Eskişehir'de Fetö/pdy Davası
Eskişehir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin öğretmenlere yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan 42'si tutuklu 80 sanık hakim karşısına çıktı.
Eskişehir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin öğretmenlere yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan 42'si tutuklu 80 sanık hakim karşısına çıktı.
Sanık sayısının fazlalığı nedeniyle 2. Ağır Ceza Mahkemesince Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda görülen davanın ilk duruşmasında 42'si tutuklu 80 sanık ile avukatları hazır bulundu. Farklı açılardan kameralarla kayıt altına alınan duruşmada, polis ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı.
Tutuklu sanıklardan Nurcan Eryılmaz, savunmasında, 26 yıl öğretmen olarak görev yaptığını ve FETÖ ile ilişkisinin olmadığını savundu. ByLock programını kullanmadığını iddia eden Eryılmaz, şöyle konuştu:
"Demokratik hakkımı kullanarak Aktif Eğitimciler Sendikası'na üye oldum. Sendikanın terör örgütüne bağlı olduğunu bilseydim durmazdım. Darbe teşebbüsü sırasında umredeydim. Döndükten sonra sendikadan istifa ettim. Bank Asya'da ise 1997'den beri hesabım var. Faizsiz olduğu için bu bankayı tercih ettim. Kendimin ve annemin birikimini bu bankaya yatırdım. Kimsenin çağrısıyla para yatırmadım. Oğlum şu an askerde. Eşimden ayrıldıktan sonra 2 yaşından beri oğluma hem analık hem babalık yaptım. Oğlumun askerden izne geleceği gün tutuklandım. Bir anne olarak tutuklu bulunuyorum. Tahliyemi talep ediyorum."
"Bu yapının ülkemize verdiği zararı görüyorum"
Tutuklu sanık Emin Köseler de hakkındaki iddiaları kabul etmedi ve FETÖ'nün faaliyetlerine katılmadığını öne sürdü.
Köseler, 2012 yılında Aktif Eğitimciler Sendikası'na üye olduğunu anlatarak, "Darbe girişiminden sonra sendikadan istifa ettim. Bank Asya'da ise önceden açtırdığım bir hesabım vardı. Aracımı satıp daha düşük fiyata başka bir otomobil aldım. Kalan parayı da bankaya yatırmıştım. Ben FETÖ üyeliğini kabul etmiyorum. Bu yapının ülkemize verdiği zararı görüyorum. Geçmişimizde böyle örgütlerde olmamız söz konusu değildir. Sohbetlerine de katılmadım. Tahliyemi istiyorum." diye konuştu.
"15 Temmuz'daki darbe girişimini şiddetle kınıyorum"
Tutuklu sanık Şaban Altın da ByLock programını kullanmadığını ve bunun ne olduğunu bilmediğini iddia etti. Altın, 22 yıllık meslek hayatı boyunca farklı sendikalara üye olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Sosyal haklardan yararlanmak için bu sendikaya üye oldum. Zaten devlet sendikalılara teşvik veriyordu. Bank Asya'da 2007 yılında hesap açtırdım. Ben bankanın bu yapıya ait olduğunu bilmiyordum. Haziran 2010'da ev kredisi çektim. Düzenli olarak da ödemeler devam ediyor. Ayrıca çiftçilikle de uğraştığım için sattığım tarım ürünlerinin parasını 2014 yılında bu bankaya yatırmıştım. 15 Temmuz'daki darbe girişimini şiddetle kınıyorum. Tahliyemi talep ediyorum."
Tutuksuz sanıklardan Türkan Akıncı ise 15 Temmuz darbe girişimini lanetlediğini belirterek, sebep olanların cezalandırılmasını istedi.
İddianamedeki suçlamaları kabul etmeyen Akıncı, "Kayınvalidemin umre parasını faizsiz olduğu için Bank Asya'ya yatırdım. Kızım yurt dışına dil kursuna gitmek istiyordu. Onun için de biraz birikimim vardı, paraları oraya yatırdım. 2014 yılının başında Bank Asya'ya para yatırmam tamamen tesadüf. Bu konuda kimseden talimat almadım. FETÖ ile ilişkim yoktur. Ben bu yapının silahlı örgüt olduğunu düşünüyorum. Hakkımda beraat kararı verilmesini istiyorum." ifadelerini kullandı.
Duruşma, diğer sanıkların ifade verme işlemiyle devam ediyor.