zaman piyasada standart dışı malzemelerle karşılaşıldığını ve bu durumun haksız rekabet ortamı oluşturduğunu söyledi.

Kurt, ısı yalıtım ürünlerinde CE Belgesi konusunda bilgiler de verdi. Bu belgede; belgelendirme kuruluşunun numarası, imalatçının adı veya tanıtıcı markası ve adresi, CE işaretinin yılının son iki rakamı, EC uygunluk beyanı numarası, bu standardın işaret ve numarası, mamulün adı, yangın karşısındaki davranış sınıfı, ısıl direnç, kalınlık ve işaretleme kodu gibi bilgilerin bulunması gerekiyor.

Seminerde son sunumu ise XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Genel Koordinatörü Meltem Yılmaz yaptı. Haksız rekabetin önlenmesi için denetimlerin sağlıklı yapılmasını istediklerini vurgulayan Yılmaz, bu konuda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile yapılan işbirliklerinden bahsetti. Yılmaz, XPS Derneği'nin öncelikli amaçlarından birinin, CE İşareti taşıyan ve beyan edilen değerleri sağlayan, standarda uygun ürünleri yaygınlaştırmak olduğunu ifade etti.

Yılmaz, XPS levhalarla ilgili şunları söyledi: "XPS levhalar, sudan etkilenmeyen, donma-çözülme dayanımı olan, ısı iletkenlik değeri düşük, basma mukavemeti yüksek, dayanıklı ve bu sayede kopma, çözülme, ufalanma yaşamayan, işçilik hatalarından kaynaklanan sorunları minimize eden üstün nitelikli, son teknoloji ürünler. Özellikle yüksek basma mukavemeti ve su emme değeri ile XPS, otopark ve bahçe çatılar ile temel perde duvarlarında alternatifi olmayan bir ürün."

Isı yalıtımı uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi almak için, www.xpsturkiye.org internet adresinden ve 0216 415 68 94 numaralı telefondan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği'ne ulaşabilirsiniz.

Su yalıtımı ile ilgili bilgilere ulaşmak için ise www.bituder.org internet adresinden ve 0216 466 33 29 numaralı telefondan BİTÜDER Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği'ne ulaşmanız yeterli.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close