ETİ, Hareketi Teşvik Ediyor
Yoğun kentleşme ve içerisinde bulunduğumuz çağın getirdiği sonuçlar, günümüzde fiziksel inaktivitenin sorun haline gelmesine yol açıyor.
Oysaki fiziksel aktiviteye dayalı aktif yaşam tarzı, her yaştan insanın hem fiziksel hem de ruhsal sağlığının korunması ve geliştirilmesinde büyük önem taşıyor. Fiziksel aktivitenin gelişimine katkıda bulunan en sağlıklı ve eğlenceli araçlardan biri ise çocukluktan beri hayatımızda önemli bir yere sahip olan bisiklet. Buradan hareketle; ETİ ve Aktif Yaşam Derneği, sağlıklı bir yaşam için hareket etmenin gerekliliği konusunda farkındalık yaratmak ve bisiklet kullanımını teşvik ederek, Türkiye'de hareketli yaşama öncülük etmek amacıyla "Sarı Bisiklet" Projesi'ni başlattı.
Proje her yıl farklı bir ilde yürütülecek. Bu yıl Eskişehir'de start alan proje kapsamında bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için ilköğretim okullarında bisiklet eğitimleri veriliyor. Üniversitelerde, öğrencilerin hem fiziksel aktivitede bulunmalarını sağlamak hem de kampüs içi ulaşımlarını kolaylaştırmak üzere ücretsiz sarı bisiklet uygulaması gerçekleştiriliyor. Mobil tamir aracı ise balkonda, depoda bekleyen, bakıma ihtiyacı olan bisikletler için şehrin sokaklarında gezerek, ücretsiz bisiklet tamiri yapıyor. Özellikle ev hanımlarını bisiklete binmeye özendirmek amacıyla başlatılan semt pazarları uygulamasıyla da arzu edenlere alışveriş poşetlerini bisiklet sepetine koyarak evlerine ücretsiz üç tekerlekli sarı bisiklet ile gitme imkanı sağlanıyor.
Sarı Bisiklet Projesi'nin ayrıntıları ve hedefleri, ETİ İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu ve Aktif Yaşam Derneği Kurucu Üyesi Mehmet Ali Çalışkan'ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.
ETİ'nin sosyal sorumluluk anlayışına dikkat çeken ETİ Gıda İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, "ETİ olarak, projelerimizi hayata geçirirken uzun soluklu ve sürdürülebilir projeler ile toplumun her kesimi için fayda yaratmaya özen gösteriyoruz. Bugün yine toplumun giderek artan önemli bir sorununun çözümüne katkıda bulunacak bir kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyoruz. 'Sağlık için hareket, hareket için bisiklet' felsefesiyle yola çıktığımız projemizde, sağlıklı bir yaşam için hareket etmenin gerekliliği konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
"Hareket etmiyoruz!"
Projenin çıkış noktasının dünyada ve ülkemizde giderek artan bir sorun haline gelmeye başlayan fiziksel inaktivite olduğunu belirten Polatoğlu, şunları söyledi: "Artık anne ve babaların en büyük problemlerinden birisi evden, hatta odalarından dışarı çıkmayan, ekranların başından ayrılmayan çocuklar. Ne yazık ki çocuklarımız 'hareket' etmiyor. Sarı Bisiklet projesi ile daha fazla insanı, hareket etmenin en eğlenceli ve sağlıklı yollarından biri olan 'bisiklet'le buluşturmayı amaçlıyoruz."
"Proje, 7'den 70'e herkese bisikleti sevdirecek"
Aktif Yaşam Derneği ile birlikte, her yıl farklı bir ilde yürütülecek Sarı Bisiklet projesi kapsamında herkesin ilgisini çekecek aktiviteler gerçekleştireceklerini belirten ETİ Gıda İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, proje hakkında şu bilgileri verdi: "Projeyi tasarlarken 7'den 70'e herkese dokunmayı kendimize hedef koyduk. Gideceğimiz illerde, belirlenen ilköğretim okullarında haftanın 5 günü gerçekleşecek teorik ve pratik eğitimlerle 3 yılda 20 bin çocuğumuza 'güvenli bisiklet sürüş eğitimi' vereceğiz. Eskişehir'de, İlköğretim okullarında, okulların bahçesine yerleştirdiğimiz eğitim parkuru ve bilgilendirici panolar yardımıyla; beden eğitimi derslerinde eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda, bisiklete binmeyi bilmeyen çocuklarımıza bisiklet sürmeyi öğreterek, bisiklete binmeyi bilen çocuklarımıza ise sürüş hâkimiyetlerini artıracak güvenli sürüş eğitimi veriyor, pratik uygulamalar yaptırıyoruz.''
Sarı Bisiklet Projesi kapsamında üniversite öğrencilerine yönelik olarak da etkinlikler gerçekleştireceklerini ifade eden ETİ Gıda İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, ''Sarı Bisiklet Projesi'nin hayata geçeceği illerde belirlenen üniversite kampüslerine, ücretsiz bisiklet kiralanabilecek stantlar kurarak, öğrencilerin kampüs içindeki ulaşımlarını kolaylaştırmayı ve "daha hareketli" hale gelmelerini sağlayacağız. İlk olarak Osmangazi Üniversitesi'nde hayata geçen bisiklet uygulaması, yeni öğretim döneminde Osmangazi Üniversitesi ile birlikte Anadolu Üniversitesi'nde de öğrencilerle buluşacak. Bu uygulama ile 3 yılın sonunda yaklaşık 25 bin üniversite öğrencisine ulaşmayı hedefliyoruz.''
