Esogü Ekibi '19. Dünya Üniversiteler Arası İha Yarışması'na Katılacak
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin oluşturduğu ekip, “19. Dünya Üniversiteler Arası İnsansız Hava Aracı (İHA) Yarışması”na katılacak.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin oluşturduğu ekip, "19. Dünya Üniversiteler Arası İnsansız Hava Aracı (İHA) Yarışması"na katılacak.
ESOGÜ Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Altaç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ESOGÜ Makine Mühendisliği Bölümü ekibinin, 10-12 Nisan 2015 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaletinin Tucson şehrinde; Amerikan Havacılık Derneği (AIAA), Cessna Aircraft ve Raytheon Füze Sistemleri tarafından bu yıl 19'uncusu düzenlenen Dünya Üniversiteler Arası İnsansız Hava Aracı (İHA) Yarışması'na katılacağını belirtti. Yarışmaya, tüm dünyadan 100 üniversite katılacağını söyleyen Altaç, "ESOGÜ İHA Takımı'nın sunduğu İHA tasarımı, yarışma komitesi tarafından gerçekleştirilen ön değerlendirme sonucunda yarışmaya layık 100 tasarım arasına girmeye hak kazanmıştır. Yarışmada ekipler üç görevden oluşan bir değerlendirmeden geçecektir. İlk görevde İHA'lar yüksüz olarak uçuş yapacak, ikinci görevde yüklü uçuş gerçekleştirilecektir. Yük olarak yaklaşık 2.3 kilogram kütleli bloklar kullanılacaktır. Son görevde ise İHA'lara yarışma komitesince belirlenen ölçülerde toplar yüklenecek ve bu topların uçuş sırasında yerde belirlenen hedeflere isabet ettirilmesi beklenecektir. Değerlendirme uçuş süresi, kalkış ve iniş başarısı, uçuş sırasında gerçekleştirilen turlar gibi performans kriterleri ile sağlanacaktır" dedi.
ESOGÜ Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Melih Cemal Kuşhan tarafından yönetilen projede, Arş. Gör. Selim Gürgen ile Makine Mühendisliği öğrencileri Emir Ata, Turabi Bayraktar ve Hasan Vural'ın görev aldığını ifade eden ESOGÜ Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Altaç, açıklamasını şöyle sürdürdü;
"Üretimi tamamlanan İHA şu anda test uçuşlarına hazır haldedir. Yarışmaya hazırlık sürecinde başta Üniversitemiz Rektörlüğü olmak üzere, sponsor olarak TUSAŞ - Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI), Eskişehir Sanayi Odası, SAVRONİK, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi ve Vestel Savunma Sanayi maddi olarak; Solid Works ve Eksen Mühendislik firmaları da yazılım desteği ile katkı sağlamışlardır. Bu tür desteklerin devamına ihtiyaç vardır. Bölüm Başkanı olarak takımımıza sponsorluk yaparak projenin gerçekleşmesine katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlar ile yöneticilerine takımımız adına teşekkür ederim". - ESKİŞEHİR