Esnek Çalışma İmkanı Getiren Tasarı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, çalışma hayatında kayıt dışılığı azaltmak istediklerini belirterek, "Reformlarla kanunlarla ortaya koyduğumuz kararlılıkla bunu yüzde 52'den yüzde 32,6'lara gerilettik" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, çalışma hayatında kayıt dışılığı azaltmak istediklerini belirterek, "Reformlarla kanunlarla ortaya koyduğumuz kararlılıkla bunu yüzde 52'den yüzde 32,6'lara gerilettik" dedi.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu başkanlığında toplanarak, İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısını, alt komisyon raporu üzerinden görüşmeye başladı.
Bakan Soylu, tasarının, çalışma hayatına, TBMM'ye, komisyona, ülkeye hayırlı olması temennisinde bulundu. Soylu, 13 saat süren komisyon çalışması ve alt komisyon çalışmasında paydaşların gösterdiği ortak gayrete teşekkür etti.
Kanun tasarısının, Türkiye'de çalışma hayatına çok ciddi katkı sağlayacağını ifade eden Soylu, sabahtan beri çalışma hayatının unsurlarıyla etkilenecek paydaşlarla tekrar çalıştıklarını söyledi.
Türkiye'de çalışma hayatında kayıt dışılığı mümkün olduğunca azaltmak istediklerini bildiren Soylu, reformlarla kanunlarla ortaya koydukları kararlılıkla bunu yüzde 52'den yüzde 32,6'lara gerilettiklerini kaydetti. Soylu, kayıt içine alarak ülkeye ve çalışma hayatına katkı sağlayabilecekleri bir süreci yürütüklerini vurguladı.
Soylu, sosyal diyalog mekanizmasına önem verdiklerini dile getirerek, bu mekanizma içinde 78 milyon kişinin bulunduğunu söyledi.
İstanbul'da konuyla ilgili öğretim üyeleriyle cumartesi bir araya geldiklerini, katkı aldıklarını anlatan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her çıkarılan yasadan endişe eden kesimler olabilir. 'Acaba bunun ucu nereye gider?' diye bir düşünce olabilir. Görevimiz bunu toplumun ortak malı yapmaktır. Bunun için gayret gösteriyoruz, kayıt dışılığı azaltmak... Şu anda mevcut kayıt dışında bulunan çalışma anlayışını kayıt içine alabilmek, bunu gerçekleştirebilmek için ILO ve AB normlarına uymak, İş Kanunu ve Türkiye İş Kurumu çerçevesinde gerçekleştirmek. Geçici iş ilişkisinin çalışma hayatı içinde istismar edilerek daimi iş ilişkisinin yerine ikame edilmesini önlemek, iş yaşam dengesini kurmak, istihdam alanını geliştirmek, çalışma hayatında esneklik getirerek Türkiye'nin çalışma hayatı koşullarını geliştirerek ülkemizin rekabet koşullarını bir şekilde daha iyi noktaya getirmek, iyileştirmek. Bunları sağlamaya yönelik bir çalışmayla huzurunuzdayız. "
Alt komisyon başkanı, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, tasarı üzerinde yaptıkları değişiklikler hakkında bilgi verdi.
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, tasarıya, kategorik olarak karşı olduklarını, güçleri yettiğince karşı durmaya devam edeceklerini, yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesine götüreceklerini belirtti.
CHP Ankara Milletvekili Yakup Akkaya, özel istihdam bürolarının rant sağlayacağını, sermaye için dikensiz gül bahçesi yaratmanın amaçlandığını savundu.
Akkaya, işçi kiralanmasının özel istihdam bürolarına devredilemeyeceğini, bununla ilgili İŞKUR'un bulunduğunu söyledi. Akkaya, bu büroların çalıma hayatına konulacak bir dinamit olduğunu öne sürdü.
HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, tasarının iş bulmayı değil, güvencesiz, sürekli işçi bulmayı öngördüğünü savunarak, tasarıyla kadrolu çalışmanın, sendikalaşmanın biteceğini, işçinin yasal güvencesinin, haftalık, yıllık izinlerinin ortadan kalkacağını, iş kazalarının artacağını, düzenli iş olmadığı için düzenli zam olamayacağını iddia etti.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, özel istihdam bürosu ile kiralanacak işçi arasındaki sözleşmenin nasıl yapılacağının belli olmadığını söyledi.
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, AB'nin güvenceli esneklik söylemi ile uygulamalarının çeliştiğini ifade ederek, "Uygulamaların esneklik tarafının gerçekleştiğini ancak güvence ayağının söylem düzeyinde kaldığını görmekteyiz" dedi.
CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, tasarının, "maraba, modern kölelik tasarısı" olduğunu öne sürdü. İrgil, esnek çalışmanın kadınlar için hazırlanan en büyük tuzak olduğunu savunarak, tasarının insan pazarı, insan ticareti başlatacağını iddia etti.
AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, kölelik ifadelerini reddettiğini dile getirdi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Pulcu, istihdam bürolarıyla kayıt dışılığı çözeceklerini söylemeleri halinde, yapılan eleştirilerin haklı olabileceğini ancak kendilerinin, yapılmakta olan faaliyetleri kayıt altına almayı amaçladıklarını vurguladı.
AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, tasarının mantıklı, akıllı, çok önemli bir düzenleme olduğunu ifade ederek, özel istihdam bürolarının 2003'te ilk kez mevzuata girdiğini, İŞKUR tarafından yetkilendirilen 430 özel istihdam bürosu bulunduğunu anımsattı.
Böyle bir düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Tezcan, "Topu taca atmanın manası yok. Ortada bir hasta var, bunun bir şekilde tedavi edilmesi gerekiyor. Tarım işçilerinin, geçici iş istihdamıyla ilgili çalışanlarımızın haklarının yasal zemine oturtulması gerekiyor... Bu kanun çıktıktan sonra da mutlaka eksik yanları olacak. İlerleyen zamanlarda başka türlü düzenlemeler gelecek ama bir ışık yakmak lazım. Deniz feneri olup bu konuda düzenlemeye destek verilmeli" diye konuştu.
Komisyon Başkanı Vural Kavuncu, aracıların denetlenebilir hale gelmesini istediklerini dile getirdi.
Komisyonda, sendikalar ve sivil toplum örgütleri de görüşlerini dile getiriyor.