"Mobil Tamir Aracı ve Semt Pazarı uygulaması ile herkes bisiklete binecek"
ETİ Gıda İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, Sarı Bisiklet Projesi'nin en önemli aktörlerinden birisinin kadınlar olacağına değinerek konuşmasına şöyle devam etti: "Özellikle ev hanımlarımızın bisiklet kullanmasını teşvik etmeyi planladığımız semt pazarı uygulamamızda, üç tekerlekli bisikletlerle, pazar alışverişi yapanların hem hareket edebileceği hem de günlük hayatlarına bisikletin faydalarını entegre edebilecekleri bir kurgu oluşturduk. Bisiklete binmeyi çok iyi bilmeyenler bile rahatça kullanabilecekleri üç tekerlekli bisikletlerle, alışveriş poşetlerini elde taşımak yerine bisiklet sepetine koyarak evlerine gidebilecekler. Hem sağlıklı hem de bisiklete binmeyi eğlenceli hale getiren semt pazarı etkinliğimize, Eskişehir Ertuğrulgazi semt pazarında bu hafta itibariyle başladık ve aldığımız tepkiler çok olumlu oldu. Ayrıca semt pazarlarında kadınlarımızın alışverişe bisikletle gitmelerini özendirmek amacı ile üç tekerlekli sarı bisikletiyle pazar alışverişine giden "rol model" ev hanımlarımız var. Rol modellerimiz mahallelerinde, çevrelerinde bisiklete binmek isteyen hanımlara örnek oluyorlar.''
Polatoğlu, projenin bisiklete binmeyi teşvik edecek en önemli uygulamalarından birinin de 'Mobil Tamir Aracı" olacağına inandığını belirterek; ''Bu sayede atıl vaziyetteki bisikletleri tekrar sokaklara kazandırmak istiyoruz. Mobil Tamir Aracımız ile Eskişehir'de sokak sokak gezerek; temel bisiklet bakım ve onarım hizmetlerini ücretsiz olarak sunmaya başladık. Mayıs ayında başlattığımız uygulamamızın, oldukça büyük bir ilgi ile karşılandığını söylemekten mutluluk duyuyorum. Bu uygulamamız ile 3 yıl sonunda yaklaşık 10 bin bisikleti yeniden kullanıma kazandırarak; 10 bin kişinin hayatına dokunmuş ve onların hareket etmesine yardımcı olmuş olacağız.'' şeklinde konuştu.
Sarı Bisiklet Projesi kapsamında her şehirde birer büyük halk etkinliği yapmayı da planladıklarını belirten Polatoğlu, ''Bu etkinliğimize bisikleti olan herkesi davet edeceğiz. Aileler, çocuklar, genç yaşlı demeden her yaşa ve her kesime hitap edecek bu etkinlik ile Eskişehirlilere keyifli ve 'hareketli' bir gün yaşatmayı hedefliyoruz.' dedi.
"Hareketsizlik küresel ölüm faktörleri arasında 4'üncü"
Aktif Yaşam Derneği Kurucu Üyesi Mehmet Ali Çalışkan ise, dünyadaki 'hareketsizlik' sorununa dikkat çekerek, "Hareketsizlik, 2002 Dünya Sağlık Örgütü Raporu'na göre, gelişmiş ülkelerdeki 10 ölüm nedeni arasında sigara, tansiyon, alkol, kolesterol, obezite ve yetersiz beslenmeden sonra 7'nci sırada yer alıyordu. 2010 yılı Dünya Sağlık Örgütü Raporu'nda ise küresel ölüm faktörleri arasında 4'üncü sıraya kadar çıktı." diye konuştu.
ETİ işbirliği ile bisikletin insan hayatındaki yerini güçlendirmek üzere harekete geçtiklerini söyleyen Çalışkan, konuşmasına şöyle devam etti: "Giderek büyüyen, kalabalıklaşan, konforlu araçları ile stresli hayatlar süren, hareketsiz bir hayata maruz kalan insanlar kendilerine çıkış arıyor. İnsanlığın gündelik hayatında ortaya çıkan bu türden krizlere verdiği cevaplar ise genellikle toplumların hafızalarında gizlidir. Yine öyle oldu; trafikle, stresle, obeziteyle çeşitlenen hastalıklar ve tatsızlaşan hayat ile mücadelede, insanlar daha eğlenceli, daha sağlıklı ve daha kaliteli bir hayatın en simgesel göstergesini yine hafızasından bulup çıkardı. Deposunda, odunluğunda, balkonunda ve çocukluğunda bıraktığı bisikletini hatırladı. Bu noktadan hareketle biz de ETİ ve Aktif Yaşam Derneği olarak bisikletin; çocukların, kadınların, üniversiteli gençlerin, yetişkinlerin hayatındaki yerini güçlendirmek için harekete geçiyoruz.''
Rakamlarla Sarı Bisiklet Projesi
· Proje 3 yıl boyunca devam edecek her yıl farklı bir ile gidecek.
· Proje süresince 3 yılda 20.000'e yakın ilköğretim öğrencisine güvenli bisiklet sürüş eğitimi verilecek.
· Proje boyunca 3 yılda 'Mobil Tamir Aracı' sayesinde, atıl durumda olan yaklaşık 10.000 bisiklet hayata kazandırılacak.
· Sarı Bisiklet, gittiği her ilde belirlenecek üniversitelerde, gençler için kampüs içi ücretsiz bisiklet kullanım fırsatı sağlayacak. Üniversite kampüslerinde 3 yıl boyunca ortalama 25.000 öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.